1 / 5

Piata astepta noul regulament

Banca centrala a decis, la finele saptamanii trecute, sa reduca nivelul provizioanelor constituite pentru creditele clasificate ca “pierdere”, reprezentand restante de peste 90 de zile sau finantari pentru care s-au initiat proceduri judiciare, cu maximum 25% din valoarea garantiilor.

“Masura BNR era mult asteptata de piata bancara si absolut necesara in conditiile actuale, deoarece numarul cazurilor de intarzieri la plata creditelor cu 90 zile s-a inmultit exponential in ultimele luni, determinand cresterea costurilor cu provizioane ale bancilor, care in cele din urma s-ar fi transmis in costurile creditelor acordate clientelei”, spune Melania Hancila, seful departamentului de cercetare si strategie din cadrul Volksbank Romania, al treilea jucator ca marime din sistemul bancar local, dupa active.

Aceasta reglementare este menita sa diferentieze creditele de consum de cele cu garantii, deoarece nu era oportuna tratarea acestora in termeni egali. “Astfel, bancile au posibilitatea de a diminua valoarea provizioanelor constituite cu 25 % din valoarea colateralelor, ceea ce va duce la scaderea valorii provizioanelor pentru creditele cu garantii imobiliare”, a declarat Hancila. Cu alte cuvinte, mai multi bani la dispozitia institutiilor de credit.

Ea a mai spus ca masura luata de banca centrala va conduce la imbunatatirea profitabilitatii bancilor si implicit la cresterea impozitului pe profit datorat statului, precum si la imbunatatirea lichiditatii din piata bancara, care ar putea fi redirectionata spre finantarea clientilor.

“Decizia BNR este binevenita, avand in vedere atat incetinirea puternica a creditarii din ultima perioada, cat si faptul ca, prin eventuala crestere a creditelor neperformante, bancile ar fi fost nevoite sa suplimenteze capitalul”, considera Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, jucator din top10 pe piata bancara romaneasca.

Banca Nationala a Romaniei a publicat in ultima zi a saptamanii trecute noul regulament privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si constituirea provizioanelor specifice de risc de credit.

BNR a aprobat noul regulament

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri