1 / 6

Primele impresii si influentele asupra prezentului

Primul contact cu sistemul de pensii private din Romania a fost pentru Besim Jawad (foto), general manager Eureko Pensii, in septembrie 2007.

“Erau multe de facut la acea data, dar mergea intr-o directie buna, investindu-se totodata multi bani. Astazi, daca ne uitam la sistem, ajungem la concluzia ca functioneaza, lucru de care nimeni nu putea fi sigur atunci, cum nu era clar nici ca va avea succes”, subliniaza Jawad.

O parte a primelor impresii pe care Phil Jones, general manager Aviva Pensii, si le-a format in august 2007, cand a luat pentru prima data contact cu piata romaneasca a pensiilor private, nu s-au schimbat nici acum. “Asistam in continuare la schimbari ale reglementarilor legislative si, din nefericire, unele nu foarte profitabile pentru participantii la fondurile de pensii private. Ma refer la amanarea cresterii nivelului contributiilor, fata de cum s-a stabilit initial. Speram sa constatam ca aceasta a fost doar o masura pe termen (foarte) scurt si ca vom reveni curand la calendarul stabilit initial, explica Jones.

In primul interviu acordat presei romanesti, Fabien Lecoq, general manager BRD Pensii, care a venit in Romania in iunie 2007, exact inainte de startul pilonului II al pensiilor private obligatorii, detaliaza, pentru Wall-Street, ca prima impresie a fost legata de concurenta acerba dintre administratori, precum si de importanta care se dadea sistemului si asteptarilor formate fata de acesta. “La acea data, Romania, atat la televizor, cat si pe strazi, era impregnata cu reclamele administratorilor, care se pregateau pentru perioada de aderare initiala a participantilor, adica startul sistemului”, isi aminteste Lecoq.

Cand vine vorba de o descriere a sistemului de pensii, lui Lecoq nu-i scapa din vedere cat de tanar este sistemul autohton si cate schimbari mai sunt necesare pentru a atinge etapa maturitatii. “Sistemul de pensii private din Romania este foarte tanar si a inceput cu doar cateva luni inaintea unei importante crize financiare de talie mondiala, dar daca privesti situatia de astazi, este una pozitiva: toate fondurile au performante bune”, declara Lecoq.

Desigur, adauga seful BRD Pensii, ca exista numeroase efecte ale crizei (cresterea numarului de conturi nealimentate cu contributii, scaderea atractivitatii Pilonului III, inghetarea nivelului contributiei la 2% in 2009 pe Pilonul II), dar nu are nici cel mai mic dubiu ca sistemul de pensii private va trece cu bine de toate aceste dificultati. “Trecerea cu bine peste aceasta perioada este necesara nu doar pentru administratorii fondurilor de pensii private, dar mai ales pentru Romania, pe fondul agravarii evolutiei demografice, a imbatranirii populatiei si pe fondul cresterii deficitului sistemului public de pensii”, subliniaza Lecoq.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri