1 / 6

„Autoritatile nu se gandesc la viitorul romanilor”

„Imi pare rau ca aceasta criza a aparut la asa scurt timp dupa lansarea sistemului de pensii private si ca acum s-a ajuns la concluzia ca tara are nevoie de bani la buget, care s-au luat foarte usor de la acest sistem, despre care, fiind proaspat infiintat, guvernantii au crezut ca se poate recupera repede aceasta pierdere”, a declarat sefa BCR Fond de Pensii, al saptelea jucator ca marime pe piata de pensii private obligatorii (Pilonul II), cu un numar de peste 150.000 de participanti la fondul gestionat si o cota de piata de 3,2%, dupa activele administrate.

Ea considera ca sistemul privat de pensii nu este foarte bine asimilat de catre autoritati, iar in toata „agitatia” de solutionare si contracarare a efectelor crizei financiare mondiale s-au luat si din banii aferenti pilonului II, administratorii de fonduri neavand suficienta forta sa contracareze masurile luate de autoritati, in special plafonarea nivelului contributiilor la 2%, in loc ca acestea sa creasca la 2,5%, asa cum era prevazut in calendrul initial la startul pilonului II.

„Cu siguranta, daca te gandesti la viitorul tarii si nu la cum sa iesi la liman ca sa-ti fie bine in urmatorul an, trebuie sa suferi ca popor un an sau doi cu niste masuri aplicate, care nu sunt poate bune pe moment, dar care te vor ajuta mai tarziu atat pe tine, cat si generatiile urmatoare. In Romania insa conteaza doar urmatorii 4 ani de mandat”, a declarat Ditescu.

Adaugandu-se la nivelul redus de informare a salariatilor, care in marea lor parte nu adera la un fond de pensii in primele patru luni de la prima angajare, „mai apar si opinii controversate conform carora ar trebui sa garantam inflatia, sa nu fim al doilea FNI sau SAFI, conducand spre o si mai mare stare de nesiguranta a romanilor”, spune ea.

Ditescu este de parere ca, daca plafonarea contributiilor s-ar fi intamplat dupa ce aderantii ar fi primit cateva scrisori de informare anuala, continand sumele acumulate in conturile personale, situatia ar fi fost diferita, pentru ca acestia si-ar fi dat seama mai bine cum functioneaza sistemul si cati bani s-au strans in cont, putand face chiar propriile calcule pe termen lung - 15-20 de ani.

„Astfel, plafonarea contributiilor nu ar mai fi fost atat de usor de realizat, legea ar fi trebuit respectata de autoritati, insa cu atat mai usor le-a fost sa plafoneze nivelul contributiilor cu cat oamenii nu stiu nici ei la randul lor exact despre ce este vorba”, a mai comentat sefa BCR Pensii.

Prin inghetarea contributiilor pe Pilonul II au fost economisite la bugetul public de pensii circa 80 de milioane de euro in 2009, insa pe termen lung masura va aduce, pana in 2017, pierderi totale de 1,07 milioane de euro la Pilonul II, conform estimarilor APAPR, si poate reduce pensia lunara cu pana la 15%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri