1 / 6

Creditele cu probleme si-au triplat ponderea

Sistemul bancar, in ansamblu, a inregistrat pierdere in primele doua luni din 2009, in conditiile in care provizioanele pentru creditele neperformante au crescut foarte rapid, abia in martie observandu-se o redresare usoara, a declarat directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

"In ianuarie si februarie, provizioanele au explodat, iar sistemul pe ansamblu a inregistrat pierdere. Abia in martie s-a observat o revenire, dar soldul a ramas tot pierdere", a spus Cinteza, citat de NewsIn.

El a afirmat ca, in acest context, BNR a demarat o verificare, pe fondul suspiciunilor ca unele banci au declarat provizioane mai mici in 2008, pentru a afisa rezultate financiare mai bune.

BNR a demarat in luna februarie o verificare, suspectand, in sistemul bancar, un comportament neconform cu reglementarile pietei, prin care provizioanele din 2008 au fost trecute in 2009 pentru a putea raporta rezultate financiare pozitive, a declarat directorul directiei de supraveghere din BNR.

"In februarie am demarat o verificare, suspectand un comportament care incalca reglementarile in vigoare, prin care provizioanele pe 2008 au fost reduse la minim. Suspectez un transfer din 2008 in 2009 pentru a putea raporta castig pe anul trecut", a explicat Nicolae Cinteza.

Creditele clasificate drept indoielnice sau pierdere si-au triplat ponderea in totalul imprumuturilor acordate de banci populatiei, de la 2,17% in martie 2008 la 6,03% la sfarsitul primului trimestru al acestui an, a spus directorul directiei de supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza.

"Am atras atentia asupra acestui aspect inca din toamna anului trecut, iar tendinta ingrijoratoare s-a mentinut pana in prezent", a spus Cinteza.

Restantele mai mari de 30 de zile la creditele contractate de populatie au continuat sa creasca rapid in februarie, avansand cu 17,6% fata de ianuarie si cu 111% comparativ cu februarie 2008

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut in martie cu 2,1% fata de luna precedenta, pana la 202,6 mld. lei (47,84 mld. euro), iar depozitele in lei si valuta s-au restrans in martie cu 0,2% fata de februarie, pana la 154,11 miliarde lei (36,4 mld. euro), mai ales ca urmare a scaderii economiilor in moneda straina.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri