Criza ingreuneaza estimarile privind deblocarea pietei

Criza ingreuneaza estimarile privind deblocarea pieteiDupa ce primele patru luni din 2009 au fost caracterizate de un blocaj in piata de M&A, cu o lipsa acuta de tranzactii corporate, specialistii nu se arata foarte optimisti in privinta momentului ce va coincida cu dezghetarea pietei, cata vreme incertitudinea mediului de business ingreuneaza estimarile.

Revigorarea pietei este conditionata atat de revenirea mediului economic si financiar, cat si de reluarea finantarii corporate.

„Asistam la un cerc vicios: degradarea economiei atrage probleme in sistemul bancar; acesta nu e dispus sa dea drumul creditarii din cauza lipsei de vizibilitate asupra performantei portofoliilor si a nevoilor de provizionare. Lipsa creditarii, motorul cresterii economice din ultimii ani in Romania, atrage degradarea si mai accentuata a economiei din lipsa cererii”, explica Matei Filipidescu (foto), associate la Raiffeisen Investment Austria.

El sustine ca majoritatea analistilor pariaza pe o imbunatatire in a doua parte a anului, datorita climatului economic, creditarii si reducerii diferentelor dintre asteptarile vanzatorilor si cumparatorilor in pret, dar si pe fondul acutizarii problemelor companiilor ce se vor traduce automat in cautarea de solutii de exit catre un strategic sau recapitalizarea prin atragerea unui fond de investitii.

La baza dezghetarii pietei de fuziuni si achizitii in Romania va sta, in primul rand, imbunatatirea climatului economic international, regional si fiscal, dar si stabilirea deciziilor politice si fiscale.

„Cu alte cuvinte, imbunatatirea perspectivelor pe termen mediu, convergenta reala ar trebui sa ne asigure perspective bune pe termen lung. Toti pariem pe un volum de activitate in M&A pe partea de distressed assets/sellers (n.red.: active neperformante/vanzatori); putem spune ca sunt business-uri bune, cu perspective sanatoase ce sufera in acest moment din cauza supra-indatorarii, dar nu toate afacerile vor supravietui”, a continuat Filipidescu.

El constata ca unii antreprenori romani nu au inca educatia crizei si niciun jucator nu este dispus sa marcheze pierderea. „Vedem deja reesalonari de plata si restructurari de datorii, insa, in anumite cazuri, acest lucru nu face decat sa amane invitabilul”, a continuat specialistul Raiffeisen.

Igor Jitta, fondatorul si directorul executiv al companiei de consultanta Sequoia, afiliata Sequoia Amsterdam si Sequoia Londra, estimeaza ca sectorul de M&A va inregistra o crestere notabila abia in al doilea trimestru din 2010.

Principala caracteristica a tranzactiilor din prima parte a anului este prelungirea duratei de incheiere, ca urmare a reticentei investitorilor.

Astfel, Mihai A. Pop, partner la compania de consultanta Osprey Partners, vede o revenire in jurul anului 2012, desi spune ca este doar o presupunere.

Pe langa imbunatatirea conditiilor din mediul financiar si accesul la finantare, acceptarea unei evaluari realiste de catre vanzatori, cresterea investitiilor straine directe, stabilitatea monedei locale si a costurilor controlabile (in special reducerea cresterii si stagnarea costurilor salariale sunt factori esentiali pentru deblocarea M&A-ului, crede Igor Jitta.

„Un factor esential este perceptia crizei ca o stare de normalitate, ceea ce permite finantari din sistem, si bugeteaza investitii din partea corporatiilor”, a explicat reprezentantul Osprey Partners, companie ce a intermediat recent preluarea Barnett McCall Recruitment de catre grupul italian Gi Group.

Wall-Street, cel mai citit cotidian online de business, va invita, alaturi de unii dintre cei mai importanti specialisti in fuziuni si achizitii, pentru a analiza solutiile de dezghetare a tranzactiilor din Romania. Pentru a participa, ca cititor Wall-Street, in cadrul M&A Outlook 2009, tot ce trebuie sa faci este sa ne trimiti o scurta descriere personala si sa completezi formularul disponibil aici.



Este 2009 anul deal-urilor mici?

Este 2009 anul deal-urilor mici?In ce priveste tranzactiile corporate, acestea au lipsit in prima parte a anului, cand s-au incheiat in total 15 tranzactii, potrivit unui studiu elaborat de Raiffeisen Investment.

Dintre acestea, cea mai mare s-a derulat intre Stick Net Investment si Real Estate Development, avand o valoare de 25,7 milioane euro, urmata de vanzarea Elvila catre BelRom, pentru 23 de milioane lei. Dupa alte trei tranzactii cu valori intre 7 si 11 milioane de lei, restul deal-urilor au valorat mai putin de 5 milioane de lei.

“Numarul de tranzactii poate fi comparabil cu cel trecut, problema vine cand discutam de marimea acestora, iar marimea sigur va scadea, evaluarile deja au scazut, iar tranzactiile rapide sunt la ordinea zilei”, considera Mihai A. Pop (foto), Partner la Osprey Partners.

El afirma asta este anul deal-urilor mici, fara sa dea insa o valoare medie.

Igor Jitta considera ca multe firme vor incerca sa se concentreze ca activitate de baza pe core-business, in timp ce pietele se vor deschide celor care detin cash.

“Holding-urile controlate de o familie ce contin mai multe companii active in sectoare diferite vor fi obligate sa renunte la activele neperformante. Daca pana acum activele performante le sustineau pe cele neperformante, situatia s-a schimbat”, a mai spus fondatorul si directorul Sequoia.

In opinia sa, finalizarea unei tranzactii in acest an are legatura in primul rand cu starea firmei si mai putin cu marimea. „IMM-urile vor fi mai deschise catre tranzactii, dar si companiile mari aflate in dificultate si restructurare vor face obiectul tranzactiilor”, a continuat Jitta.

Repozitionarea jucatorilor din anumite sectoare, ca urmare a crizei financiare globale, va duce la schimbari de strategii, la vanzari de subsidiare si la reasezari ale pietelor.

„Eu cred ca cei cu traditie si experienta in regiune vad mai departe de criza actuala si vor ramane activi, ba chiar vor beneficia de exit-ul altora; vom vedea si aparitia fondurilor specializate in turn-around, restructurari sau distressed assets”, explica Filipidescu.

Chiar daca este posibil ca valoarea medie a deal-urilor pe 2009 sa fie sub 2008, pe motivul preturilor, in majoritatea sectoarelor de activitate se vor duce in jos pentru ca business-urile sa redevina atractive pentru investitori.

„Sunt totusi si sectoare de activitate neciclice, unde cresterea vine dintr-o nevoie mult prea putin satisfacuta si astfel toate motivele invocate mai sus devin mai putin malefice pentru cresterea sectorului. Aici, daca vor fi tranzactii, vor fi la multiplii peste media pietei”, a mai spus specialistul Raiffeisen.










Care sunt motivele blocajului din prima parte a anului

Care sunt motivele blocajului din prima parte a anuluiValoarea fuziunilor si a achizitiilor (M&A) incheiate in Romania in primul trimestru din 2009 a inregistrat o scadere dramatica fata de perioada similara a anului trecut. DealWatch, companie de cercetare a pietei de profil, vede un declin de 82%, in timp ce banca de investitii Raiffeisen Investment estimeaza o cadere mai drastica, de peste 90%.

La baza acestui blocaj stau criza de lichiditati, concentrarea fondurilor pe propriile lichiditati si lipsa finantarilor pentru achizitii.

„Blocajul a avut la baza urmatoarele motive: majoritatea fondurilor de investitii s-au concentrat pe propriu portofoliu, corporatiile mari s-au concentrat pe consolidarea investitiilor din tara de origine. Prin urmare, tendinta este de orientat catre restructurare si reorganizare si nu pe noi achizitii”, explica Igor Jitta (foto).

De asemenea, panica ce s-a creat pe diferite piete au determinat o reactie expectativa a investitorilor.

Practic, lipsa tranzactiilor din fuziuni si achizitii a fost direct determinata de turbulentele din economia reala si din mediul financiar, de lipsa creditarii, contextul fiscal si politic agitat si reorientarea investitorilor strategici pe pietele-cheie din vest, pe langa focusarea fondurilor pe propriile portofolii.

In plus, „dificultatea in strangerea de fonduri, diferentele de asteptari de pret intre vanzatori si cumparatori, lipsa finantarilor pentru achizitii, reducerea numarului de potentiali cumparatori doar la cei cu o prezenta indelungata in regiune (in ultimii ani regiunea fiind considerata un nou eldorado si multi jucatori s-au uitat la regiune si inclusiv la Romania) sunt cauze ale blocajului din piata”, a explicat Matei Filipidescu.