1 / 6

Sfat pentru clienti: Cumparati doar dupa ce intelegeti produsul!

Rolul important de educare trebuie insa asumat si de organismele abilitate ale statului roman, nu numai de companiile de profil, a declarat, intr-un interviu acordat Wall-Street, Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata, liderul pietei de asigurari de viata si de pensii facultative.

Piata asigurarilor si cea a pensiilor private facultative au doua probleme, considera Cornelia Coman. In primul rand, este nevoie de o schimbare de mentalitate a romanilor, care trebuie sa-si aleaga produsul financiar identificand nevoile proprii si asumarea acestora, dar si constientizarea faptului ca sunt produse de economisire pe termen lung, astfel ca asteptarile sa fie la randul lor in concordanta cu aceasta viziune.

“Daca nu sunt presiuni din partea angajatilor si a sindicatelor, atunci angajatorul de ce sa dea bani in plus? De ce sa dea un plan de pensii pe 20 de ani, sa-si ia un angajament de lunga durata cand ii pot da azi bonuri de masa si maine nu? Astfel, schimbarea trebuie sa vina de la consumatorul final, de la romanul de rand care trebuie sa inteleaga utilitatea acestui gen de economisire in care cu cat perioada de contributie este mai lunga, cu atat beneficiile – pensie sau anuitati de asigurari – vor fi mai mari”, afirma sefa ING Asigurari de Viata.

Compania pe care o conduce este lider atat pe segmentul asigurarilor de viata, cat si al pensiilor private facultative (pilonul III).

Mai mult, Cornelia Coman spune ca oamenii trebuie sa inteleaga ca nu se vor putea baza pe pensia de la stat pentru un trai decent la batranete.

“Mai ales ca este criza si nu poti sa stii ce se intampla cu propria cariera trebuie sa ai grija de veniturile tale de la pensie. Poate voi activa intr-un domeniu mai bine remunerat, dar la fel de bine se poate sa lucrez si intr-unul mai prost platit. Avantajul este ca aceste produse sunt flexibile, astfel ca daca ajungi sa castigi mai mult poti contribui mai mult, daca castigi mai putin atunci poti alege sa platesti cat iti permiti”, mentioneaza Coman, comentand evolutia preferintelor de economisire ale romanilor in contextul crizei economice.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri