Top 10 consultanti/Valoarea tranzactiilor

Top 10 consultanti/Valoarea tranzactiilorBanca de investitii Merrill Lynch este consultantul financiar care a intermediat cele mai valoroase tranzactii in 2008 si pe parcursul primului trimestru din 2009, iar compania de consultanta si audit Deloitte a asistat cele mai multe deal-uri (9, in valoare totala de de 770 milioane de dolari), potrivit unei analize a companie de cercetare DealWatch.

Conform metodologiei DealWatch, au fost luate in considerare tranzactiile de tipul fuziuni si achizitii si IPO-urile (ofertele publice initiale) mai mari de un milion de dolari.

Banca americana de investitii Merrill Lynch a fost consultant doar pentru doua tranzactii, in valoare totala de 3,165 mld. dolari, fiind urmata in clasamentul consultantilor financiari implicati in piata de fuziuni si achizitii de JP Morgan Chase, cu trei tranzactii in valoare de 2,868 mld. dolari. Printre cele mai mari tranzactii in care JP Morgan Chase a fost implicata se numara a doua mare tranzactie corporate din 2008: preluarea integrala a asiguratorului romanesc Unita de catre Uniqa.

Erste Bank Corporate Finance ocupa locul trei in topul companiilor de consultanta intocmit pe baza valorii tranzactiilor intermediate si a IPO-urilor consiliate pe piata locala. Locul patru este ocupat de banca de investitii europeana Rothschild, consultantul Asiban in procesul de preluare de catre Groupama.

Banca de investitii este prezenta pe piata romaneasca a serviciilor de consultanta din 1998, iar din 2000 are un senior country advisor, pe Florin Olteanu, insa Arielle Malard, managing director la Rotschild, biroul din Paris, s-a implicat in mod direct in aceasta tranzactie.

“Pretul a fost singurul criteriu pe care l-am urmarit, in calitate de reprezentant al vanzatorilor. Am obtinut cel mai bun pret deoarece am folosit contractul de SPA (Share Purchase Agreement – n.red. ) ca mecanism al tranzactiei”, declara anul trecut, pentru Wall-Street, baroneasa Arielle Malard, managing director la Rotschild.

Top consultanti financiari/valoare deal-uri
Pozitie Companie Valoare (mil. dolari)
Nr. tranzactii
1. Merrill Lynch 3,165 2
2. JP Morgan Chase 2,868 3
3. Erste Bank Corporate Finance 2,270 1
4. Rothschild 1,084 1
5. Deutsche Bank 895 1
6. Raiffeisen Group 832 7
7. Deloitte 770 9
8. Royal Bank of Scotland 585 3
9. BNP Paribas 572 1
10. Arjil SAS 542 1

Top 10 consultanti/Nr. de tranzactii

Top 10 consultanti/Nr. de tranzactiiCu noua tranzactii in valoare de 770 milioane de dolari, Deloitte ocupa primul loc in clasamentul intocmit pe baza numarului de fuziuni si achizitii intermediate in 2008 si in primele trei luni din 2009.

Antonis Ioannides (foto), partener Deloitte pe fuziuni si achizitii, declara la inceputul crizei ca epoca antreprenorului-erou este la final in Romania, iar la debutul anului ca isi sfatuieste clientii sa isi reevalueze activele.

Printre cele mai importante tranzactii intermediate anul trecut de specialistii Deloitte se numara vanzarea Tempo Media catre Aegis Media, vanzarea Romtrans catre DB Schenker.

Firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers ocupa locul doi in aceasta ierarhie cu un numar de 8 tranzactii in valoare de 221 milioane de dolari. Departamentul de fuziuni si achizitii al PwC condus de Radu Stoicoviciu a intermediat vanzarea La Fourmi catre Delhaize, dar si vanzarea proiectului imobiliar Upground catre fondul RREEF al Deutsche Bank, tranzactie cu o valoare anuntata de 340 mil. euro.

In primele zece companii de consultanta financiara mai sunt prezenti si ceilalti doi reprezentanti din Big Four, Ernst&Young (locul patru cu 5 tranzactii) si KPMG (pozitia a opta, cu trei tranzactii). Ernst & Young Romania a fost implicata in unele dintre cele mai mari zece tranzactii anuntate anul trecut pe piata locala, inclusiv in procesul de due-dilligence. “In prezent vedem un tablou diferit al pietei de fuziuni si achizitii din Romania. Avem o piata locala in schimbare si ma astept sa fie alimentata de o diversitate factori, tranzactiile fortate si reorganizarile/restructurarile spre exemplu reprezentand doar o mica parte a fuziunilor si achizitiilor ce vor fi incheiate in urmatoarele luni”, declara recent, intr-un interviu acordat Wall-Street, Philippe Lajat, partener de M&A al firmei Ernst & Young Romania.


Top 10 consultanti financiari/Nr deal-uri
Pozitie Companie Nr. tranzactii
Valoare (mil. dolari)
1. Deloitte 9 770
2. PricewaterhouseCoopers 8 221
3. Raiffeisen Group 7 832
4. Ernst&Young 5 303
5. KBC Securities 4 10
6. JP Morgan Chase 3 2,868
7. Royal Bank of Scotland 3 585
8. KPMG 3 300
9.
Capital Partners 3 61
10 BT Securities 3 12
Sursa: DealWatch

Cea mai mare banca de investitii independenta

Cea mai mare banca de investitii independentaPe langa cei patru reprezentanti ai careului Big Four, in Top 10 al consultantilor fiscali mai sunt prezente cinci divizii ale unor grupuri financiare (Raiffeisen, KBC Securities, JP Morgan Chase, Royal Bank of Scotland si BT Securities) si o banca independenta de investitii, Capital Partners.

Analistii DealWatch au luat in considerare atat tranzactiile intermediate de compania de consultanta Raiffeisen Investment Romania, cat si operatiunile societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment, astfel incat cele doua entitati sunt inregistrate cu rezultatele cumulate.

Printre tranzactiile Raiffeisen Investment se numara preluarea de catre Groupama a Asiban, vanzarea Proton Technologies si a producatorului LaborMed Pharma, iar printre proiectele Raiffeisen Capital & Investment se remarca preluarea Bere Azuga de catre Ursus Breweries. [Radiografia tranzactiei Ursus - Bere Azuga]

Clasamentul intocmit de analistii de la DealWatch pozitioneaza casa de investitii Capital Partners ca cea mai mare banca de investitii independenta de pe piata romaneasca, detinuta de Doru Lionachescu, Victor Capitanu, Andrei Diaconescu si Vlad Busila. Printre cele mai recente tranzactii in care Capital Partners a fost implicata se numara vanzarea Romenergo catre Nauru Holdings.

“Acum un an un an si jumatate la fiecare activ bun romanesc aveam minim 7-8 oferte, au fost situatii in care am avut chiar 17 oferte, acum la active excelente ai situatii cand nu gasesti niciun cumparator”, declara Doru Lionachescu (foto), partener principal Capital Partners, in cadrul conferintei M&A Outlook, organizata de Wall-Street, in parteneriat Nexia International, o retea internationala de firme independente de audit contabil si consultanta in afaceri.

In prezent, Capital Partners are sapte mandate active, in diverse faze de executie, dintre care unul de cumparare.



Top 10 case de avocatura/Valoare tranzactii

Top 10 case de avocatura/Valoare tranzactiiTuca Zbarcea & Asociatii este compania care a intermediat in 2008 si in primul trimestru din 2009 atat cele mai mai multe, cat si cele mai valoroase tranzactii, compania fiind consultant pentru 20 “deal-uri” corporate si tranzactii pe Bursa, in valoare de 3,83 mld. dolari.

Casa de avocatura condusa de Florentin Tuca (foto) este urmata in clasamentul consultantilor legali implicati in piata de fuziuni si achizitii de un alt jucator important de pe piata de profil – casa de avocatura austriaca Schoenherr, care a intermediat in perioada analizata 10 tranzactii, in valoare de 2,879 mld. dolari. Schoenherr a asistat anul acesta Heineken Romania in procesul de vanzare a fabricii de ape minerale intrata in portofoliul companiei odata cu achizitia Bere Mures. [Detalii despre tranzactie]

Tuca Zbarcea&Asociatii a consiliat BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC in procesul de vanzare a companiei de asigurari Asiban, aceasta fiind cea mai mare tranzactie incheiata anul trecut in Romania. [Topul celor mai mari tranzactii din 2008]

In ceea ce priveste casa de avocatura, de la inceputul anului si pana in prezent, Tuca Zbarcea & Asociatii a fost implicata in achizitia Frigotehnica, tranzactie cifrata la 25 mil. euro, achizitia brandului de inghetata Napoca de catre Unilever South-Central Europe, precum si mai multe tranzactii imobiliare, printre care achizitia unui teren in suprafata de 60.000 mp in Iasi, pentru suma de 25 mil. euro.

De asemenea, in decembrie 2008 – ianuarie 2009, avocatii Tuca Zbarcea & Asociatii au mai fost implicati in tranzactia de tip "forward purchase", cifrata la 40 mil. euro, privind achizitia de catre Carrefour Property a unui proiect comercial in Bacau de la Sogeprom, compania de dezvoltare imobiliara a bancii franceze Société Générale.

Cu tranzactii in valoare de 2,4 mld. dolari, Wolf Theiss ocupa locul trei pe baza valorii totale a tranzactiilor intermediate, fiind urmata de prestigioasa firma Allen & Overy in parteneriat cu firma de avocatura Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR).

"Pur si simplu nu mai sunt deal-uri. Restructurarea devine sectorul cel mai important pentru noi, alaturi de infrastructura si energia alternativa", a declarat recent Gabriel Klarsfeld, partener pe M&A la Wolf Theiss.

Top 10 case de avocatura/Valoare tranzactii
Pozitie Companie Valoare tranzactii (mil. dolari)
Nr. deal-uri
1. Tuca Zbarcea & Asociatii 3,830 20
2. Schoenherr 2,879 10
3. Wolf Theiss 2,402 3
4. Allen & Overy * 1,866 12
5. Gide Loyrette Nouel 1,562 3
6. Bulboaca&Asociatii 904 2
7. Salans 821 6
8. NNDKP 797 11
9. CMS Cameron McKenna 683 6
10. Biris Goran 612 5
* cu Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR).
Sursa: DealWatch



Top 10 case de avocatura/Nr. deal-uri

Top 10 case de avocatura/Nr. deal-uriIn clasamentul intocmit in functie de numarul de tranzactii, Tuca Zbarcea & Asociatii este urmata de casa de avocatura Popovici Nitu&Asociatii, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de profil, condus de Florian Nitu (foto), managing partner al entitatii. Firma de avocatura a intermediat in 2008 si in primul trimestru din 2009 nu mai putin de 16 tranzactii, in valoare de 494 milioane de dolari.

Printre cele mai recente tranzactii in care Popovici Nitu&Asociatii a fost implicata se numara exitul realizat de fostii directori Cora, cei care au pus bazele retelei locale a Auchan, in urma vanzarii a 40% catre grupul francez de retail.


Topul caselor de avocatura/Nr. deal-uri
Pozitie Companie Nr. deal-uri Valoare tranzactii (mil. dolari)
1. Tuca Zbarcea & Asociatii 20 3,830
2. Popovici Nitu&Asociatii 16 494
3. Allen&Overy* 12 1,866
4. NNDKP 11 797
5.
Musat&Asociatii 11 197
6. Schoenherr 10 2,879
7. Voicu&Filipescu 10 357
8. D&B David si Baias 8 514
9. Salans 6 821
10. CMS Cameron McKenna 6 683
* cu Radu Taracila Padurari Retevoescu (RTPR).
Sursa: DealWatch