1 / 8

Costurile anuale pentru a asigura o cladire de birouri

Incendiile sunt in capul listei cu riscuri acoperite de politele de asigurare ale marilor cladiri, iar calitatea si originea proprietarilor sunt factori care determina disponibilitatea acestora de a-si lua masuri de protectie.

“In general, dezvoltatorii si constructorii cladirilor de birouri sunt companii internationale care au o buna cultura a asigurarilor. In primele luni ale anului in curs, in ceea ce priveste intermedierile Marsh pe piata de asigurari ale cladirilor de birouri, am inregistrat o crestere”, a declarat, pentru Wall-Street, Cristian Fugaciu (foto), general manager Marsh Romania, Broker Asigurare-Reasigurare.

Linistea proprietarilor de cladiri are uneori un pret imens, calculat in functie de mai multi factori, cel mai important fiind valoarea de reconstructie a cladirii.

“Cotatiile pentru asigurarile property care includ si «pierderea de chirie» (business interruption) variau anul trecut intre 0,07% si 0,09% din suma asigurata. In 2009, costurile cu aceasta asigurare au scazut semnificativ, intervalul in care sunt cuprinse fiind 0,045% si 0,065% din suma asigurata”, adauga seful brokerilor in asigurari de la Marsh.

Cotele mentionate, spune Fugaciu, sunt pentru cladiri de birouri noi, construite la standardele actuale.

O alta polita pe care proprietarii de cladiri de birouri o incheie este cea de raspundere civila (fata de terti si fata de chiriasi). Astfel, preturile pentru aceasta polita variaza in functie de limita de despagubire. Pentru o limita de 1 milion de euro, prima poate sa varieze intre 2.000 si 3.000 de euro, iar pentru o limita de 3 milioane de euro, prima ajunge la 5.000- 6.000 de euro, explica seful Marsh.

“Unele cladiri de birouri importante din Romania sunt asigurate si pentru riscul de terorism si Pierdere de Chirie ca urmare a producerii riscului de terorism. Primele pentru o astfel de polita au scazut mult fata de anul trecut. Astfel, in 2008 pentru o limita de 15 milioane de euro, prima de asigurare ajungea in jurul valorii de 20.000 de euro. In 2009, pentru aceeasi limita de asigurare, prima poate sa ajunga la 15.000 de euro sau chiar mai mica”, detaliaza Fugaciu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri