Profit aproape dublu in 2008

Profit aproape dublu in 2008Concret, daca in 2007 cele trei banci austriece prezente pe piata locala au inregistrat un profit cumulat de 395 milioane de euro, anul trecut institutiile financiare de la Viena au anuntat un castig aproape dublu din operatiunile de pe piata autohtona.

Bancile din Austria sunt prezente pe piata romaneasca prin Banca Comerciala Romana, controlata de Erste Bank, Raiffeisen Bank Romania (grupul Raiffeisen), Volksbank Romania.

De asemenea, afacerile UniCredit Tiriac Bank sunt gestionate de Bank Austria, detinuta de grupul italian UniCredit.

Totusi, trebuie mentionat ca Volksbank Romania a anuntat pentru 2008 un profit inainte de impozitare, in avans cu 54% fata de anul precedent, pana la 37,8 milioane euro, in conditiile in care volumul activelor bancii a crescut intr-un ritm similar. In 2007, banca a inregistrat un profit inainte de impozitare de 24,5 milioane euro.

Raiffeisen Bank Romania a afisat pentru anul trecut un profit net de 165 milioane euro, in crestere cu 75,6% fata de 2007, pe fondul cresterii puternice a veniturilor din dobanzi si comisioane.

In 2007, banca a obtinut un profit net de 94 milioane euro.

Profitul inainte de impozitare al Raiffeisen Bank Romania a fost anul trecut de 196 milioane euro, fata de 116 milioane euro in anul precedent.

Venitul net din dobanzi a crescut cu 23%, pana la 245 milioane euro, in timp ce veniturile din comisioane au avansat cu 27%, pana la 246 milioane euro. Cheltuielile cu personalul si cele administrative inregistrate au urcat anul trecut cu 12%.

Raiffeisen Bank Romania va obtine profit si in 2009, dar sub nivelul de anul trecut, de 165 milioane euro, pe fondul cresterii provizioanelor si restrangerii activitatii bancare, a declarat miercuri presedintele bancii, Steven van Groningen.

"Cu siguranta vom avea profit si anul acesta, insa activitatea ar putea fi mai redusa, in conditiile unor provizioane in crestere", a spus van Groningen (foto).

Activele bancii au ajuns la finalul anului trecut la 4,65 miliarde euro, de la 4,4 miliarde euro in decembrie 2007.

BCR, cea mai mare banca de pe piata, a incheiat anul trecut cu un profit net record de 541 milioane de euro, ce include si un castig net de aproape 193 mil. euro din vanzarea participatiilor minoritare la Asiban si Banca Italo-Romena, precum si a afacerilor proprii cu asigurari.

Activele totale ale grupului BCR au avansat cu 9% anul trecut, pana la 69,08 miliarde lei la 31 decembrie 2008, de la 63,36 miliarde lei la finalul lui 2007.

UniCredit Tiriac Bank va anunta rezultatele financiare pe data de 18 martie.

Dividende considerabile, dupa un an record pentru banking-ul romanesc

Dividende considerabile, dupa un an record pentru banking-ul romanescVolksbank Romania va acorda dividende de aproximativ 20-25 milioane euro din profitul realizat anul trecut, dar va solicita ulterior o majorare de capital semnificativa, potrivit presedintelui bancii, Gerald Schreiner (foto).

"In fiecare an, o parte din profit ramane in banca, este reinvestita, iar o alta parte merge catre actionari, sub forma de dividende. Anul trecut, de exemplu, ulterior acordarii dividendelor, am primit o suma dubla sub forma de majorare de capital. Anul acesta, le vom propune probabil actionarilor dividende in valoare de 20-25 milioane euro, dar vom solicita de asemenea majorarea capitalului", a explicat Schreiner.

Decizia de acordare a dividendelor Raiffeisen Bank va fi luata in martie de adunarea generala a actionarilor si un nivel probabil este de 25 milioane euro, a declarat, miercuri, presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

"Nu ma astept la un nivel mai mare fata de anul trecut, dar trebuie sa fie clar ca vom folosi o parte din profit si pentru intarirea capitalului", a spus van Groningen, avansand ca suma posibila pentru dividende 25 milioane euro.

Cu toate acestea el a precizat ca decizia apartine adunarii generale a actionarilor care va discuta in luna martie pe aceasta tema.

"Important este sa avem o solvabilitate buna care, daca acum este putin peste 11%, in conditiile in care includem si profitul pe 2008, va depasi 13%", a mai spus van Groningen.

Raiffeisen Bank Romania a dat actionarilor dividende din profitul pe 2007 in valoare totala de 43 milioane lei, reprezentand 18% din profitul net realizat.

Stepic: Vom asigura suficienta lichiditate si capital pentru Raiffeisen Bank Romania

Stepic: Vom asigura suficienta lichiditate si capital pentru Raiffeisen Bank RomaniaExceptand dividendele cuvenite actionarilor, grupul Raiffeisen nu a retras si nu va retrage niciun ban din Romania, a declarat Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International, care controleaza Raiffeisen Bank Romania.

"Vom asigura suficienta lichiditate si capital pentru ca Raiffeisen Bank Romania sa-si atinga toate obiectivele", a spus Stepic.

El a precizat ca, in conditiile in care nivelul creditelor acordate depaseste cu mult valoarea depozitelor atrase, Raiffeisen International sustine activitatea de creditarea a subsidiarei sale din Romania prin linii de finantare.

Din 1997 si pana in prezent, grupul Raiffeisen a investit peste 200 milioane euro in Romania, potrivit bancii.

Pentru 2008 conducerea Erste va propune in AGA un dividend de 65 de centi pe actiune, fata de 0,75 euro in 2007.

Pana la listare, BCR trebuie sa aloce cel putin 40% din profitul net pentru dividend, potrivit Ziarului Financiar.

Directorul financiar al Erste Bank, Manfred Wimmer, a declarat recent ca Erste vrea sa amane listarea Bancii Comerciale Romane (BCR) deoarece evolutia pietei de capital din acest an face ca listarea unei banci sa fie o optiune gresita.

Bancile austriece pot face fata deteriorarii economiilor din Europa de Est

Bancile austriece pot face fata deteriorarii economiilor din Europa de EstBancile austriece ar putea face fata celor mai sumbre scenarii privind deteriorarea economiilor din Europa emergenta, daca vor folosi rezervele existente de capital si vor face apel la fondurile guvernamentale de sprijin, a anuntat banca centrala a Austriei, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Oficialii bancii au citat intr-un raport estimarile analistilor privind pierderile bancilor austriece, care s-ar putea ridica la 31 miliarde euro.

”Chiar si astfel de scenarii pot fi controlate”, a spus un oficial al bancii centrale, care a adaugat ca pierderile pot fi acoperite din profiturile viitoare si sumele luate din fondul de sprijin de 15 miliarde euro, creat de guvernul austriac.

Banca centrala a aratat ca primele cinci banci ale tarii au marit finantarea pentru subsidiarele din Europa emergenta in 2008 si vor sa mentina un nivel stabil in 2009, pentru continuarea fluxului creditarii.

Per total, bancile austriece au imprumutat 270 miliarde dolari clientilor din Europa emergenta, alimentand boom-ul regiunii finantat de creditare, in contextul in care exporturile marilor companii au crescut, in timp ce consumatorii au apelat la credite pentru achizitionarea de masini, case, aparate audio-video si frigidere.

Ratele de crestere mari au fost pe placul investitorilor in timpul exploziei creditarii. Dupa propagarea crizei economice, expunerea este acum riscanta, nu numai pentru banci, dar si pentru Austria si Uniunea Europeana (UE).

Un raport al agentiei de evaluare Moody's relevat saptamana trecuta a dus la vanzarea activelor din statele emergente europene: valute, obligatiuni guvernamentale si actiuni ale companiilor expuse.

Banca centrala s-a alaturat altor autoritati din Austria in efortul de a tempera discutiile cu privire la agravarea situatiei, prin sublinierea diferentelor dintre statele din regiune.

Aceasta a anuntat ca nu este justificata generalizarea prin raportarea la state cu economii afectate de criza, precum Ucraina, Romania si statele Baltice, din moment ce economiile mai mari, cum ar fie cele ale Poloniei si Cehiei, nu dau semne ca ar avea aceleasi slabiciuni.

Expunerea bancilor austriece a fost impartita intre tarile din Europa emergenta, 72% din aceasta expunere fiind in state membre ale Uniunii Europene, spre deosebire de bancile suedeze, concentrate in zona Baltica, si de cele grecesti, concentrate in Balcani, a anuntat banca centrala.

Scenariile de pierderi la care banca face referire au fost realizate de analistii Goldman Sachs, ce prevad in cel mai rau caz o pierdere de 5-26 miliarde euro, de Danske Bank, ce prevede pierderi de 10-31 miliarde euro, si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), ce estimeaza pierderi de 15-20 miliarde.

Banca centrala a precizat ca a efectuat propriile teste la nivel intern, pentru a estima cele mai mari pierderi posibile in sectorul bancar austriac, insa a refuzat sa le compare cu previziunile facute de analistii citati.