Ajustarea multiplilor de evaluare a activelor ajunge pana la 50%

Ajustarea multiplilor de evaluare a activelor ajunge pana la 50%Modificarile mediului de business din intreaga lume, ca urmare a turbulentelor create de criza financiara si economica, au schimbat viziunea actorilor din piata de fuziuni si achizitii (M&A).

Daca pana anul trecut antreprenorii ezitau sa isi vanda afacerea la preturi bune, in speranta ca acestea ar mai putea urca, ajustarea multiplilor de evaluare, in special pe sectoarele ciclice, poate ajunge si pana la 50%.

Doru Lionachescu, unul dintre cei mai influenti bancheri de investitii de pe piata locala, a explicat ca ajustarea multiplilor de evaluare este evidenta in Romania, estimand-o in tranzactii rezonabile la 25-30%, uneori mergand pana la 50% fata de varfurile de evaluare din 2007, chiar inceputul lui 2008.

"Inainte de a blama insa aceste scaderi, ar trebui sa ne punem serios intrebarea daca evaluarile de anii trecuti ale diverselor active romanesti erau realiste si sustenabile”, a declarat Lionachescu, pentru Wall-Street.

Chiar daca exista anumite sectoare numite “defensive”, nici ele nu au fost complet imune la criza si au inregistrat scaderi chiar de doua cifre.

“Cred ca una dintre lectiile acestei crize este ca, in conditiile globalizarii si ale instantaneitatii informatiei, nu mai exista active ori geografii de refugiu”, sustine bancherul de investitii.

Dupa un prim trimestru cu putine tranzactii, bancherul spune ca a semnalat la sfarsitul lunii martie o tendinta de dezmortire a pietei romanesti de fuziuni si achizitii, vizibila dupa semnarea acordului cu Fondul Monetar International.

“In mod normal, vara aceasta ar trebui sa ne prinda cu cateva tranzactii finalizate, daca nu apar surprize la executia mandatelor”, estimeaza Lionachescu.

In opinia sa, acordul a creat doar premisele relansarii creditarii. Pentru ca deblocarea finantarilor corporate sa se produca, mai sunt multe aspecte care sa concure, precum revenirea economica in zona Uniunii Europene si Statele Unite ale Americii, stablizarea pietei imobiliare, perspectivele economice locale, crede Lionachescu.

“E un prim pas, o conditie necesara, dar nu suficienta, din pacate”, afirma seful Capital Partners.

Printre cele mai recente tranzactii in care Capital Partners a fost implicata se numara vanzarea Romenergo catre Nauru Holdings.

Doru Lionachescu este unul dintre invitatii Conferintei M&A Outlook, organizata de Wall-Street joi, 28 mai.

Restructurarea - servicii de criza in M&A

Restructurarea - servicii de criza in M&APe fondul turbulentei de pe pietele financiare internationale manifestata in partea a doua a anului trecut, Capital Partners si-a adaptat serviciile oferite la solicitarile pietei: restructurari.

“In acest moment, pe partea de corporate finance, piata are nevoie dramatica de asistenta si consiliere la restructurarea financiara, si aceasta este o linie mai noua de produse pe care am inceput sa o oferim selectiv anumitor clienti, de la inceputul anului” explica Lionachescu.

In februarie, echipa Capital Partners l-a cooptat pe Mihnea Vasilache, cu o experienta de 14 ani in investment banking si asset management la New York si Londra, in mari giganti financiari. El dezvolta zona de restructurare financiara si situatiile distressed.

Lionachescu spune ca pentru astfel de servicii conteaza anvergura si complexitatea proiectelor, mai putin decat numarul lor.

“Poti avea un singur mare proiect la care sa lucrezi to anul, nu e un business de volum. Abordarea noastra a fost sa alegem proiecte mai complicate si de o anumita dimensiune”.

In prezent, nu avem fonduri specializate pe distressed assets (active neperformante) in Romania si nici nu vor prospera aici, crede Lionachescu.

“Am sentimentul ca Romania nu va oferi niciodata o mare piata de active in dificultate – acesta este mai degraba specificul pietelor anglo-saxone, unde lichidarea, falimentul, vanzarea creantelor problematice sunt abordate altfel decat la noi”, sustine bancherul.



Capital Partners: 7 mandate, nicio estimare pentru 2009

Capital Partners: 7 mandate, nicio estimare pentru 2009In prezent, Capital Partners are sapte mandate active, in diverse faze de executie, dintre care unul de cumparare, conform datelor furnizate de Doru Lionachescu.

Momentul finalizarii lor este greu de estimat in actuala conjunctura de piata: “Pot fi doua-trei saptamani, dar si doua-trei luni. Piata de M&A este complet imprevizibila in acest moment si e la mila cumparatorilor”.

Anul trecut, Capital Partners a intermediat tranzactii de 262 milioane de euro, conform informatiilor publicate pe site-ul companiei.

Lionachescu evita sa faca estimari pentru 2009, afirmand insa ca valoarea mandatelor in lucru se cifreaza la 1 miliard de euro in acest moment.

“Cate dintre acestea se vor finaliza cu succes e foarte greu de estimat”, adauga seful casei de investitii Capital Partners.

Cei patru actionari ai companiei, Doru Lionachescu, Victor Capitanu, Andrei Diaconescu si Vlad Busila, nu si-au stabilit tinte de buget pana la stabilizarea situatiei globale si au stopat, de la sfarsitul verii trecute, orice investitie proprie, in anticiparea decelerarii economice.

“Nu ne-am asteptat insa ca va fi atat de rapida si profunda. Urmarim tot ce se intampla in diverse piete si pe masura ce se schimba situatia, vom reveni la investitii”, a conchis Lionachescu.

Capital Partners isi dezvoltase din 2007 un departament specializat in „principal investments“, adica de investitii proprii.