Scenariu I: 4,2 lei/euro in martie

Scenariu I: 4,2 lei/euro in martieMoneda nationala va intra pe o tendinta de apreciere in lunile urmatoare, cursul urmand sa ajunga la 4,2 lei/euro in martie si la 3,8 lei/euro la finalul acestui an, desi presiunile asupra leului se vor mentine, bugetul pe 2009 fiind un factor cheie, arata un studiu publicat ieri de Raiffeisen.

"In perioada urmatoare, presiunile pentru deprecierea leului se vor mentine, mai ales daca si monedele din regiune se vor incadra in aceeasi tendinta de scadere fata de euro", arata analistul Martin Stelzeneder, in studiul publicat de Raiffeisen Bank.

El estimeaza, totodata, ca in iunie un euro va fi tranzactionat cu 4 lei, in timp ce in septembrie, moneda unica ar putea fi cotata cu 3,95 lei.

"Guvernul nu a finalizat proiectul de buget pentru 2009 si cauta inca masuri pentru reducerea deficitului bugetului consolidat care a ajuns la circa 5% din produsul intern brut in 2008. In fapt, toata lumea asteapta sa vada cum va reusi guvernul sa reduca deficitul bugetar. Prin urmare, proiectul bugetului pentru acest an ar putea fi un factor cheie in ce priveste evolutia cursului de schimb in perioada urmatoare", se precizeaza in studiul Raiffeisen.

Leul s-a depreciat puternic de la inceputul anului, de la un nivel calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) de 4,0296 lei/euro in prima sedinta a anului, la o valoare record de 4,3025 lei/euro inregistrata in sedinta de ieri.

Leul s-a depreciat pe parcursul zilei pana la 4,3473 lei/euro pe piata valutara interbancara, dar de la 15:15 la 15:25 leul si-a revenit rapid pana la 4,30 lei/euro, probabil ca urmare a interventiei bancii centrale sau a profiturilor marcate de un jucator mare.

"Cineva a vandut valuta, dar nu as putea spune daca a fost BNR. Pe 13 ianuarie cursul a mai ajuns la 4,35 lei/euro dupa care a scazut brusc sub 4,30 lei/euro. E posibil sa fi fost si jucatorii care si-au marcat profiturile", a spus, citat de NewsIn, dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Scenariu II: 4,50 lei/euro la sfarsitul lui martie

Scenariu II: 4,50 lei/euro la sfarsitul lui martieEstimarea Raiffesen este total diferita de cea publicata recent de analistii de la ING Bank, care se asteapta ca leul sa se deprecieze la 4,50 lei/euro la sfarsitul lunii martie, cursul urmand sa ajunga la un nivel maxim de 4,70 lei/euro in trimestrul al treilea din acest an.

Analistii ING isi argumenteaza prognoza prin adancirea recesiunii din economiile dezvoltate, mizand si pe o interventie limitata a BNR, din cauza cheltuielilor mari presupuse de franarea deprecierii.

Realizand ca limitarea deprecierii leului este prea costisitoare in ce priveste cresterea economica, BNR ii permite monedei nationale sa se deprecieze, tintind o depreciere competitiva in vederea temperarii deficitului de cont curent. Astfel, ne-am modificat previziunile privind varful cursului valutar, care estimam ca va ajunge la 4,70 lei/euro in trimestrul al treilea, cu posibilitatea de a depasi chiar si acest nivel", se arata in raportul intocmit de economistul senior al ING Bank Romania, Nicolae Chidesciuc.

De asemenea, schimbarea politicii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cu privire la "apararea" monedei nationale va permite leului sa se deprecieze destul de mult. Banca centrala ar putea fi nevoita sa asiste la ieftinirea pronuntata a leului in acest an, pentru ca incearca sa tempereze adancirea deficitului de cont curent, in conditiile in care cresterea economiei este tot mai amenintata.

In plus, daca BNR ar interveni in mod constant sa sustina leul, ar angrena si cresterea excesiva a dobanzilor de pe piata interbancara, situatie care ar afecta grav economia romaneasca.

Potrivit sondajului Unde vedeti moneda euro la sfarsitul primului trimestru din 2009?, cititorii Wall-Street au estimari la fel de diferite pentru evolutia cursului valutar: aproximativ 40% dintre cititori vad un euro peste nivelul de 4,5 lei/euro, in timp ce mai mult de 20% se asteapta la un curs sub pragul de 4 lei/euro.

Prognoza vede depreciere

Prognoza vede depreciereMoneda nationala isi va continua in urmatorii ani tendinta de depreciere treptata in fata euro, urmand sa piarda teren de la un curs mediu de 4 lei/euro in acest an pana la 4,31 lei/euro in 2013, arata estimarile publicate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Prognoza este total diferita de cea publicata in 28 noiembrie 2008, cand CNP miza pe o apreciere progresiva a leului de la 3,60 lei/euro in 2009 pana la un curs mediu de schimb de 3,30 lei/euro in 2013.

In proiectia publicata luni, cursul leului este estimat la 4,09 lei/euro in 2010, 4,17 lei/euro in 2011 si 4,24 lei/euro in 2012.

Fata de dolarul american, cursul mediu de schimb ar urma sa creasca la 2,90 lei/dolar in 2009, 2,96 lei/dolar in 2010, 3,02 lei/dolar in 2011, 3,07 lei/dolar in 2012 si 3,12 lei/dolar in 2013.

Seful BMFMS vede un euro la 4,7 lei

Seful BMFMS vede un euro la 4,7 leiUn euro va fi cotat la sfarsitul acestui an la 4,7 lei la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va putea interveni, in acest moment, pentru stoparea deprecierii monedei nationale, estimeaza presedintele Bursei, Teodor Ancuta (foto).

“Cred ca, pana in decembrie 2009, euro va fi de 4,6- 4,7 lei, curs tranzactionat la bursa din Sibiu. BNR-ul va interveni pe piata, dar nu acum. Sunt momente foarte grele. Noua nu ne mai intra bani din export. Caci, odata cu deprecierea leului ar fi avut de castigat exportatorii, dar cine mai exporta?”, a declarat, citat de NewsIn, Teodor Ancuta.

cesta este de parere ca statul ar trebui, in aceasta perioada, sa ajute IMM-urile, potrivit NewsIn.

"In America, 10 % din someri provin din industria auto. Si la noi se poate ajunge aici. Atata timp cat Banca Natioanla nu are un suport solid, nu va interveni. In octombrie, cand am avut parte de alta depreciere a leului, BNR a stopat situatia, si aceasta pentru ca au venit bani din afara. Dar acum nu au de unde sa vina sa acopere acest deficit bugetar, investitorii nu vin acum intr-o tara ca Romania", spune presedintele BMFMS.