Marja de manevra a politicii monetare exista, dar este limitata

Marja de manevra a politicii monetare exista, dar este limitataDobanda de politica monetara se va reduce cu 0,5 puncte procentuale in sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR, pana la 8,5% pe an, „datorita unui trend dezinflationist evident si din cauza recesiunii puternice din economia reala”, sustine Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Economistul Raiffeisen considera ca marja de manevra a politicii monetare exista, insa atrage atentia ca aceasta nu este nelimitata.

„Constrangerea majora a politicii monetare este legata, in primul rand, de evolutia cursului de schimb, o eventuala depreciere a cursului fiind de evitat. Continuarea deprecierii leului nu mai este justificata, in principal datorita ajustarii mult prea rapide a deficitului de cont curent, si ar aduce efecte negative foarte importante in economie”, ne-a explicat Ionut Dumitru.

In privinta ratei rezervelor minime obligatorii, economistul Raiffeisen se asteapta la noi reduceri, atat la lei cat si la valuta, insa nu in aceasta sedinta.

BNR va reduce si rezervele minime pana la finalul anului

BNR va reduce si rezervele minime pana la finalul anuluiO taiere cu 0,5 puncte procentuale a dobanzii cheie este probabila si in opinia lui Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane, care se mai asteapta si la alte reduceri pana la sfarsitul acestui an.

Economistul sef al BCR nu exclude, pana la finalul anului, nici scaderea ratei rezervelor minime pe care bancile comerciale sunt obligate sa le plaseze la Banca Centrala, insa nu in mod obligatoriu incepand cu sedinta de maine.

Trendul dezinflationst s-ar putea accelera peste vara

Trendul dezinflationst s-ar putea accelera peste varaMai drastic, Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, estimeaza o reducere mai mare a ratei dobanzii, cu 0,75 puncte procentuale, si o scadere a ratei RMO cu aceasi magnitudine ca in sedinta anterioara, mai exact de 5% la pasivele in valuta si de 3% la cele in lei.

„Argumentele acestei estimari sunt starea mai precara a economiei decat era prognozata acum cateva luni, ceea ce ar putea accelera relxarea politicii monetare, si, existenta unei rate reale a dobanzii foarte mare in comparatie cu alte tari”, ne-a declarat Laurian Lungu, adaugand: „Tendinta dezinflatiei se va acceleara, probabil, peste vara, si, astfel, cred ca este necesara o reducere mai puternica a ratei dobanzii.

In prezent, nivelul dobanzii cheie este stabilit de BNR la 9% pe an, iar rata anuala a inflatiei a coborat in iunie la 5,86%, astfel ca in economie avem o dobanda real pozitiva de peste 3%.

Analistul din cadrul Macroanalitica atrage insa atentia ca, „in mod clar politica monetara, de una singura, nu va fi suficienta pentru redresarea mai rapida a economiei si in mod imperios ea trebuie sustinuta de politica fiscala”.

Rezervele minime la pasivele in lei s-ar putea reduce in septembrie

Rezervele minime la pasivele in lei s-ar putea reduce in septembrieUltimele declaratii ale Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, conform carora ajustarea economiei romanesti este puternica si ar putea deveni chiar excesiva, au fost interpretate ca un semnal clar de reducere a dobanzii cheie de catre Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania. Astfel, economistul ING se asteapta si el la o reducere a dobanzii de la 9% la 8,5% pe an, in sedinta de politica monetara de maine.

„In schimb, cred ca BNR nu va modifica nivelul rezervelor minime in sedinta de marti si va ramane intr-o perioada de evaluare pentru a analiza care a fost exact impactul ultimei reduceri (din luna iunie)”, ne-a declarat Chidesciuc, mentionand ca abia in sedinta de politica monetara din septembrie vede o reducere a ratei RMO la pasivele in lei.

BNR a redus dobanda cu 1,25 puncte de la inceputul anului


Banca Centrala a inceput relaxarea politicii monetare in luna februarie, odata cu aparitia semnalelor ca economia romaneasca va intra in recesiune, iar de atunci a redus nivelul dobanzii cheie cu 1,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 9% pe an. Totodata, pentru a stimula reluarea actvitatii de creditare, BNR a redus la zero rata rezervelor minime pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani.

In sedinta de marti, 4 august, BNR va lua o noua decizie de politica monetara pentru a sustine economia si va aproba raportul asupra inflatiei. Pana la finalul acestui an, BNR mai are programate doua sedinte, pe langa cea de la inceputul acestei luni.