1 / 6

Stancescu, Riff Holding: Se va dezvolta un “main street” al tranzactiilor mici si medii

Daca pana acum mega-tranzactiile - colosii economici - erau cele mai cautate, repozitionarea jucatorilor si reorientarea intereselor au intors balanta spre afaceri de nisa, mici si medii, dar sanatoase si cu potential de dezvoltare.

Conform studiilor realizate de Raiffeisen Investment, piata de M&A s-a intors la nivelurile din 2004. Din cele 61 de tranzactii anuntate pentru acest an, doar 10 au depasit pragul de 6 milioane de euro, nefiind anuntata nicio mega-tranzactie (cea mai mare a insumat 44 milioane euro, intre BERD si Renault Tehnologie).

Astfel, chiar daca pana acum tranzactiile mici si medii au fost singurele realizate in piata, Marius Stancescu (foto), presedinte Riff Holding International, crede ca deal-urile sub cinci milioane de euro vor reprezenta “inima” pietei de fuziuni si achizitii in Romania.

“Acest lucru se va intampla ca o permanenta, pentru o lunga perioada de timp dupa iesirea din criza. In Romania nu vor mai fi oportunitati pentru dezvoltarea unor mega-afaceri”, a declarat el, pentru Wall-Street.

Intr-un mediu economic stabil, in care toate procesele legate de eficienta sunt in echilibru, peste 90% din companii vor realiza profituri anuale sub un milion de euro, ceea ce inseamna ca la un factor de multiplicare EBITDA de 4,5 pana la 6, se vor inregistra valori de piata de maximum cinci milioane.

In opinia sa, in tara noastra se va dezvolta “un main street (strada principala)” al tranzactiilor sub un million de euro. “Acest fapt este, indubitabil, unul dintre cei mai importanti indicatori de insanatosire a economiei”, a mai spus Stancescu.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri