Scenariul Danske Bank

Scenariul Danske BankBancile din Vestul Europei ar putea inregistra, in cel mai “urat” scenariu, pierderi de 37,2 miliarde dolari, din cauza finantarilor acordate in Romania, releva un studiu al Danske Bank.

Spre comparatie, doar Rusia si Polonia depasesc tara noastra in ierarhia pietelor din regiune unde bancile vestice au expunere, cu pierderi estimate de 44,5 miliarde de dolari, respectiv 57,5 miliarde de dolari.




Conform celui mai pesimist scenariu, Austria este cea mai afectata tara de un posibil declin al economiei Romania, cu posibile pierderi de 14 mld. dolari, urmata de Franta cu 5,3 mld. de dolari si de Italia cu 3,9 mld. dolari.

Analistii de la Danske Bank au furnizat si un scenariu mai optimist ce estimeaza pentru bancile din zona euro pierderi de 12,4 miliarde dolari.

Conform scenariulului intermediar, denumit "hard risk scenario", cea mai afectata tara ar fi tot Austria, cu pierderi estimate de 7 miliarde de dolari, urmata de Franta cu 2,6 mld. dolari. Pierderile totale estimate pentru operatiunile bancilor occidentale din Romania sunt de 18 miliarde de dolari, potrivit acestui scenariu.

ING: Castiguri mai slabe pentru bancile din tarile emergente

ING: Castiguri mai slabe pentru bancile din tarile emergenteDe asemenea, ING estimeaza castiguri mai slabe pentru bancile din tarile emergente din Europa si Orientul Mijlociu si considera ca unele institutii financiare ar putea fi nevoite sa se recapitalizeze, insa BRD-SocGen face parte dintr-un grup de banci ce ar urma sa fie mai putin afectate, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Analistii de la ING considera ca cele mai mari riscuri sunt pentru bancile din tarile din fosta Uniune Sovietica, Israel si Austria, insa incetinirea cresterii activelor nu va fi neaparat mai pronuntata in aceste state decat pe alte piete.

ING estimeaza ca bancile Komercni Banka din Polonia, BRD-SocGen din Romania si cele mai multe banci turcesti vor fi mai putin afectate si recomanda investitorilor sa-si mareasca expunerea pe bancile de pe pietele emergente.

"Calitatea creditului s-a detasat ca fiind cele mai important factor de risc si, date fiind incertitudinile legate de finantare, ingrijorarile legate de cresterea activelor pe termen mediu sunt de asemenea justificate", se mentioneaza in raportul ING, care a redus prognozele de profit cu 28% in medie.

ING a mentionat ca, dupa realizarea unor teste de stres legate de capitalul si castiguri, bancile cu marje reduse si nivel ridicat de indatorare, precum cele din Israel si Austria, sunt cele mai vulnerabile.

Totusi, bancile cu rezerve ridicate de capital, precum cele din fosta URSS, ar putea avea cele mai mari probleme legate de calitatea activelor, considera ING.

Leul va reveni pe depreciere in scurt timp

Leul va reveni pe depreciere in scurt timpLeul si celelalte valute emergente vor reincepe sa piarda teren in perioada urmatoare, intarirea din ultimele zile, inclusiv dupa declaratiile comune ale guvernatorilor din regiune, fiind o sansa de a specula pe termen scurt pe monedele din zona, sustine banca suedeza SEB.

Interventia verbala concertata a guvernatorilor bancilor centrale din Polonia, Ungaria, Romania si Cehia a revigorat valutele din regiune, care se apreciau usor inca de la finalul saptamanii trecute, insa SEB sustine ca ele vor reveni pe depreciere in perioada urmatoare.

"Din pacate, credem ca inca nu am vazut ce era mai rau. Consideram ca intarirea recenta este o oportunitate atractiva de a deschide pozitii scurte pe valutele din regiune", arata o nota de cercetare a bancii.

Analistii de la SEB sunt de acord cu bancherii centrali din regiune, care spun ca vanzarile puternice de valute emergente din ultima vreme au fost exagerate, insa banca suedeza afirma ca tendinta generala de depreciere a fost justificata.

Pe de alta parte, analistii de la SEB exclud o interventie concertata directa.

"Credem mai degraba ca interventia verbala a fost o incercare buna de intimidare, atat timp cat bancile centrale din ECE vor cel mai probabil sa isi protejeze rezervele pe cat de mult se poate, in conditiile iesirilor de capital ce vor urma", afirma SEB.

Valutele emergente s-au depreciat masiv la inceputul acestui an si au pierdut intre 6% si 12%, pe fondul sentimentului negativ fata de regiune.

Bancherii centrali din Romania, Cehia, Ungaria si Polonia au realizat, luni, o actiune concertata pentru sustinerea monedelor nationale, dupa deprecierile din ultimul timp, dar expertii subliniaza ca este nevoie ca declaratiile sa fie sprijinite de fapte concrete, pentru a disipa ingrijorarile.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca nivelul actual al cursului este sustenabil, ca BNR este pregatita sa actioneze pentru a preveni miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb si ca nu exclude revenirea pe apreciere a leului.

"O anumita ajustare a valutelor din regiune este intr-adevar necesara, dar deprecierea excesiva a monedelor locale poate crea miscari destabilizatoare in economie si trebuie evitata", a declarat Isarescu.


Raspunsul bancilor grecesti

Raspunsul bancilor grecestiBancile grecesti pot face fata problemelor cu care se confrunta economiile din Europa de Sud-Est, in contextul in care sunt mai putin expuse decat rivalele vest-europene si au indeajuns capital pentru a absorbi pierderile din creditare, a spus guvernatorul bancii centrale, scrie Reuters.

”In Europa de Sud-Est activitatea economica este in scadere. Este vorba despre o scadere semnificativa si bineinteles ca noi urmarim situatia indeaproape,” a spus guvernatorul bancii centrale, George Provopoulos.

Bancile grecesti sunt prezente in Bulgaria, Romania, Serbia, Albania, Turcia, Polonia si Ucraina. Institutii financiare precum National Bank of Greece, Alpha, Eurobank si Piraeus Bank au contribuit la cresterea puternica a creditarii din ultimii ani, in Europa de Sud-Est, potrivit NewsIn.

Creditarea noua din aceste economii emergente a scazut drastic. Extinderea creditarii din Romania, de exemplu, care anterior avansa intr-un ritm de 70%, s-a temperat la sfarsitul lui 2008, iar anul acesta ar putea incetini si mai mult.

”Bancile grecesti s-au extins in regiune, insa nu asa de puternic precum bancile din alte tari, precum Austria. Imprumuturile acordate de bancile grecesti se ridica la aproximativ 55 miliarde euro, sau 16-17% din PIB-ul tarii, in timp ce in Austria acestea sunt de 70% din PIB”, a spus Provopoulos.

Investitiile pe care bancile grecesti le-au facut in economiile emergente din Europa de Sud-Est au fost un vot de incredere pentru tarile respective, iar dificultatile temporare nu vor schimba acest lucru, a spus Provopoulos.