1 / 7

Principalele obstacole – mentalitatea antreprenorilor si dificila cooperare cu bancile

Infiintata in 2007 de trei fosti bancheri, cu know-how-ul din 15 ani de banking si cu scopul de a ataca o nisa a pietei financiare care prindea contur, Consilium Advisors si-a adaptat serviciile pe care le ofera la solicitarile pietei prin lansarea la inceputul anului a unui produs de restructurare a datoriilor.

Principalele obstacole intalnite in derularea restructurarii datoriilor unei firme sunt dificultatea antreprenorilor de a recunoaste ca au probleme, teama ca furnizorii si clientii isi vor schimba atitudinea in sensul negativ fata de respectiva companie, dar si reticenta bancilor in a accepta acest proces venit de la un partener de business si nu de la un client care are probleme financiare.

Marian Urzica (foto)
, partner la Consilium Advisors, a explicat ca este vorba de conceptul “London Approach”, inventat in Anglia la inceputul anilor ’90, ce presupune restructurarea datoriilor unei companii aflata in dificultate la initiativa bancilor comerciale. Modelul a fost implementat cu succes in timpul crizei din Asia din a doua jumatate a deceniului trecut.

Pe fondul turbulentei de pe pietele financiare internationale manifestata in partea a doua a anului trecut, si Capital Partners, cea mai mare banca de investitii independenta din Romania, si-a adaptat serviciile oferite la solicitarile pietei, mizand pe zona de restructurari.

“In acest moment, pe partea de corporate finance, piata are nevoie dramatica de asistenta si consiliere la restructurarea financiara, si aceasta este o linie mai noua de produse pe care am inceput sa o oferim selectiv anumitor clienti, de la inceputul anului”, spune Doru Lionachescu, partener principal la Capital Partners.

In februarie, echipa Capital Partners l-a cooptat pe Mihnea Vasilache, cu o experienta de 14 ani in investment banking si asset management la New York si Londra, in mari giganti financiari. El dezvolta zona de restructurare financiara si situatiile distressed.

Seful Capital Partners spune ca pentru astfel de servicii conteaza anvergura si complexitatea proiectelor, mai putin decat numarul lor.

“Poti avea un singur mare proiect la care sa lucrezi tot anul, nu e un business de volum. Abordarea noastra a fost sa alegem proiecte mai complicate si de o anumita dimensiune”, adauga Doru Lionachescu.

In Romania insa, bancile au manifestat reticenta, preferand sa dea perioade de gratie debitorului concomitent cu majorarea marjei de dobanda, fara sa acorde prea multa substanta acestui demers, sa considere ca ipotezele proiectiilor financiare de acum 1-2 ani sunt nerealiste acum, fiind decuplate de la realitate.

“Cheia succesului este intocmirea si sustinerea planul de reorganizare voluntara simultan cu toti creditorii (institutii de credit si de leasing) si furnizorii principali. Este mai usor sa previi un faliment decat sa il tratezi – costurile si suferintele sunt o realitate pe care trebuie sa le imparta atat compania, cat si creditorul”, a declarat Urzica.

O alta problema intalnita in procesele de restructurare, poate cea mai serioasa, este mentalitatea romanilor si dificultatea cu care ajung sa recunoasca faptul ca au probleme.

“Companiile vor restructurare, au nevoie de restructurare atat voluntara, cat si judiciara (insolventa la cererea debitorului), chiar daca recunosc mai greu. Daca bancile incep sa execute garantiile se vor trezi cu un stoc de active, le vor vinde poate la un mega discount, care poate merge si pana la 90%, generand o scadere in lant a pretului activelor existente in piata creand premisele unui benchmark (n.r.: nivel de referinta) al pretului de piata al activelor cu mult sub nivelul actual”, spune Urzica.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri