1 / 5

Cum a debutat 2009 pentru brokerii de credite

“Ianuarie a fost o luna mai buna decat noiembrie si decembrie atat din punct de vedere al cererii, cat si al ofertei, iar in februarie volumele s-au dublat si asteptam acelasi trend si pentru martie”, spune, pentru Wall-Street, Anca Bidian (foto), CEO Kiwi Finance.

Kiwi Finance a ajuns in 2008 la un volum de credite intermediate de aproape 200 de milioane de euro.

“De la inceputul anului am inregistrat o crestere continua a cererilor de credit, in special pe creditele garantate si o clarificare din partea unor parteneri privind conditiile si volumele de creditare”, a adaugat CEO-ul Kiwi Finance.

Comparativ cu inceputul anului, numarul de parteneri ai Kiwi care dau credite s-a marit. „Deja institutiile financiare au definit bugetele si politicile de risc pentru 2009. Totul e mai clar acum: stiu ce banci dau credite si, mai important, ce fel de finantari (garanatate, negarantate si in ce monede)”, explica Bidian.

In prezent, 15 dintre cele 26 de banci partenere ale companiei acorda credite, potrivit Ancai Bidian.

Inceputul de an a fost mai bun in comparatie cu finele lui 2008 si pentru firma de consultanta financiar-bancara DBSol Consulting, insa mult mai slab fata de aceeasi perioada a anului trecut. „Prima luna din 2009 a insemnat o crestere cu 30% fata de luna decembrie, dar rezultatele reprezinta doar 40% din cele inregistrate in ianuarie 2008. Si in februarie s-a simtit un usor avans, de 15% fata de luna ianuarie”, a declarat Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite DBSol Consulting.

Pentru International Brokers luna ianuarie a anului 2009 a adus un minus de 20% fata de decembrie 2008, iar in comparatie cu prima luna de anul trecut a adus o scadere de 80%, dupa cum a declarat Sorin Moncea, manging partner in cadrul brokeului de credite.

Totusi, efectele crizei au lovit pregnant si aceasta industrie. Astfel , saptamana trecuta, IpoteciDirect, un jucator intrat pe piata brokerajului de credite in luna iulie a anului trecut, si-a anuntat incetarea activitatii, conform MoneyExpress.

IpoteciDirect isi propusese ca, pana in 2012, sa depaseasca jumatate de miliard de euro ca volum de credite intermediate si sa aiba 8% din piata, 100 de consultanti si 18 centre ipotecare in toata tara.

“Bancherii ar constata la randul lor ca, de vreme ce activitatea de creditare a incremenit, un intermediar precum IpoteciDirect – care aduce bancilor, contra unui comision, clienti pentru credite – nu mai are pur si simplu ce intermedia, deci e de asteptat sa moara de moarte naturala”, titra saptamana trecuta revista MoneyExpress.

Un lucru este cert, conditile de piata sunt dintre cele mai dure in industria financiar-bancara, iar premisele de functionare pentru industrie s-au transformat in totalitate.

„In cadrul acestei noi ordini mondiale trebuie sa ne asumam si sa internalizam noul context, sa gasim solutii cu luciditate si responsabilitate, insa pana nu vom omori cu totii mai intai criza din capul nostru, vom ramane intr-o paralizie destructiva, care cu siguranta va face ca maine sa fie mai rau. Acestea sunt datele problemei, cu ele trebuie sa lucram cativa ani de acum incolo, cine sta si asteapta minuni va avea sfarsit garantat”, a declarat Anca Bidian.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri