Achizitii de conjunctura

Achizitii de conjuncturaIn primele sase luni din acest an, au fost incheiate 78 de tranzactii (dintre care numai 43 de valoare anuntata), ce au totalizat sub 1 miliard de euro.

Potrivit calculelor Raiffeisen Investment, valoarea tranzactiilor raportate a fost de 379 milioane de euro, iar un exercitiu simplu de estimare a valorii achizitiei pachetului de 25% de catre KazMunaiGaz s-ar cifra intre 400-500 milioane de euro, iar cele 34 de tranzactii de valoare neraportata ar putea sa fi totalizat inca 100 milioane de euro.

"La o analiza atenta, prima jumatate a anului 2009 apare ca o radiografie a situatiei noastre economice. Prin prisma valorilor foarte mici, putem caracteriza activitatea de M&A ca fiind determinata de achizitii de conjunctura si nu de considerente strategice", a declarat, pentru Wall-Street, Ioana Filipescu, managing director Raiffeisen Investment Romania.

Cea mai recenta tranzactie incheiata in primul trimestru este achizitia Telemobil, operatorul retelei Zapp, de catre grupul elen de telefonie mobila Cosmote.




Sursa: Raiffeisen Investment


Peisaj dezolant in M&A

Peisaj dezolant in M&AIngredientele tranzactiilor au fost vanzatorii presati sa vanda companii in dificultate – de multe ori active non-core (aceasta putand fi explicatia prevalentei tranzactiilor de real estate), de valori mici, in tranzactii despre care putem presupune ca nu au necesitat finantare bancara, mai spune Ioana Filipescu.

In conditiile absentei unei megatranzactii, dar si a oricarei interventii guvernamentale sau privatizari, tranzactia medie a cifrat numai 9 milioane de euro, un nivel minim al ultimei decade. "In conditiile reducerii valorii medii a tranzactiilor de la peste 38 milioane de euro, putem vorbi despre blocarea pietei de M&A locale", crede Ioana Filipescu.

Peisajul este dezolant, in opinia consultantului pe M&A: o treime dintre tranzactii, de valoare medie in jur de 5 milioane euro au fost realizate de investitori financiari, reprezentand in general mici proiecte de real estate, in timp ce investitorii strategici au facut achizitii a caror valoare medie poate fi estimata intre 5 si 15 milioane de euro in functie de prezenta sau absenta in analiza a valorii estimate a tranzactiei KazMunai Gaz.

Sectoarele cu activitatea cea mai intensa, atat in valoare, cat si in volum au fost cele de real estate, servicii financiare si cel industrial.



Sursa: Raiffeisen Investment

La ce sa ne asteptam in urmatoarea jumatate de an?

La ce sa ne asteptam in urmatoarea jumatate de an?Activitatea de M&A va continua sa fie influentata de criza financiar-economica si in perioada urmatoare. "Unul din impedimentele principale este dificultatea – a se vedea imposibilitatea – accesului la finantari structurate, in conditiile lipsei de vizibilitate si predictibilitate a evolutiei economice si macroeconomice, regionale si chiar globale", spune Ioana Filipescu.

Pe de alta parte, dincolo de aceasta problema, un alt factor care incetineste reluarea activitatii este lipsa benchmark-urilor pentru evaluari, atat pe fondul unor asteptari din partea vanzatorilor necorelate cu conditiile pietei, cat si al ezitarilor puternice ale cumparatorilor.

"In afara catorva, foarte putine de altfel, sectoare care au potential de crestere in continuare si pot face obiectul interesului si chiar al competitiei cumparatorilor ; ma refer in special la serviciile medicale, tehnologie, industrie alimentara, si a altora cateva care au potential de a fi stabile – cum ar fi telecomunicatiile, sectorul farmaceutic si anumite sub-sectoare din energie – majoritatea tranzactiilor vor continua sa fie de talie relativ mica, implicand vanzatori aflati in dificultate, deci dispusi sa compromita semnificativ la pret", enunta Ioana Filipescu.

Ea mai spune ca exista zvonuri despre mai multe tranzactii aflate in derulare, in sectorul serviciilor financiare, al retailului alimentar, serviciilor medicale sau al telecomunicatiillor, ale caror valori ar putea cumula peste 1 miliard de euro si care s-ar putea finaliza pana la sfarsitul anului.

In practica, pe piata locala dupa disparitia temerilor generate de instabilitatea macroeconomica - vom avea de infruntat dificulatea putinilor cumparatori cu acces la lichiditati - de tip investitori private equity – de a considera si decide achizitii de talie semnificativ mai mica decat tichetul minim estimat in momentul contractarii disponibilitatilor de la investitori, fata de randamentele medii promise. "Din perspectiva valorii medii situate intre 5-15 milioane de euro pare foarte dificil", opineaza Filipescu.


Piata globala de M&A, la sase luni

Piata globala de M&A, la sase luniPiata globala de fuziuni si achizitii (M&A) a inregistrat un recul puternic in primele sase luni ale anului, intorcandu-se la nivelul din 2003.

Onorariile obtinute de consultantii din fuziuni si achizitii au ajuns in trimestrul al doilea la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu, pe fondul reducerii numarului de deal-uri.

Piata de M&A s-a contractat pe plan mondial cu 36% in primul semestru, pe fondul volatilitatii pietelor de capital si a accesului mai greoi la finantare, ce au “paralizat” vanzatorii si cumparatorii, in timp ce atentia a fost captata de ajutoarele guvernamentale, releva datele preliminare ale unui studiu Dealogic.

Pe plan mondial, bancile de investitii au inregistrat venituri de 2 miliarde de dolari din onorarii, pentru tranzactiile incheiate de la inceputul lunii aprilie, ceea ce se traduce printr-un declin de 78% fata de cele 9 miliarde de dolari generate de comisioane in al doilea trimestru al anului trecut.

O analiza a Thomson Reuters ilustreaza ca pana acum bancile mici de investitii (asa numitele boutique-uri) au intermediat doar 4,3% din tranzactiile incheiate in Europa in acest an, in comparatie cu o proportie de 23,4% inregistrata anul trecut si de 15,5% in 2007.

Cititi si Piata globala de M&A: La nivelul din 2003.