Fondurile de distressed assets vor ataca piata locala

Fondurile de distressed assets vor ataca piata localaSchimbarea valorilor din piata de fuziuni si achizitii a determinat extinderea fondurilor specializate pe distressed assets (active neperformante) in mai multe regiuni si chiar reorientarea celor traditionale.

Mihai Sfintescu crede ca majoritatea firmelor de management de fonduri cu traditie in growth and expansion capital (fonduri de crestere si dezvoltare) vor prefera sa ramana in acest segment pentru a-si consolida brandul si a arata o coerenta strategica investitorilor, dar si antreprenorilor.

“Vor fi insa si cazuri in care vom vedea intrari ale acestora in sectorul de distressed care este in plina dezvoltare, dar eu nu cred ca este potrivit sa-ti schimbi la fiecare 2-3 ani strategia in functie de moda”, a declarat el.

Pe de alta parte, este posibil sa asistam la cumparari de active distressed de catre firme din acelasi sector detinute de fonduri de investitii, in scopul consolidarii cotei de piata, sustine Sfintescu.

“Exista fonduri de distressed regionale, active in Europa Centrala si de Est, sau europene. Ma astept sa devina mult mai active in Romania si probabil unele isi vor deschide birouri locale pentru a captura piata in crestere pe acest segment”, a continuat reprezentantul 3TS Capital Partners.

Mihai Sfintescu este unul dintre invitatii
Conferintei M&A Outlook, organizata de Wall-Street maine, 28 mai.


Suntem inca la inceputul crizei in regiune

In acest moment, comportamentul fondurilor de private equity se limiteaza la strategia “wait and see”, mai ales pe piata locala.

Sfintescu se asteapta sa vada tranzactii de M&A in a doua jumatatea a anului, dar crede ca piata va functiona la ritm scazut pana cand vor aparea asteptari de depasire a recesiunii. “Vom vedea deci probabil o accelarare in 2010”.

Ca reactie la conditiile de piata schimbate sub impactul crizei, perioada medie de mentinere a unei companii in portofoliu va creste in medie cu circa 2 ani, crede Sfintescu, adaugand ca firmele din sectoare ciclice vor fi pastrate chiar mai mult pentru a beneficia de revenirea economiei.

In opinia sa, sectoarele de activitate cel mai putin influentate de ciclurile economice sunt sanatatea, utilitatile si industria alimentara.

In acelasi timp, ajustarea multiplilor pe sectoarele ciclice este foarte ampla. “Rezultatele lor parcurg o panta descendenta la care inca nu se vede punctul de inflexiune. Exemple tipice sunt constructiile, bunurile de folosinta indelungata, sectorul financiar”, sustine Sfintescu.

El nu este foarte optimist in ce priveste evolutia pietei romanesti, dar nici nu se asteapta la lucruri dramatice. “Suntem inca la inceputul crizei in regiune, dar orice criza are si un final...”.


Ce face 3TS Capital Partners in 2009?

Ce face 3TS Capital Partners in 2009?Pe o piata in stagnare, cu tranzactii nesemnificative si jucatori foarte indecisi, fondul de private equity care are participatii la firma de salubrizare Romprest si Centrul Medical Unirea analizeaza 5 proiecte de investii in Romania, impreuna cu firmele din portofoliu.

“Le vom finaliza numai pe cele care aduc valoare actionarilor dupa parcurgerea etapelor procesului de investitie, probabil in a doua jumatate a acestui an”.

Sfintescu a mai explicat ca in aceasta perioada prefera sa investeasca prin intermediul firmelor din portofoliu, in tara noastra dar si in alte piete.

In ultima perioada, tendinta din piata a generat o diferenta foarte mare intre asteptarile cumparatorilor si pretentiile vanzatorilor. Oficialul 3TS crede ca antreprenorii romani “inteligenti” au sesizat foarte bine aceste diferente intre multiplii, care pe masura ce piata de M&A se va relansa vor deveni tot mai vizibili.

Mihai Sfintescu conduce operatiunile 3TS Capital Partners, companie regionala de investitii care administreaza fonduri de aproximativ 200 milioane de euro, inclusiv pentru 3i – cel mai mare fond de private equity si venture capital din Europa.