1 / 7

Primavara nu a adus relansarea creditarii

In termeni reali, avansul creditarii a ajuns la 15,4% la finalul celei de-a treia luni din 2009 comparativ cu 31 martie 2008.

Creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii februarie 2009, 206,89 miliarde lei (48,2 miliarde euro).

„Scaderea din martie este totusi mai accentuata decat ce s-a observat in ultimele luni. Desi am anticipat stoparea cresterii creditarii, pana la finele anului curent credem ca portofoliul de credite va inregistra o usoara crestere pozitiva”, a declarat, pentru Wall-Street, Rozalia Pal (foto), economist-sef in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Creditul in lei s-a diminuat cu 0,9% (-1,4% in termeni reali) in martie fata de februarie 2009, ajungand la un volum de 83 miliarde lei (19,6 miliarde euro). Comparativ cu finalul lunii martie a anului trecut, creditul in lei a avansat cu 12%, mai arata datele publicate de BNR.

„Ma astept ca volumul total al finantarilor sa creasca pe viitor, nu sa asistam la o scadere, determinata in special de creditarea companiilor. In acelasi timp, probabil ca persoanele fizice se vor concentra mai mult pe constituirea depozitelor la bancile comerciale”, ne-a declarat la randul sau Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane.

Creditul in valuta exprimat in lei s-a redus cu 2,9% in termeni nominali, pana la 119,58 miliarde lei ( 28,24 miliarde euro). Exprimat in euro, creditul in valuta a scazut cu 1,6% in martie fata de finalul lunii precedente. Comparativ cu finalul lunii martie a anului trecut, creditul neguvernamental in valuta a crescut cu 32,1% in termeni nominali.

„Scaderea creditarii din luna martie a fost mai grava decat ne asteptam. Noi estimam o scaderea a ratei anuale de crestere pana in jurul valorii de 24%”, a declarat, pentru Wall-Street, Alexandru Nicolaie Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania.

Dobanda medie la creditele noi acordate in lei a scazut usor in februarie comparativ cu luna precedenta, in timp ce la imprumuturile nou-contractate in euro tendinta a fost opusa.

Pe componenta in lei, imprumuturile gospodariilor populatiei au scazut cu 0,7% in martie fata de februarie, dar au avansat cu 12,3% fata de a treia luna din 2008, pana la 40,09 miliarde lei ( 9,5 miliarde euro). Creditele in lei ale companiilor au ajuns, la finalul lui martie, la 42,94 miliarde lei ( 10,14 miliarde euro), scazand cu 1% fata de sfarsitul lui februarie, dar in crestere cu 11,8% fata de perioada similara a anului trecut.

Acest declin revine in luna martie in ciuda faptului ca bancile din top 5 au continuat ieftinirea creditelor.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri