Stancescu, Riff Holding: Se va dezvolta un main street al tranzactiilor mici si medii

Daca pana acum mega-tranzactiile - colosii economici - erau cele mai cautate, repozitionarea jucatorilor si reorientarea intereselor au intors balanta spre afaceri de nisa, mici si medii, dar sanatoase si cu potential de dezvoltare.

Conform studiilor realizate de Raiffeisen Investment, piata de M&A s-a intors la nivelurile din 2004. Din cele 61 de tranzactii anuntate pentru acest an, doar 10 au depasit pragul de 6 milioane de euro, nefiind anuntata nicio mega-tranzactie (cea mai mare a insumat 44 milioane euro, intre BERD si Renault Tehnologie).

Astfel, chiar daca pana acum tranzactiile mici si medii au fost singurele realizate in piata, Marius Stancescu (foto), presedinte Riff Holding International, crede ca deal-urile sub cinci milioane de euro vor reprezenta “inima” pietei de fuziuni si achizitii in Romania.

“Acest lucru se va intampla ca o permanenta, pentru o lunga perioada de timp dupa iesirea din criza. In Romania nu vor mai fi oportunitati pentru dezvoltarea unor mega-afaceri”, a declarat el, pentru Wall-Street.

Intr-un mediu economic stabil, in care toate procesele legate de eficienta sunt in echilibru, peste 90% din companii vor realiza profituri anuale sub un milion de euro, ceea ce inseamna ca la un factor de multiplicare EBITDA de 4,5 pana la 6, se vor inregistra valori de piata de maximum cinci milioane.

In opinia sa, in tara noastra se va dezvolta “un main street (strada principala)” al tranzactiilor sub un million de euro. “Acest fapt este, indubitabil, unul dintre cei mai importanti indicatori de insanatosire a economiei”, a mai spus Stancescu.



Urzica, Consilium Advisors: Aceasta reorientare este normala

Urzica, Consilium Advisors: Aceasta reorientare este normalaValoarea deal-urilor a suferit un declin de 93%, in primele cinci luni ale anului, fata de perioada similara a anului trecut, de la 2,659 miliarde euro la 199 milioane euro, potrivit datelor prezentate de Ioana Filipescu, managing director Raiffeisen Investment Romania, in cadrul conferintei M&A Outlook 2009.

Marian Urzica (foto), partner la Consilium Advisors, sustine ca aceasta orientare spre tranzactii mici este normala, in conditiile in care banii fondurilor au fost ridicati si trebuie si cheltuiti, “dar cu o analiza de risc bine fundamentata, ori conceptul de sharing risk determina asumarea unor riscuri, dar pe tranzactii cu valori mici, plus ca managerii de fonduri stau pe un scaun fierbinte pe care trebuie sa si-l protejeze, nu mai asteapta bonusuri fabuloase”, a declarat managerul.

El se asteapta la o consolidare a unor jucatori din piata si vede deal-uri intre investitori strategici care au analizat deja companii tinta din Romania.

In plus, este posibil sa vedem tranzactii de peste 5 milioane de euro ca vanzare la pachet de distressed companies (companii care detin active neperformante) de catre banci comerciale.

“Exista posibilitatea ca activitatea de M&A in tarile vestice sa determine prin ricoseu si M&A pe subsidiare din Romania care sa depaseasca 10 milioane de euro, dar vom discuta de cazuri atipice”, a mai spus Marian Urzica, cel care a condus Trezoreria Alpha Bank mai bine de zece ani, intre 1996 si 2007.

In continuare, diferenta intre multiplii de evaluare este destul de mare intre Europa de Est si cea de Vest. In plus, piata gri din Romania are o pondere foarte mare in Produsul Intern Brut. In aceste conditii, Urzica spune ca vor fi putini cumparatori dispusi sa plateasca un premium.

La acestea se adauga si tensiunile sociale, riscul politic si valutar, care vor impinge jucatorii de talie mare spre piata americana, unde multiplii de evaluare aplicati la EBITDA s-au diminuat si criza pare ca incepe sa se termine.

Deci, sansele de a vedea mega-tranzactii pe termen scurt si mediu sunt foarte slabe.


Mega-tranzactiile - pasari rare

Primele sase luni din 2008 au adus cea mai mare tranzactie din istoria pietei asigurarilor din Romania, care a fost si cel mai mare deal de anul trecut: preluarea Asiban de catre francezii de la Groupama, pentru 350 milioane de euro.

Astfel, grupul francez de asigurari Groupama a platit actionarilor BRD-Groupe Societe Generale, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), Banca Transilvania si Banca Comerciala Romana (BCR) 350 milioane euro pentru al treilea asigurator de pe piata romaneasca.

In 2009, valoarea tranzactiilor a scazut cu 93%. In acest context, Marius Stancescu estimeaza ca trendul viitorului se va baza pe relatia valorilor de sub 3 milioane de euro.

“Intr-o piata bolnava, destructurata, labila si imprevizibila, tranzactiile in M&A se masoara de sus-in-jos. Mai intai mega-tranzactiile, apoi cele mari, medii si, daca mai este timp, ne ocupam si de cele mici. Intr-un mediu de afaceri sanatos, M&A-ul incepe cu tranzactiile mici, apoi cele medii, mari, iar mega-tranzactiile sunt „pasari rare”. Intr-o economie dezvoltata, nimeni nu ar trebui sa fie interesat de colosi. Acestia creeaza dezechilibre greu si foarte scump de surmontat”, a declarat presedintele Riff Holding.

Chiar daca economia romaneasca va iesi din durerile crizei si va ajunge sa fie sanatoasa, cu un mediu de afaceri stabil, “main street business in M&A” vor fi tranzactiile medii si mici.

Insa, in masura unei dezvoltari economice constante, se poate schimba masura a ceea ce este denumit generic “tranzactie mica”.

“Astazi, in Romania, mic inseamna sub un milion de euro, mediu – sub cinci milioane. Peste 10 ani aceste valori se pot modifica. Mic, poate fi sub 3-5 milioane, mediu – sub 10-15”, spune Stancescu.


Tescaru, Altria Capital: Sunt putini investitori financiari care investesc pana in 5 mil. euro

Tescaru, Altria Capital: Sunt putini investitori financiari care investesc pana in 5 mil. euroIn ceea ce priveste orientarea pietei spre deal-uri medii si mici, Marian Tescaru (foto), managing partner la Altria Capital nu crede ca este o tendinta.

El vede mega-tranzactii in momentul in care va reveni optimismul si bancile vor reincepe sa ofere finantare.

“Nu cred ca tranzactiile sub 5 milioane sunt viitorul pana la stabilizarea mediului economic. Valoarea tranzactiei depinde de foarte multi factori si cei mai importanti sunt valoarea companiilor implicate in procesul de M&A si resursele investitorilor”, a declarat el, pentru Wall-Street.

In practica, un potential investitor strategic ar putea fi mai interesat de doua tranzactii mici decat de una mare, dar pentru investitorii financiari nu exista acest criteriu.

Tescaru ne-a declarat ca nu observa scaderi consistente in valoarea mandatelor pe care le intermediaza si nu are deal-uri mai mici de 5 milioane de euro.

Poate unul din aspectele pozitive ale crizei va fi ca multe companii se vor replia in afaceri structurate economic, vor invata sa urmareasca obiective legate de eficienta si crestere organica, sa administreze corect fondurile si sa pretuiasca resursele proprii.

“In lume sunt mii de exemple de companii mici, dar profitabile, care au achizitionat giganti aflati in mari dificultati economice. Vom asista chiar si la sinucideri in masa ale unor hiper-companii, ramase fara hrana de baza: finantarile de capital provenite din surse volatile”, spune Stancescu.

El sustine ideea ca reorientarea pietei catre afacerile mici si medii cu mare grad de personalizare si administrare eficienta este necesara si obligatorie pentru o societate care vrea sa isi asigure viitorul.

“N-am crezut niciodata in afacerile globale si este benefic pentru societate ca fenomenul se va stinge prin regres natural. Dincolo de orice nazuinta legata de mega-afacerism, exista un singur inteles al cunoasterii economice: Ratiunea oricarei intreprinderi este personalizarea”, conchide el.

Citeste cum se extinde Altria Capital in Dubai si Singapore

Care vor fi noile domenii de interes in M&A?

Care vor fi noile domenii de interes in M&A?Cum tendinta jucatorilor, valorile lor si multiplii de evaluare s-au schimbat considerabil, este posibil ca si oportunitatile sa apara din domenii putin exploatate pana acum, mai ales in contextul crizei.

Marian Urzica spune ca ar fi interesant sa vedem companii din retail care sa se integreze pe verticala, pentru a crea holdinguri si expuneri pe verticala, sau companii din domeniul energiei care sa cumpere business-uri doar pentru o emblema de producator de energie verde.

“Pe ferme vegetale si zootehnice exista interes, dar valoarea de piata a companiilor este mica, pana in 5 milioane euro. Vor fi vandute parcuri eoliene de 2-15 MW, in faza de proiect sau pe parcursul constructiei”, a declarat el.

Energia, clinici medicale, agricultura, zootehnia, procesare carne, ape minerale sunt principalele domenii in care reprezenantul Consilium Advisors vede potential.

Riff Holding International intermediaza tranzactii medii si mici in proportie de 85% din total, observandu-se schimbari in orientarea jucatorilor din M&A.

“S-a dinamizat zona de fuziuni, parteneriate strategice, preluari de afaceri mici, dar conexe celei de baza, si, de asemenea, interesul spre diversificare.

In privinta companiilor mari, nu se mai urmareste vanzarea, ci identificarea unor solutii de capitalizare/finantare cu costuri legate inclusiv de cedarea unui portofoliu de actiuni”, sustine Marius Stancescu.

In opinia sa, serviciile si afacerile mici, de familie sau de nisa au potential, mai ales ca se inregistreaza un succes dinamizat pentru afaceri profitabile in comert si distributie, a caror valoare de piata se situeaza intre 3 si 10 milioane de euro.

In 2008, cifra de afaceri a companiei pe segmentul de servicii financiare a fost de peste 1,5 milioane de euro. Per total, Riff a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de patru milioane de euro.

In 2007, Riff s-a afiliat retelei Moore Stephens International, una dintre cele mai mari retele de audit, consultanta si contabilitate din lume, operand sub asocierea de branduri Moore Stephens Riff.

Care sunt oportunitatile anului in piata locala de fuziuni si achizitii?