17 banci, din cele 19 care si-au manifestat interesul, au semnat conventiile de garantare

17 banci, din cele 19 care si-au manifestat interesul, au semnat conventiile de garantarePana la mijlocul acestei saptamani, adica dupa o luna de zile de cand programul “Prima Casa” trebuia sa fie functional in totalitate, doar 17 banci au semnate conventiile de garantare cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru a putea acorda credite.

“Pana aseara (n.r. – 4 august 2009), 17 banci aveau semnate conventiile de garantare cu Fondul si puteau acorda credite, iar celelalte doua, care au ramas, urmeaza sa o semneze cat de curand”, a declarat, pentru Wall-Street, Aurel Saramet, presedintele si directorul general al FNGCIMM.

Initial, 20 de banci si-au manifestat interesul pentru a acorda credite prin programul “Prima Casa”, insa, mai tarziu, ING Bank s-a restras din cursa, aratandu-se nemultumita de forma initiala a conventiei de garantare. Reprezentantii ING Bank Romania au anuntat atunci ca vor lansa un produs similar cu creditul “Prima Casa” in cel mai scurt timp.

Fondul de garantare a aprobat 148 de dosare si analizeaza inca 30

Fondul de garantare a aprobat 148 de dosare si analizeaza inca 30Desi unele institutii de credit sustin ca inregistreaza numeroase cereri pentru creditele din programul “Prima Casa”, pana in acest moment, Fondul de Garantare a primit doar 178 de dosare de cerere a unei garantii de la stat in valoare de pana la 60.000 de euro.

“Pana acum am primit 178 de dosare de cerere de garantie din partea statutului pentru creditele din acest program, dintre care 148 au fost aprobate, iar 30 sunt in curs de analiza”, ne-a explicat Aurel Saramet.

Daca in cele 148 de dosare clientii ar fi solicitat garantia maxima, de 60.000 euro, atunci Fondul de Garantare ar fi epuizat 8,88 milioane de euro din totalul de 1 miliard de euro cat a pus la dispozitie statul pentru programul “Prima Casa”.

De ce nu au vrut bancherii sa semneze conventia

De ce nu au vrut bancherii sa semneze conventiaPrima banca care a acordat un credit in cadrul acestui program a fost BRD – Groupe Societe Generale, una dintre institutille care si-a pregatit pentru “Prima Casa” un plafon de creditare semnficativ, de 171 milioane euro.

Si Banca Comerciala Romana (BCR), prima banca din sistem si institutia care a venit cu cel mai mare plafon de creditare (308 milioane euro) pentru “Prima Casa”, a intrat foarte tarziu in program si a inceput sa acorde credite abia de la inceputul acestei luni.

Atat BCR, precum si alte institutii de credit, nu au dorit sa semneze conventiile de garantare pana ce statul roman nu a exprimat extrem de clar conditiile din conventia de garantare.

Cele 19 banci care au mai ramas interesate de “Prima Casa” sunt: BCR, BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Unicredit Tiriac Bank, Emporiki, Millennium Bank si Garanti Bank.

Alte doua banci, start la Prima Casa

Alte doua banci, start la Prima CasaBancpost a inceput, de luni, sa acorde credite prin programul guvernamental “Prima Casa”, imediat dupa semnarea conventiei de garantare cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a declarat, pentru Wall-Street, Liliana Ciobanasu, seful biroului de presa al institutiei de credit.

Dobanda perceputa de Bancpost este compusa din rata ROBOR la 3 luni plus o marja de 2,5% pentru creditele in moneda nationala si din rata EURIBOR la 3 luni plus 4% pentru imprumuturile acordate in euro. Banca mai solicita si un comision lunar de administrare de 0,03083%, dar nu percepe comision de acordare si nici de rambursare anticipata.

Institutia ofera acest credit pentru achizitionarea unui apartament sau a unei case finalizari ori in curs de finalizare, dar doar dintr-un ansamblu rezidential finantat de care Bancpost.

De asemenea, Millennium Bank a inceput sa dea credite prin programul Prima Casa, numai in moneda europeana, la o dobanda egala cu rata EURIBOR la 3 luni, plus 4 puncte procentuale.

Clientii beneficiaza de gratuitate in privinta comisioanelor de analiza si de acordare, iar costul evaluarii locuintei este suportat de catre banca.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a alocat un plafon de 20,5 milioane euro pentru creditele prin Prima Casa ce pot fi acordate de Millennium Bank Romania, sustin reprezentantii bancii.