Top 10 tranzactii

Top 10 tranzactiiValoarea deal-urilor a suferit un declin de 93%, in primele cinci luni ale anului, fata de perioada similara a anului trecut, de la 2,659 miliarde euro la 199 milioane euro, potrivit datelor prezentate, in cadrul conferintei M&A Outlook 2009, de Ioana Filipescu, managing director Raiffeisen Investment Romania.

Numarul tranzactiilor incheiate in perioada ianuarie - mai 2009 s-a erodat cu 14%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, in primele cinci luni din 2008 au fost incheiate 71 de tranzactii, iar in perioada simila a acestui an au fost anuntate doar 61 de tranzactii.

"Foarte multe tranzactii incepute in 2008 au fost suspendate sau anulate. Aceste deal-uri nu erau tranzactii de testare a pietei, intrucat Romania nu era perceputa ca o zona de risc investitional foarte mare", a declarat Ioana Filipescu.

Valoarea medie a unei tranzactii, in perioada analizata, s-a ridicat la 6,9 milioane de euro, in scadere cu 84% fata de media de 42,9 milioane euro in primele cinci luni din 2008.

Potrivit Ioanei Filipescu, sunt sanse mari ca in Romania sa avem in acest an tranzactii de peste 100 milioane de euro.

Cea mai mare tranzactie anuntata in 2009 a fost cea prin care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a preluat o participatie de 50% din Renault Tehnologie Roumanie, in urma participarii la majorarea capitalului companiei cu 44 mililioane de euro.

Top 10 tranzactii la 5 luni
Cumparator Active tinta
Valoare (mil. euro)
1.
BERD Renault Tehnologie 44
2. Auchan MGV Distri-Hiper 40
3. Sticknet Investment Niculina Iasi 25,7
4. Belrom teren 23
5. Ford 23% din Automobile Craiova 18
6. Immoeast 2 parcuri logistice+ 3 terenuri 12,5
7. Aegon BT Aegon Fond de Pensii 11
8. BCR Fond de Pensii Omniasig Pensii 10
9. Ursus Breweries Bere Azuga 7,2
10. Arpad Paszkany Rimini Plaza 6

Sursa: Raiffeisen Investment Romania




Semnale pozitive

Semnale pozitive“Oameni care erau rezonabili si cand economia Romaniei era in boom sunt rezonabili si acum, cei care nu erau nici atunci rationali nu sunt nici acum. Acum un an un an si jumatate la fiecare activ bun romanesc aveam minim 7-8 oferte, au fost situatii in care am avut chiar 17 oferte, acum la active excelente ai situatii cand nu gasesti niciun cumparator”, rezuma Doru Lionachescu, partener principal Capital Partners, situatia de pe piata de fuziuni si achizitii din Romania.

Potrivit acestuia, perioada mai 2008-mai 2009 se imparte in doua etape foarte importante si diferite. Daca in perioada mai-septembrie 2008, in Romania exista o urma de “euforie economica”, aceasta situatie s-a schimbat fundamental dupa 15 septembrie (caderea gigantului financiar Lehman Brothers).

“Cred ca va amintiti declaratiile fostului premier, Calin Popescu-Tariceanu, despre cum inflorea economia, toata lumea era fericita, se arunca cu bani in dreapta si stanga, evaluarile companiilor si activelor romanesti erau exorbitante. Aceasta situatie s-a schimbat fundamental dupa 15 septembrie, dupa acel 9/11 al finantelor mondiale, care practic a adus sistemul financiar mondial in pragul dezintegrarii, a stopat complet apetitul investitional pentru pietele emergente si a fost o chestiune de cateva saptamani pana cand Romania a intrat in brie. Din acel moment cumparatorii au incercat sa iasa din toate contractele care erau neplatite”, afirma Lionachescu.

Lipsa tranzactiilor pe piata de M&A, din luna septembrie si pana la finele anului, a fost coroborata cu o profunda criza in sistemul bancar romanesc, incepand cu noiembrie-decembrie.

“In cazul acesta nu se punea problema incheierii unor tranzactii pe piata de M&A. Atunci au aparut voci care cereau Guvernului sa se indrepte catre FMI, din pacate fara o reactie pozitiva la acel moment. Din fericire, dupa 15 martie, pentru investitorii straini a devenit aproape cert ca Romania va avea un acord amplu cu FMI si comunitatea europeana, si s-au mai linistit, s-au intors la negocieri”, explica oficialul Capital Partners.

Doru Lionachescu pozitioneaza aparitia primelor semnale de stabilizare a situatiei la sfarsitul lunii martie.

“Semnale pozitive sunt peste tot, nu numai in piata de fuziuni si achizitii. Nu trebuie san e mire sau sa dramatizam cifrele prezentate. Aceasta este situatia. Nu ne putem astepta ca intr-o economie care se contracta cu 6% in primul trimestru sa existe tranzactii. Propun sa nu ne entuziasmam si sa credem ca Romania se va intoarce foarte repede la cresterile fenomenale din ultimii ani, dar nici sa dramatizam, sa credem ca se prabuseste totul si nu mai exista nicio cale de iesire”, spune Lionachescu.

Oportunitati in M&A

Oportunitati in M&ACriza reprezinta un moment de oportunitati, considera Anca Ionescu, director de investitii al fondului de investitii GED. “Este un moment de oportunitati, sunt companii foarte bune din punct de vedere operational, care dezvolta activitati la preturi competitive si atractive”.

La randul sau, Marian Tescaru, managing partner Altria Capital, afirma ca o parte din clientii sai nu mai simt criza. Unul dintre efectele bune ale actualului context economic consta in faptul ca vanzatorii si-au mai temperat asteptarile privind incasarile, deoarece bunurile care erau achizitionate anul trecut cu 10 milioane de euro, acum pot fi cumparate cu 5-7 milioane de euro.

De asemenea, Marius Stancescu, presedinte Riff Holding International, preconizeaza ca in anii urmatori vom vedea mai multe tranzactii mici care, in opinia sa, vor deveni “inima pietei de fuziuni si achizitii”.

“Criza este considerata o stare de normalitate, apare ciclic, daca am avea maturitatea necesara ne-am obisnui cu acest lucru. Si in Romania vom incepe sa apreciem valori sub un million de dolari si noi credem foarte mult in aceste deal-uri. Maturizarea acestei zone va crea o dinamica foarte buna in piata de M&A”, spune Stancescu.

In opinia acestuia, baza dezghetarii pietei de M&A in Romania consta in imbunatatirea climatului economic international, impreuna cu decizii politice si fiscale coerente si productive.

Indecizia antreprenorilor si investitorilor in M&A

Indecizia antreprenorilor si investitorilor in M&ADaca inainte de 2008, indecizia antreprenorilor a fost logica, in perioada post-criza aceasta indecizie devine contraproductiva, considera Ciprian Paltineanu, director executiv UniCredit CA IB Romania.

Potrivit acestuia, multe tranzactii erau inititate doar pentru a “testa piata”, fara a avea finalitate, in timp ce amanarea unei tranzactii conducea la o evaluare mai ridicata.

In prezent, indecizia antreprenorilor conduce la pierderea unor oportunitati de exit, restructurarea este amanata, iar datele financiare se deterioreaza (acces si mai dificil la creditare, risc de rollover). In plus , exista riscul de insolventa.

In opinia lui Ciprian Paltineanu, actionariatul ar trebui sa initieze tranzactii, sa porneasca o restructurare si sa renunte la atitudinea de asteptare. In plus, acesta ar trebui sa manifeste o mai mare transparenta si proactivitate fata de institutiile de credit si sa urmareasca evolutia pietei.

Pe de alta parte, indecizia investitorilor poate fi obiectiva, ceea ce se traduce printr-un plan de afaceri discutabil al tintei, incertitudini asupra ipotezelor de lucru, acces redus la finantarea bancara (LBO), limitarea modalitatilor de exit (IPO) sau subiectiva ce duce la o abordare oportunistica si expunere personala in caz de investitie nepotrivita.

“Nu orice activ poate fi cumparat la un discount semnificativ. Trebuie sa vedem si realitatea, daca vorbim de o companie solida, cu potential, chiar si in momentele acestea de piata trebuie sa aiba un pret cat de cat corect”, afirma Paltineanu.