1 / 4

Fuziuni intre fondurile de pensii: cine cu cine?

In prezent, fondurile de pensii obligatorii ramase pasibile de fuziune cu alte fonduri mai mari sunt cele administrate de KD Fond de Pensii, OTP Fond de Pensii si Prima Pensie Fond de Pensii – de altfel, acestea fiind si cele mai mici fonduri ramase pe piata.

Primul si singurul proces de fuziune finalizat deja este cel dintre fondurile de pensii obligatorii gestionate de Eureko si Bancpost, care au anuntat ieri fuziunea efectiva, Eureko fiind fondul absorbant si Bancpost cel absorbit.

De asemenea, in curs de desfasurare se afla si fuziunea dintre fondurile administrate de BCR (absorbant) si Omniasig (absorbit), care se va finaliza cel mai probabil in urmatoarele 1-2 luni.

Urmatoarea fuziune, deja anuntata, va avea loc intre fondurile gestionate de Eureko si KD (cel mai mic fond de pe piata avand 8.316 participanti, potrivit CNPAS), care va fi initiata in urmatoarele saptamani si care se va finaliza la sfarsitul acestui an sau la inceputul lui 2010, dupa cum spune directorul general al Eureko Pensii, Besim Jawad, potrivit NewsIn.

"Dupa fuziunea cu fondul de pensii KD, Eureko isi va consolida pozitia pe piata pensiilor obligatorii, in prezent ocupand locul cinci pe aceasta piata. Depunerea cererii pentru aprobarea preliminara va avea loc in urmatoarele saptamani", a spus Jawad.

Eureko Pensii anuntase, la sfarsitul lui februarie, ca vrea sa preia si fondul KD Pensii, dupa ce anterior anuntase ca a initiat procedura de fuziune cu fondul gestionat de Bancpost.

CSSPP a anuntat pe 3 iunie ca a autorizat definitiv fuziunea intre fondurile gestionate de Eureko si Bancpost. In urma fuziunii finalizate ieri, pe pilonul II au ramas 13 fonduri, insa consolidarea pietei ar urma sa lase pe piata, in curand, doar noua fonduri "mari si puternice", potrivit vicepresedintelui CSSPP, Ion Giurescu (foto).

Celelalte doua fuziuni asteptate sa se produca anul viitor vor implica fondurile OTP si Prima Pensie, care, potrivit unor surse de pe piata, ar putea fi preluate de fondul administrat de BCR, care in prezent este in procedura de absorbtie a fondului gestionat de Omniasig Pensii. Practic, din cele 14 fonduri de pensii, care au inceput sa colecteze primele contributii in urma cu un an, vor ramane in curand doar primele 9 (cele mai mari), restul de 5 fiind deja in proceduri sau urmand sa intre in procedura de a fi absorbite de cele 9 fonduri mari din piata.

„Este clar ca piata pensiilor private obligatorii incepe sa se consolideze. Vor urma si alte fuziuni, in urma carora vor ramane noua fonduri mari si puternice", a spus Giurescu, la conferinta organizata ieri de Eureko si Bancpost. El a precizat ca, astfel, concurenta va fi mai puternica, iar participantii vor beneficia de rezultate mai bune din administrare, potrivit NewsIn. In urma unei fuziuni, clientii fondului absorbit trec practic in portofoliul fondului absorbant, impreuna cu banii economisiti pana in acel moment. Noul fond de pensii va administra din acel moment banii vechilor si noilor clienti.

La sfarsitul lunii mai, fondurile de pensii obligatorii aveau 4,75 de milioane de participanti, dintre care 91% cu cel putin o contributie virata in contul personal si administrau active in valoare de 1,44 miliarde de lei (344 de milioane de euro).


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri