3 / 6

Profitul BCR a scazut cu 14% in T1 din cauza avansului provizioanelor

Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare banca de pe piata locala, a obtinut un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 330,3 milioane lei (78,3 milioane euro) in primul trimestru din 2009, cu 13,7% mai mic fata de perioada similara a anului trecut.

Activele bancii au crescut cu 4,9%, la 67,66 miliarde lei (16,82 miliarde euro) la finalul lui martie 2009, de la 64,5 miliarde lei (16 miliarde euro) la 31 decembrie 2008.

Calculate la valoarea in moneda europeana, volumul acestora a scazut insa cu aproximativ 820 milioane euro.

Volumul total al portofoliului de credite catre clienti (inainte de provizioane, in standarde de contabilitate internationale - IFRS) a crescut cu 1,5 miliarde lei (+3,3%), pana la 46,53 miliarde lei (11,57 miliarde euro), de la 45 miliarde lei (11,2 miliarde euro) la sfarsitul anului 2008.

In primele trei luni ale anului, creditarea clientilor a avut ca motor segmentul corporate. Creditarea corporate a crescut cu 6,5% in primul trimestru, pe fondul cresterii necesarului de capital de lucru pentru companii.

"Am continuat sa avem o performanta buna si in 2009 in conditiile unui mediu economic provocator. Pozitia noastra puternica pe piata este sustinuta de o baza larga de clienti, un model echilibrat de business, o lichiditate buna si o politica de creditare sanatoasa, combinate cu oamenii excelenti pe care ii avem la BCR si cu sustinerea puternica a Erste Group. Toate acestea ne permit sa ne concentram in continuare atentia pe managementul riscurilor, eficienta si calitatea servirii, care sunt elementele cheie pentru a avea in continuare succes impreuna cu clientii nostri. Noi facem tot ceea ce putem pentru a-i sustine si a-i ajuta sa faca fata conditiilor dificile de pe piata", a declarat presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

Portofoliul de credite retail a crescut mai putin, antrenat in principal de creditele ipotecare retail (+5,7% de la inceputul anului) si de creditele de consum garantate (+4,9% de la inceputul anului).

Ponderea creditelor in lei in portofoliul bancii este de 45,5% din total credite, peste media pietei, restul reprezentand imprumuturi in euro si dolari. Portofoliul de credite corporate detine o cota de 48% in total credite acordate clientilor, in timp ce creditele retail (inclusiv microintreprinderile) reprezinta restul de 52%.

Banca din grupul BCR a inregistrat cresterea cotei de piata pana la 22,1% a portofoliului de credite comparativ cu ultimul trimestru din 2008, in principal de fondul avansului pe segmentul de creditare corporate. Creditarea retail si-a mentinut cota generala de piata din trimestrul al patrulea al anului trecut.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri