1 / 6

Previziunile Kiwi Finance pentru semestrul II

Specialistii Kiwi Finance asteapta o crestere a lichiditatii in piata, deblocarea tranzactiilor imobiliare, scaderea indicilor de referinta si o mai mare stabilitate la nivel macro ca urmare a acordului cu FMI.

„Toti acesti factori vor concura la deblocarea tranzactiilor imobiliare si sa nu uitam de programul Prima Casa, care a avut o influenta atat la nivel psihologic, cat si la nivel tranzactional, influentand domeniile conexe, dar si piata fortei de munca”, declara Anca Bidian (foto), CEO Kiwi Finance.

Pe de alta parte, ceea ce au observat brokerii de credite de la Kiwi in primul semestru a fost o schimbare a apetitului de risc atat al bancilor, cat si al clientilor acestora si al conditiilor de finantare, redefinirea prioritatilor consumatorilor de produse bancare, stabilitatea sistemului bancar si o scadere reala a preturilor pe piata imobiliara cu 25% la locuintele noi si 50% in cazul locuintelor vechi.

“Totodata, dobanzile la depozite scad si vor scadea si vor fi urmate de cele la credite cu o intarziere de 2-3 luni”, explica Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Restantele acumulate de populatie au inregistrat in mai un avans anualizat de 144,3%, saltand soldul restantelor la peste 1,7 miliarde de lei (413 milioane euro), conform datelor publicate de BNR.

Astfel, restantele mai mari de 30 de zile la creditele contractate de populatie au ajuns in luna mai la 1,726 miliarde lei (413 milioane euro), in avans cu 9,6% fata de aprilie.

La finele lunii aprilie, restantele mai mari de 30 de zile la creditele contractate de populatie insumau 1,575 miliarde lei (376,5 milioane euro).

Cititi mai multe aici.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri