1 / 4

Situatia pietei cardurilor din Romania

"Daca in 2007, aproximativ 10% din numarul total de tranzactii cu cardul s-a facut prin POS, anul trecut acest nivel a fost depasit pentru prima data. In 2009, este posibil ca 20% din numarul de tranzactii cu cardul sa fie efectuate prin POS pe piata romaneasca a cardurilor", a spus Igor Zganjer.

El a apreciat ca Romania se afla in acest moment aliniata cu tarile din Europa Centrala in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor la ATM (bancomate), insa tranzactiile POS sunt in continuare scazute comparativ cu alte piete, de aici si potentialul de crestere a pietei cardurilor estimat de BCR.

Oficialul diviziei de carduri din cadrul BCR a mai spus ca, la sfarsitul anului trecut, numai un sfert dintre agentii comerciali din Romania erau echipati cu POS-uri, in timp ce la 75% din plata se facea cash.

Cu toate acestea, volumul mediu al unei tranzactii la ATM-uri este in scadere, in conditiile in care posesorii de carduri incep sa utilizeze din ce in ce mai mult POS-urile.

"Anul trecut, din totalul vanzarilor de retail, care au ajuns la un volum de 50-60 miliarde de euro, aproape o treime, adica 20 miliarde de euro, s-a realizat prin tranzactii cu carduri", a mai declarat Zganjer.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri