Principalele obstacole mentalitatea antreprenorilor si dificila cooperare cu bancile

Infiintata in 2007 de trei fosti bancheri, cu know-how-ul din 15 ani de banking si cu scopul de a ataca o nisa a pietei financiare care prindea contur, Consilium Advisors si-a adaptat serviciile pe care le ofera la solicitarile pietei prin lansarea la inceputul anului a unui produs de restructurare a datoriilor.

Principalele obstacole intalnite in derularea restructurarii datoriilor unei firme sunt dificultatea antreprenorilor de a recunoaste ca au probleme, teama ca furnizorii si clientii isi vor schimba atitudinea in sensul negativ fata de respectiva companie, dar si reticenta bancilor in a accepta acest proces venit de la un partener de business si nu de la un client care are probleme financiare.

Marian Urzica (foto)
, partner la Consilium Advisors, a explicat ca este vorba de conceptul “London Approach”, inventat in Anglia la inceputul anilor ’90, ce presupune restructurarea datoriilor unei companii aflata in dificultate la initiativa bancilor comerciale. Modelul a fost implementat cu succes in timpul crizei din Asia din a doua jumatate a deceniului trecut.

Pe fondul turbulentei de pe pietele financiare internationale manifestata in partea a doua a anului trecut, si Capital Partners, cea mai mare banca de investitii independenta din Romania, si-a adaptat serviciile oferite la solicitarile pietei, mizand pe zona de restructurari.

“In acest moment, pe partea de corporate finance, piata are nevoie dramatica de asistenta si consiliere la restructurarea financiara, si aceasta este o linie mai noua de produse pe care am inceput sa o oferim selectiv anumitor clienti, de la inceputul anului”, spune Doru Lionachescu, partener principal la Capital Partners.

In februarie, echipa Capital Partners l-a cooptat pe Mihnea Vasilache, cu o experienta de 14 ani in investment banking si asset management la New York si Londra, in mari giganti financiari. El dezvolta zona de restructurare financiara si situatiile distressed.

Seful Capital Partners spune ca pentru astfel de servicii conteaza anvergura si complexitatea proiectelor, mai putin decat numarul lor.

“Poti avea un singur mare proiect la care sa lucrezi tot anul, nu e un business de volum. Abordarea noastra a fost sa alegem proiecte mai complicate si de o anumita dimensiune”, adauga Doru Lionachescu.

In Romania insa, bancile au manifestat reticenta, preferand sa dea perioade de gratie debitorului concomitent cu majorarea marjei de dobanda, fara sa acorde prea multa substanta acestui demers, sa considere ca ipotezele proiectiilor financiare de acum 1-2 ani sunt nerealiste acum, fiind decuplate de la realitate.

“Cheia succesului este intocmirea si sustinerea planul de reorganizare voluntara simultan cu toti creditorii (institutii de credit si de leasing) si furnizorii principali. Este mai usor sa previi un faliment decat sa il tratezi – costurile si suferintele sunt o realitate pe care trebuie sa le imparta atat compania, cat si creditorul”, a declarat Urzica.

O alta problema intalnita in procesele de restructurare, poate cea mai serioasa, este mentalitatea romanilor si dificultatea cu care ajung sa recunoasca faptul ca au probleme.

“Companiile vor restructurare, au nevoie de restructurare atat voluntara, cat si judiciara (insolventa la cererea debitorului), chiar daca recunosc mai greu. Daca bancile incep sa execute garantiile se vor trezi cu un stoc de active, le vor vinde poate la un mega discount, care poate merge si pana la 90%, generand o scadere in lant a pretului activelor existente in piata creand premisele unui benchmark (n.r.: nivel de referinta) al pretului de piata al activelor cu mult sub nivelul actual”, spune Urzica.


De ce sunt bancile reticente?

De ce sunt bancile reticente?“La fiecare banca exista sentimentul ca se personalizeaza o vina minora. Anii trecuti am avut boom in toate domeniile si creditele au fost acordate fara sa se anticipeze si eventualitatea ca putem avea corectii majore. De aceea, exista intarzieri la nivelul bancilor in acest proces”, explica Bogdan Nichisoiu, partner la Consilium Advisors.

El sustine ca suntem complet decuplati de ce a fost inainte, companiile au luat credite pe baza unor ipoteze total diferite de realitatea actuala.

“Trebuie remodelat acest debt service (n.red.: valoarea de cash flow disponibil pentru a putea plati toate datoriile anuale), daca business-ul este viabil. Asa intervenim noi, garantam viabilitatea afacerii, dar in contextul redefinirii lui, pentru a-si continua activitatea”, a explicat Nichisoiu.

Practic, serviciile oferite de compania de consultanta Consilium Advisors inseamna implicarea in relatia cu toti creditorii si cu furnizorii principali, fara sa se implice in procesul de turn around (n.red.: administrare speciala) al respectivei companii, proces care se poate intinde pe o perioada de pana la 12 luni.

Specialistii spun ca restructurarea nu este un proces simplu, pe care sa il faca orice manager, care sa solicite o perioada de gratie motivand doar ca este perioada de recesiune, ori ca vanzarile au scazut si ca sunt intarzieri la plata facturilor.

“Nu e asa de usor sa soliciti o restructurare a datoriilor, e nevoie de consultanti care sa efectueze un due diligence al firmei, o diagnoza dupa care sa creionezi si sa sustii un plan de restructurare”, spune Urzica.

Clientul poate alege intre reprezentarea deplina si sustinerea planului de restructurare de catre firma de consultanta in toate discutiile si negocierile cu creditorii si furnizorii, comisionul platit fiind un comision mai mare, un comision de succes si intre a beneficia doar de un plan de restructurare, intocmit de specialisti (contra unei sume mai mici), plan sustinut de client in fata creditorilor si furnizorilor.

Puntea intre supravietuirea si esecul business-ului

Puntea intre supravietuirea si esecul business-ului”Criza inseamna restructurare (voluntara si insolventa) sau faliment. Punctul de plecare este criza instalata si cel final – supravietuirea sau falimentul afacerii”, declara Marian Urzica.

In opinia sa, restructurarea este un scenariu de supravietuire, pe care ar trebui sa il adopte companiile si bancile, ca jucatori expusi in mod egal acestui climat de business care a devenit un taifun.

“Zona de real-estate nu intra in target-ul firmei. E foarte greu sa faci predictii pentru anii urmatori, mai ales pe zona rezidentiala. In general, incercam sa ne sincronizam cu piata. Mai ales ca este o nisa de care sunt interesati multi consultanti si avocati”, explica Bogdan Nichisoiu.

Pe zona de restructurari, compania a preluat sapte mandate, dintre care trei incheiate cu succes si restul in derulare.

“Nu ne-am dorit volum, nu am avea resursele umane pentru a face asta. Este o piata generoasa, o buna parte dintre clientii nostri provin din reteaua noastra de colaborare, dar suntem in continua cautare. De exemplu, firmele de constructii au foarte mari probleme in prezent, de ce sa nu incercam sa ne prezentam serviciile oferite?”, spune Nichisoiu.

Unele banci refuza colaborarea

Unele banci refuza colaborareaIntarzierea, in special din partea bancilor, prelungeste procesul de agonie a firmei. Consultantii ne-au spus ca lucreaza de trei luni la o restructurare cu o banca comerciala ce refuza sa colaboreze si sa negocieze.

Pe de alta parte, societatile de leasing sunt mai flexibile si initiaza procese de restructurare mult mai repede decat bancile.

"Avem tranzactii de restructurare initiate cu banci din Romania care dureaza de trei luni, ceea ce inseamna foarte mult timp, mai ales daca nu exista deschidere din partea colaboratorilor. Cu cat se intarzie procesul, cu atat pesimismul se instaleaza in sanul companiei cu probleme. Practic, antreprenorul sau directorul general nu se mai gandeste la solutii de business, ci doar la faptul ca il executa sau nu banca”, explica Marian Urzica.

Astfel, mangerii intentioneaza sa lanseze in curand un nou serviciu – restructurarea juridica, alternativa voluntara. In cazul in care discutiile se intarzie mai mult de trei luni, debitorul poate pregati terenul pentru insolventa.

Acest lucru se va face in prezenta consultantilor financiari si a unor avocati specializati pe aceasta zona.



Ce inseamna restructurarea financiara?

Ce inseamna restructurarea financiara?Restructurarea financiara presupune gasirea unei solutii pentru eliminarea problemelor financiare si cresterea lichiditatii business-ului, bazata pe evaluarea corecta si echitabila a restituirii datoriilor catre creditori.

Practic, procesul inseamna o reasezare a capitalului propriu, in contextul unor schimbari in mediul economic. Solutia optima trebuie sa tina cont si de plata datoriilor catre creditori, in timp ce business-ul continua sa functioneze. Astfel, implica reorganizarea capitalului imprumutat, asa incat creditorii sa fie platiti fara ca afacerea sa se inchida.

Restructurarea va face modificari semnificative in operatiunile si datoriile companiei, dar va avea ca finalizare rezvolarea problemelor esentiale, ce pun business-ul in pericol.

Primul pas in acest proces este diagnosticarea companiei, identificarea nevoilor acute si problemelor esentiale. Urmeaza procesul de “due diligence”, verificarea operatiunilor companiei si analizarea completa.

Negocierea cu creditorii este urmatorul pas, rolul consultantilor fiind esential, ei beneficiind de experienta si cunostintele necesare pentru a gasi cea mai buna varianta, impreuna cu clientul si creditorii.

Dupa ce este cunoscuta situatia in detaliu a problemelor companiei, se pot identifica optiunile, iar apoi se concepe planul de restructurare.

Finalul este si momentul esential al procesului. Restructurarea propriu-zisa nu este standard si va fi ajustata la nevoile si cerintele specifice ale companiei, tinand cont si de creditori.

In procesul de evaluare a eficientei operationale a companiei trebuie avut in vedere faptul ca veniturile nu reprezinta toata performanta companiei. Schimbarile de statut, balanta datoriilor, activele cu venit fix sunt elemente relevante pentru un business.

Implementarea propriu-zisa este momentul crucial si, de obicei, cea mai grea parte. Pe parcursul acestui proces pot interveni dificultati neprevazute, care pot crea nevoia de schimbari.


Cine sunt fondatorii Consilium Advisors

Cine sunt fondatorii Consilium AdvisorsMarian Urzica, (MBA Sheffield University) 40 de ani, are o experienta de 16 ani in banking, in trezorerie, ultimul anagajator fiind Alpha Bank, pana in 2007.

Florin Tat, (MBA Sheffield University) 34 de ani, a lucrat la Alpha Bank pentru aproape 12 ani, timp in care a detinut diverse pozitii de management, ultima fiind de manager al diviziei Corporate.

Bogdan Nichisoiu are 29 de ani si a lucrat tot la Alpha Bank timp de cinci ani, in pozitii de middle management.

Compania de consultanta ofera o gama variata de servicii: restructurari de datorii, consultanta in fuziuni si achizitii, finantare corporate, consultanta strategica, finantare prin emiterea de actiuni sau obligatiuni.

In piata de M&A, compania a intrat in vara anului trecut, chiar in momentul in care apareau primele semnale ale crizei financiare. Noi primim mandate din partea vanzatorului care uneori are asteptari cam nerealiste, insa de la inceputul anului consider ca e vremea cumparatorului, care sta pe pozitii si se joaca intentia de a intra la negocieri, ca sa nu mai vorbim de pret, care este mereu in scadere ”, explica Urzica.