3 / 5

Cum se ramburseaza de fapt TVA-ul firmelor? Sfatul specialistului

Totul incepe prin bifarea in decontul de TVA a optiunii de rambursare. Mai departe, spune specialistul Mazars, ramane la latitudinea organelor fiscale sa reactioneze si sa soseasca in control la agentul economic.

"E adevarat ca sunt acordate rambursari cu control fiscal ulterior, insa acestea sunt acordate in functie de un grad de risc fiscal mic calculat de reprezentantii ANAF. Ii sfatuiesc pe agentii economici sa citeasca cu multa atentie reglementarile fiscale in vigoare si, daca sunt convinsi ca nu au gresit, sa nu se lase intimidati de inspectorii fiscali si, eventual, sa solicite suport la firmele de consultanta fiscala", sfatuiste Teampau agentii economici aflati in aceasta situatie.

La randul sau, pentru sumele achitate in plus sau de recuperat, dupa caz, la bugetul statului, Luminita Ristea (foto), managing partner in cadrul Nexia International, companie de audit si consultant, recomanda compensarea creantei cu obligatii datorate aceluiasi buget (impozit pe profit cu T.V.A., impozit pe salarii etc.), iar diferenta ramasa se compenseaza cu obligatii datorate altor bugete.

“Dispozitiile referitoare la stingerea datoriilor pentru care s-a efectuat plata in contul unic sunt aplicabile in situatia in care un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile. In situatia in care contribuabilii efectueaza o plata in contul unic in cuantum mai mare decat cel al obligatiilor fiscale datorate, curente si/sau restante, distribuirea sumei se efectueaza pana la limita obligatiilor fiscale inregistrate de catre acestia”, detaliaza oficialul Nexia.

Astfel, sumele platite in plus fata de obligatiile fiscale datorate se vor stinge prin compensare cu eventualele obligatii fiscale neachitate inregistrate la celelalte bugete. Prin compensare se sting creantele administrate de Ministerul Economiei si Finantelor cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat sau de restituit de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor.

Conform dispozitiilor articolului 116 din Ordonanta Guvernului numarul 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, compensarea se face de organul fiscal competent la cererea debitorului sau inainte de restituirea ori rambursarea sumelor cuvenite acestuia.

In eventualitatea compensarii, spune Ristea, trebuie sa aveti in vedere si dispozitiile referitoare la majorarile de intarziere, respectiv articolul 122 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cazul creantelor fiscale stinse prin compensare, majorarile de intarziere se datoreaza pana la data stingerii, inclusiv. In acest sens, pentru compensarile la cerere, data stingerii este data depunerii la organul competent a cererii de compensare.

Totodata, pentru compensarile din oficiu, data stingerii este data inregistrarii operatiei de compensare de catre unitatea de trezorerie teritoriala, conform notei de compensare intocmite de catre organul competent.

Si, nu in ultimul rand, explica Ristea, pentru compensarile efectuate ca urmare a unei cereri de restituire sau de rambursare a sumei cuvenite debitorului, data stingerii este data depunerii cererii de rambursare sau de restituire.

Daca sunteti o firma interesata de posibilitatea compensarii TVA cu alte impozite datorate trebuie sa stiti ca si aceasta procedura este la fel de lenta ca si rambursarea, spune Teampau. "Din pacate, unica masura concreta care ar debloca situatia ar fi insasi respectarea procedurilor aprobate, culmea, tot de aparatul legislativ al statului", adauga consultantul Mazars.

Pe de alta parte, Ristea este de parerea ca ar trebui sa se limiteze numarul de autoturisme, pentru o firma, in functie de activitate, numar de angajati cu necesitate de deplasare in scopul afacerii, si nu deductibilitatea TVA-ului la achizitia acestora, sau a combustibilului (indiferent daca sunt in scopul afacerii).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri