Ordinea economiei mondiale s-a schimbat

Ordinea economiei mondiale s-a schimbatCriza financiara mondiala, situatia creditarii in Romania si viziunea sa asupra pietei brokerajului de credite au fost temele discutate in cadrul interviului.

„Sunt tensionate toate parghiile economiei. Nu stiu daca putem vorbi de o blocare sau o gripare totala a organismului creditarii, dar functionam de parca am bagat din greseala in marsalier si incercam sa mergem inainte. Daca vorbim despre o deblocare a creditarii este necesara in primul rand cea in privinta corporatiilor, apoi urmeaza si deblocarea pe retail a creditarii, dar pe partea corporate vad mai urgenta o rezolvare”, a explicat Bidian pentru Wall-Street.

Este clar ca Romania este afectata de criza, faptul ca ne atinge mai mult sau mai putin este o alta problema, ceea ce conteaza insa in opinia CEO-ului Kiwi Finance in acest moment este faptul ca s-au schimbat ipotezele de functionare ale globului si pe acelea trebuie sa le luam in considerare pentru a debloca sistemul la nivel national. Schimbarea este necesara incepand cu palnul politic pana la cel economic.

„S-au scumpit sursele de finantare pentru banci, care la randul lor s-au propagat in costurile pentru clienti, nimeni nu neaga asta. Insa, cel mai important in viziunea mea este ca s-au schimbat datele problemei, ordinea financiara in lume se reaseaza. Se schimba paradigme. Noi trebuie sa facem scenarii si planuri pe aceste date schimbate, daca incercam sa facem aceleasi lucruri ca inainte, daca scumpim numai dobanzile nu este de ajuns”, a declarat Bidian, care a declarat ca singurul mesaj coerent in aceasta perioada dificila a venit din partea guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Ultimele reglementari BNR (intrate in vigoare in luna octombrie a anului in curs, regulile care au inasprit conditiile de creditare) au aparut, din coincidenta, simultan cu criza, insa cu sau fara ele situatia ar fi fost exact aceeasi, considera Bidian. „Fara criza, eu le-am vazut ca benefice pe termen lung si am spus acest lucru si la acea data, ele sunt necesare pentru o reducere a avansului accentuat al consumului”.

Credite in moneda nationala sau in valuta?

Credite in moneda nationala sau in valuta?In general, Bidian este adepta contractarii de catre populatiei a creditelor in moneda nationala , in moneda in care oamneii sunt platiti „dar sigur ca nu putem emite o axioma, pentru ca avand oferte clar mult mai atractive in privinta costurilor pana acum catre valuta oamenii s-au indreptat catre aceasta. Ca sa ajungi la o normalitate, ca oamenii sa se imprumute in moneda nationla trebuie sa o faci atractiva”.

Pentru a aduce moneda nationala in aceasta ipostaza sunt posibile doua scenarii. Primul scenariu amintit de Bidian ar fi interzicerea creditelor in alte monede. „Mai intai dai o lege prin care sa-ti permiti sa interzici creditarea in alte monede, dupa care interzici. Dar intr-un stat democratic, membru UE nu este probabil si nici normal un astfel de scenariu. Cu toate acestea este plauzibil un al doilea scenariu, care nu s-a intamplat in Romania, desi aceasta rezolvare exista, ceea ce lipseste este coerenta in aplicarea politicilor, care sa conduca spre aceasta solutie”.

Al doilea scenariu, si cel mai probabil in viziunea brokerului de credite, este cel in care moneda nationala devine atractiva pentru cetateni prin masuri fiscale, cum ar fi deducerea dobanzii din taxa, care „exista in lume si nu o inventam noi. Dupa aceea se poate merge pana la subventionarea dobanzii de catre stat. Astfel, poti face leul atractiv si romanul va intelege ca ii este mai bine sa contracteze credite in moneda nationala”.

Asadar, problema care se pune consta in armonizarea politicilor monetare si fiscale, nefiind suficienta numai subventia. Cat despre dobanda de referinta pe moneda nationala, aceasta este un instrument de control al inflatiei de catre BNR, care se lupta singura cu inflatia urcand dobanzile, in defavoarea atractivitatii leului, a mentionat brokerul de credite in cadrul interviului.

„Ideea este ca sunt oameni responsabili pentru tara, nu doar pentru o industrie sau alta, oameni cum sunt politicenii si BNR-ul, iar sistemul bancar este un domeniu de utilitate publica si trebuie gasite solutii cand sistemul „tuseste”. Bancile merg pe profit cu siguranta, insa sistemul bancar este coloana vertebrala a oricarei economii. Solutiile exista, dar trebuie sa fie gasit un consens in strategia pe care toti actorii din peisajul economic o vor adopta”, a mai spus Bidian.

Potrivit ultimului raport BNR, creditele in valuta acordate populatiei si-au continuat tendinta din ultimii ani si in septembrie, sporind cu 9,4% fata de luna august. Fata de septembrie 2007, creditele in valuta au crescut cu 86,7%, pana la 55,03 miliarde lei, echivalentul a 14,7 miliarde euro.

Situatia creditarii din Romania

Situatia creditarii din RomaniaDe aproximativ o saptamana, situatia creditarii a inceput sa se schimbe in directia clarificarii si prin aparitia catorva oferete ale unor banci partenere ale Kiwi Finance, insa Bidian a subliniat faptul ca prin campania care a inceput la inceputului acestei luni Kiwi a informat clienti despre perioada de reasezare a pietei romanesti a creditelor si despre criza mondiala.

Mai mult decat atat, Kiwi Finance a recomandat clientilor sai ca decizia de accesare a unui credit sa fie amanata.

„Doar acolo unde era o nevoie stringenta si exista riscul pentru client sa piarda o suma mare la un avans deja dat se recomanda contractarea creditului, insa despre decizia de a lua un credit pentru o casa le-am recomandat sa mai amane, fiind mai bine sa iei o decizie cand piata se clarifica, cand exista o mai mare predictibilitate. Dar in inceritudinea cu Robor-ul decizia de contractare a unui credit nu era prudenta”, a mai explicat Bidian.

CEO-ul Kiwi recunoaste ca in acest context al crizei, prin lipsa contractarii creditelor, compania a avut de suferit, insa „ne pozitionam tot in industria financiar-bancara si tot pe incredere functionam, este un capital al nostru si pe aceasta valoare am iesit in piata, de aceea am recomandat amanarea contractarii creditelor. Nu pot sa spun ca ne avantajeaza criza, va fi mai greu sa iei un credit, insa aici vad rolul brokerului, sa vina sa te ajute. De aici si cresterea pietei de brokeraj. Cand era usor, toata lumea facea brokeraj de credite si erau foarte multi brokeri pe piata, acum insa este greu si piata se va reaseza”, a mai spus Bidian.

Un broker de credite, conform practicii curente, este platit de banca pentru fiecare credit intermediat si nu de clientii bancilor.

In viziunea companiei, piata brokerajului de credite va creste in urmatorii 4 ani cu 20-25%.

Confuzia a fost sporita in aceasta perioada si de vidul informational, iar confuzia duce la lipsa de incredere. Lipsa de incredere in sistemul bancar aduce mari probleme, increderea fiind primordiala in functionarea acestuia. Rezolvarea este posibila in viziunea Kiwi, prin discutarea si gasirea de noi solutii in contextul reasezarii economie mondiale.

„Avem aspirina in buzunar pentru a debloca piata creditelor prin faptul ca sistemul bancar romanesc este sanatos, sustenabil si lichid. Lucrul asta il stim de la BNR, a fost argumentat de guvernator, demonstrat, lucru care ne linisteste si ar trebui sa ne dea incredere pentru aceasta perioada delicata”, a declarat Bidian.

Contextul dificil de contractare a unui credit va conduce si spre cresterea notorietatii brokerajului de credite

Desi creditarea o sa scada, Bidian este increzatoare in dezvoltarea sustinuta a pietei brokerajului de credite in Romania.

In opinia sa, creditul de consum a crescut pana in prezent intr-un mod anormal, nesustenabil alimentat de alti factori, cum ar fi avansul accentuat al salariilor. Dinamica acestora a condus spre un consum exagerat pe un fond optimist venit la randul sau pe anumite proiectii viitoare conform carora economia o sa mearga doar pe un trend pozitiv.

Pentru finalul anului 2008 estimarile specialistilor consultati de Wall-Street arata o temperare a ritmului de crestere a creditelor pana in jurul valorii de 35-40% pe an.

In lunile de vara, ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental (creditele acordate companiilor si populatiei) s-a temperat semnificativ cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% in iunie pana la 55,8% in iulie si 50,4% in august.

Noile norme de creditare, precum si conditiile de pe piata monetara sunt doua dintre motivele care stau la baza estimarii ca ritmul avansul creditului se va diminua si anul viitor.

„Creditul de consum o sa scada, dar trebuie sa ne uitam si sa judecam ce efect va avea asupra brokerajului de credite. Scaderea o raportam la varful curbei, am ajuns intr-un punct inalt si de aici scadem, dar trebuie analizat daca varful era sanatos sau nu. In cazul pretului la imobiliare, preturile nu numai ca nu erau sustenabile, dar acolo putem vorbi despre un bubble.

Astfel, o scadere poate fi sau este ingrijoratoare cand esti pe un nivel de echilibru, de sustenabilitate, ceea ce nu este cazul Romaniei. Vor mai fi cresteri, dar nu la fel de abrupte, ci pe perioade mai mari de timp, asa cum este normal, rolul nostru va fi sa intermediem creditele in contextul acesta mai dificil”, a explicat CEO-ul Kiwi Finace.

Schimbarea mentalitatii romanesti

Schimbarea mentalitatii romanestiMentalitatea societatii romanesti se va schimba cu siguranta in aceea ce priveste consumul, conform viziunii Ancai Bidian.

Capitalismul inseamna consum, fara acesta nu se poate, iar Bidian a specificat faptul ca „viata pe credit” este o normalitate, pentru ca economia de piata se bazeaza pe capital circulant, iar daca acesta stagneaza economia „se gripeaza”. Apoi, in circulatia banilor ajungi si la persoane fizice de unde capitalul trebuie sa merga mai departe si-a arguemntat Bidian viziunea asupra societatii de consum.

„Ce ne-a lipsit este planificarea bugetului familiei, este evident ca planificarea nu ne-am inchipuit ca trebuie sa existe, de aceea vor fi si tragedii in perioada urmatoare. Planificarea bugetului nu inseamna numai furia aceasta a depozitelor pe care bancile incearca sa le atraga prin oferte atractive, ci, aceasta este ca un cash flow, trebuie sa am si rezerve pentru evenimente neprevazute”, a tinut sa mentioneze Bidian.

Compania avea la finele anului trecut o cifra de afaceri de 3,7 milioane de euro. Dispune de 10 sucursale din care una in Spania, Madrid. De curand, compania a anuntat lansarea sistemului de extindere in franciza, intentionand ca pana la finalul lui 2010 sa aiba 30 de astfel de unitati pe intreg teritoriul Romaniei.

Compania are ca parteneri principalele institutii financiare din tara, cum ar fi : BRD- GSG, AlphaBank, Bancpost, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, UniCredit Tiriac Bank, Volksbank Romania, Bank Leumi, GE Money, Credit Europe Bank, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, etc.