1 / 4

Criza ingreuneaza estimarile privind deblocarea pietei

Dupa ce primele patru luni din 2009 au fost caracterizate de un blocaj in piata de M&A, cu o lipsa acuta de tranzactii corporate, specialistii nu se arata foarte optimisti in privinta momentului ce va coincida cu dezghetarea pietei, cata vreme incertitudinea mediului de business ingreuneaza estimarile.

Revigorarea pietei este conditionata atat de revenirea mediului economic si financiar, cat si de reluarea finantarii corporate.

„Asistam la un cerc vicios: degradarea economiei atrage probleme in sistemul bancar; acesta nu e dispus sa dea drumul creditarii din cauza lipsei de vizibilitate asupra performantei portofoliilor si a nevoilor de provizionare. Lipsa creditarii, motorul cresterii economice din ultimii ani in Romania, atrage degradarea si mai accentuata a economiei din lipsa cererii”, explica Matei Filipidescu (foto), associate la Raiffeisen Investment Austria.

El sustine ca majoritatea analistilor pariaza pe o imbunatatire in a doua parte a anului, datorita climatului economic, creditarii si reducerii diferentelor dintre asteptarile vanzatorilor si cumparatorilor in pret, dar si pe fondul acutizarii problemelor companiilor ce se vor traduce automat in cautarea de solutii de exit catre un strategic sau recapitalizarea prin atragerea unui fond de investitii.

La baza dezghetarii pietei de fuziuni si achizitii in Romania va sta, in primul rand, imbunatatirea climatului economic international, regional si fiscal, dar si stabilirea deciziilor politice si fiscale.

„Cu alte cuvinte, imbunatatirea perspectivelor pe termen mediu, convergenta reala ar trebui sa ne asigure perspective bune pe termen lung. Toti pariem pe un volum de activitate in M&A pe partea de distressed assets/sellers (n.red.: active neperformante/vanzatori); putem spune ca sunt business-uri bune, cu perspective sanatoase ce sufera in acest moment din cauza supra-indatorarii, dar nu toate afacerile vor supravietui”, a continuat Filipidescu.

El constata ca unii antreprenori romani nu au inca educatia crizei si niciun jucator nu este dispus sa marcheze pierderea. „Vedem deja reesalonari de plata si restructurari de datorii, insa, in anumite cazuri, acest lucru nu face decat sa amane invitabilul”, a continuat specialistul Raiffeisen.

Igor Jitta, fondatorul si directorul executiv al companiei de consultanta Sequoia, afiliata Sequoia Amsterdam si Sequoia Londra, estimeaza ca sectorul de M&A va inregistra o crestere notabila abia in al doilea trimestru din 2010.

Principala caracteristica a tranzactiilor din prima parte a anului este prelungirea duratei de incheiere, ca urmare a reticentei investitorilor.

Astfel, Mihai A. Pop, partner la compania de consultanta Osprey Partners, vede o revenire in jurul anului 2012, desi spune ca este doar o presupunere.

Pe langa imbunatatirea conditiilor din mediul financiar si accesul la finantare, acceptarea unei evaluari realiste de catre vanzatori, cresterea investitiilor straine directe, stabilitatea monedei locale si a costurilor controlabile (in special reducerea cresterii si stagnarea costurilor salariale sunt factori esentiali pentru deblocarea M&A-ului, crede Igor Jitta.

„Un factor esential este perceptia crizei ca o stare de normalitate, ceea ce permite finantari din sistem, si bugeteaza investitii din partea corporatiilor”, a explicat reprezentantul Osprey Partners, companie ce a intermediat recent preluarea Barnett McCall Recruitment de catre grupul italian Gi Group.

Wall-Street, cel mai citit cotidian online de business, va invita, alaturi de unii dintre cei mai importanti specialisti in fuziuni si achizitii, pentru a analiza solutiile de dezghetare a tranzactiilor din Romania. Pentru a participa, ca cititor Wall-Street, in cadrul M&A Outlook 2009, tot ce trebuie sa faci este sa ne trimiti o scurta descriere personala si sa completezi formularul disponibil aici.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri