1 / 4

Efectele crizei in cadrul piloanelor II si III

„Daca suntem lasati in pace, sa functionam dupa lege, vom avea rezultate extraordinare”, a declarat Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), cu referire la faptul ca cea mai grava masura luata de catre guvern este inghetarea contributiilor la 2% din salariul brut in 2009.

El a mai precizat ca au fost discutii in acest sens cu Ministerul Finantelor, pentru dezghetarea contributiei incepand de anul viitor. „Am avut discutii constructive cu Ministerul de Finante si spun constructive pentru ca ne-am inteles punctele de vedere diferite. Bugetul de stat avea nevoie de acesti bani veniti din plafonarea nivelului contributiilor, iar administratorii au nevoie sa investeasca mai mult pentru oameni si, deci, sa fie marit nivelul contributiilor de pe pilonul II”, a mai detaliat Andanut.

Inghetarea contributiilor pe pilonul II al pensiilor private obligatorii reprezinta un minus de 1.500 de lei la pensia finala a participantilor, potrivit oficialilor APAPR.

„Problema este ca pensiile nu vor fi suficient de mari pentru a acoperi nevoile oamenilor la varsta pensionarii daca aceasta contributie (cea mai mica din lume) nu va fi dezghetata, iar oamenii isi vor propaga nemultumirile, in viitor, tot asupra guvernului. Trebuie sa se inteleaga ca prin plafonarea contributiei, guvernul castiga o suma mica, insa „costul”este mare pentru cei 4,7 milioane de romani participanti la sistem”, spune, la randul sau, Mihai Coca-Cozma (foto), director general al AIG Fond de Pensii.

Pentru rezultate cat mai bune, Coca-Cozma a mentionat ca este necesar un nivel de 6-7% al contributiilor din salariul brut al participantilor pe pilonul II.

„Exista un canal de comunicare deschis cu Ministerul de Finante, insa garantii in privinta dezghetarii nivelului contributiilor nu pot exista in actualul context economic. Cred ca lucrurile vor reveni la normal, insa, pentru ca Legea 411 privind reglementarea pensiilor private trebuie respectata, cum nu s-a intamplat anul acesta din cauza crizei financiare. De anul viitor, participantii (5 milioane estimati la finele lui 2009) vor fi insa mai atenti la respectarea legii si presiunea asupra mediului politic va veni din partea lor”, spune Coca-Cozma.

Efectele crizei incep totusi sa se faca din ce in ce mai simtite, astfel ca angajatorii nu mai pot plati contributiile la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II), iar numarul de conturi goale este in crestere, precizeaza presedintele APAPR.

Astfel, conturile goale reprezentau peste 27% din total in aprilie 2009, fata de 23% in mai 2008, la debutul incasarii contributiilor.
"Pe piata pensiilor private obligatorii simtim deja somajul", a mentionat Andanut.

Pe de alta parte, toate aceste efecte ale crizei sunt compensate de cresterile salariale si de numarul peste asteptari al noilor-intrati in pilonul II, ceea ce lasa neafectat volumul lunar al contributiilor virate catre fonduri, potrivit APAPR.

Ca principal efect al crizei pe pilonul III al pensiilor private facultative ar fi numarul mult mai mic de participanti noi (vanzari noi) decat se estimase initial si chiar in urma revizuirilor, precum si o acumulare mai lenta a activelor administrate.

De asemenea, se constata o reducere usoara, dar totusi sesizabila, a gradului de colectare a contributiilor pe pilonul III, in principal de la clientii individuali.

In acelasi timp, nu exista posibilitatea unei diversificari prea mari a investitiilor fondurilor, din cauza volumelor mici, care conduc pentru moment la randamente mai mici decat in cazul pilonului II.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri