"Generic, ideea este buna"

"Generic, ideea este buna"Programul Prima Casa ar putea fi un esec in cazul in care din banii contribuabililor se vor acoperi eventualele cazuri de neplata a beneficiarilor programului, a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

"Generic, ideea este buna, dar mici detalii ar putea oferi programului alt sens si continut, cum ar fi tipul de garantie sau decizia de a finanta locuintele nou-construite sau cele vechi", a spus Lazea, la un seminar pe teme bancare.

El a precizat ca un exemplu de esec al programului guvernamental Prima Casa ar fi "ca din banii contribuabililor sa se acopere eventualele cazuri de neplata a celor ce beneficiaza de aceste credite".

Economistul sef al BNR a mentionat ca nu stie daca banca centrala are discutii legate de modificarea regulamentului de creditare, solicitata de unii bancheri, potrivit NewsIn.

"Nu stiu ca BNR sa poarte discutii in prezent pe tema modificarii regulamentului de creditare", a spus Lazea.

Criteriile de selectie a bancilor participante vor fi gata saptamana viitoare

Criteriile de selectie a bancilor participante vor fi gata saptamana viitoareGuvernul va definitiva, pana saptamana viitoare, criteriile de eligibilitate pentru bancile care vor acorda credite ipotecare prin "Prima Casa", dupa ce a primit oferte detaliate de la mai mult de 20 de banci, a declarat ministrul finantelor, Gheorghe Pogea.

"Peste 20 de banci au prezentat oferte complete, care includ date despre dobanzi, comisioane si marje. Saptamana viitoare vom avea definitivate criteriile de eligibilitate pentru banci, care sunt impartite in doua categorii. Prima se refera la prezenta teritoriala reprezentativa, avansul minim de 5% si comision 0 pentru rambursarea anticipata a creditului, iar a doua se refera la costurile creditului in ofertele prezentate de banci", a explicat miercuri ministrul finantelor Gheorghe Pogea.

El a precizat ca beneficiarii programului "Prima Casa" sunt persoane care nu au in proprietate o locuinta si nu au contractat un credit ipotecar.
"Beneficiarii sunt persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta nu detin o locuinta si nu au credit ipotecar. De asemenea, beneficiari sunt si sotii care nu detin, in comun sau individual, o locuinta", a completat oficialul.

Pogea a afirmat ca locuintele care pot fi achizitionate prin "Prima Casa" sunt cele deja disponibile, din fondul locativ, cele nou construite, sau cele care vor fi gata in perioada de derulare a programului.


Dobanda va fi cu cel putin 1% peste dobanda la care se imprumuta statul

Dobanda va fi cu cel putin 1% peste dobanda la care se imprumuta statulDobanda pentru creditele ipotecare contractate prin programul Prima Casa va fi cu cel un punct procentual peste dobanda la care se imprumuta statul, a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

"Cheia in discutiile pe marginea programului Prima Casa este rata dobanzii. Este evident ca putini se incadreaza la un credit ipotecar de 60.000 de euro, daca dobanzile sunt ridicate. Dobanda pentru un credit din acest program va fi cu cel putin un punct procentual peste cea la care se imprumuta statul roman, deoarece se adauga costurile de procesare pe care le au bancile in acordarea de credite", a spus van Groningen, potrivit NewsIn.

Pe piata interna, Finantele se imprumuta in prezent, in lei, la dobanzi de peste 11% pe an, iar la imprumuturile pe pietele internationale, se ia in calcul dobanda Euribor si costul primei de risc, care in prezent este de aproximativ 300 de puncte de baza (3 puncte procentuale) pentru Romania.

Van Groningen a mai spus ca bancile din Romania nu pot influenta nivelul dobanzii Euribor.

Ce a discutat Basescu cu Isarescu si bancherii

Ce a discutat Basescu cu Isarescu si bancheriiPresedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la Palatul Cotroceni, ca le-a transmis bancherilor ca este timpul ca sistemul bancar sa raspunda pozitiv actiunilor Guvernului, cofinantand IMM-urile si proiectele administratiilor locale in conditii rezonabile si nu cu dobanzi exagerate.

Seful statului, care anterior avusese o intalnire cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si cu reprezentantii principalelor banci comerciale din Romania, a tinut sa explice, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni, scopul intrevederii.

"Trebuie sa va spun ca nu a fost o intalnire care viza decizii, nu cu mine iau bancile decizii cu privire la politica lor, ci a fost dorinta mea de a le transmite un mesaj in continuarea celui pe care l-am transmis in luna decembrie, dar si in ianuarie, cand le vorbeam despre un parteneriat intre Guvern si sistemul bancar pentru a sprijini economia romaneasca in asa fel incat efectele crizei economice sa fie diminuate", a sustinut presedintele Traian Basescu, potrivit NewsIn.

Presedintele a spus ca in cadrul intalnirii cu bancherii s-a facut un bilant al obligatiilor asumate de Guvern in cadrul parteneriatului cu bancile, aratand ca, din punctul de vedere al Guvernului, angajamentele au fost implinite. "Ma refer in special la acordul cu Fondul Monetar International, la acordul cu Uniunea Europeana si la acordul cu Banca Mondiala, ceea ce a fost de natura sa mareasca nivelul de incredere in economia romaneasca", a explicat seful statului.

Basescu le-a spus reprezentantilor principalelor banci din Romania ca este timpul ca si sistemul bancar sa raspunda pozitiv actiunilor Guvernului, avand in vedere ca exista lichiditati si, pe de alta parte, exista si foarte multe proiecte pentru IMM-uri cu finantare europeana "care trebuie sa isi gaseasca parteneriatul in banci pentru cofinantare in conditii rezonabile si nu in conditii de dobanzi foarte mari, sau exagerate".
De asemenea, a aratat seful statului, administratiile locale au proiecte care au obtinut deja finantare europeana, singura problema ramanand cea a cofinantarii, fie ca este vorba despre proiectele de izolare termica a blocurilor sau proiecte de infrastructuri locale.

"Apelul meu catre banci a fost sa isi analizeze, sau sa reanalizeze posibilitatea de a cofinanta administratiile locale si pe cei care obtin finantari pentru dezvoltarea de IMM-uri pe bani europeni in conditii rezonabile. Deci acesta a fost mesajul, nu am asteptat neaparat un raspuns, vom vedea reactiile bancherilor in perioada urmatoare", a conchis presedintele.

Promisiune: Pe 20 iunie programul "Prima Casa" va fi functional

Promisiune: Pe 20 iunie programul "Prima Casa" va fi functionalPremierul Emil Boc a declarat ca in jurul datei de 20 iunie programul "Prima Casa" va fi functional.

Boc a explicat ca beneficiarii vor fi toti cei care nu au o casa sau un credit imobiliar. "Am simplificat si urgentat procedurile privind acest program.

Practic in 15 zile de aici inainte, programul Prima casa este operational, asta inseamna ca in jurul datei de 20 iunie putem spune ca acest program se afla la dispozitia cetatenilor si cei care sunt in situatia de a fi la prima locuinta pot sa apeleze la acest program al Guvernului", a spus el.

Anterior sedintei de Guvern, Boc declarase ca dobanda va fi variabila, de la banca la banca si ca dobanzile se vor stabili in urma finalizarii actului normativ. Marti, premierul Emil Boc spunea ca dobanda solicitata de banci pentru creditele acordate prin programul Prima Casa ar putea reprezenta jumatate din dobanda practicata in prezent pe piata.