1 / 5

Administratorii ameninta cu o riposta dura

Potrivit unor surse din piata, administratorii de fonduri de pensii private vor da in judecata Statul Roman la la Curtea Europeana de Justitie, analizand in prezent acest scenariu, o decizie urmand sa fie anuntata zilele urmatoare.

Proiectul de buget pe 2009 trimis sambata partenerilor sociali prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.

Guvernul si-a insusit, astfel, propunerea sindicatelor, care doreau sustinerea bugetului public de pensii.

Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii creste anual cu 0,5%, pana ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

"Blocarea contributiei in 2009 la nivelul de 2%, cand legea prevede 2,5%, este un atentat la dreptul de proprietate pentru cei peste 4 milioane de romani care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) si care si-au pus speranta in acest sistem pentru a-si asigura o pensie decenta", a declarat presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Crinu Andanut (foto).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri