OTP nu intentioneaza sa mai acorde credite fara garantii

OTP nu intentioneaza sa mai acorde credite fara garantii“Am restructurat pana acum aproximativ 2.000 de credite. Insa am inceput procedura de executare a clientilor care nu si-au platit datoriile nici la doua luni dupa ce au fost restructurati”, a declarat László Diósi (foto), presedintele OTP Bank Romania.

Populatia a inceput sa intampine probleme in a-si mai achita ratele de la inceputul acestui an, afectata de evolutia nefavorabila a cursului de schimb si de reducerea salariilor. Desi bancile au fost nevoite sa constituie provizioane uriase, au incercat sa isi ajute clientii oferindu-le posibilitatea de a-si restructura creditele.

De la inceputul anului, subsidiara locala a grupului ungar OTP a ajutat aproximativ 2.000 de clienti care nu isi mai puteau achita ratele, dar, in acelasi timp, a fost obligata sa constituie provizioane in valoare de 6,8 milioane euro.

Pe viitor, OTP Bank Romania continua sa analizeze solicitarile de credite foarte atent si nu intentioneaza sa mai acorde credite de nevoi personale fara garantii.

“Nu intentionam sa revenim la nivelul anterior al pietei creditelor de nevoie personale si mai ales sa acordam credite fara garantii. In schimb, continuam sa vindem carduri de credit sau sa acordam limite de over draft, dar ne selectam clientii cu atentie”, a explicat seful OTP Bank Romania.

Prima Casa a inghetat piata creditelor ipotecare

Prima Casa a inghetat piata creditelor ipotecare“In al doilea trimestru din acest an am vazut ca piata creditelor ipotecare s-a blocat din cauza programului Prima Casa. In mod clar Prima Casa a inghetat piata creditelor ipotecare”, sustine László Diósi, care adauga ca din nefericire s-a intamplat exact ceea ce a prevazut.

“Piata ipotecara abia mai merge si cu greu putem sa acordam cateva credite pentru ca oamenii nu vin sa le caute, iar noi nu putem sa ii vanam” considera presedintele OTP Bank Romania.

In opinia lui Laszlo Diosi, revenirea pietei creditelor ipotecare din Romania va incepe in luna septembrie a acestui an, dupa ce oamenii se vor trezi din “visul Primei Case” si vor incepe sa analizeze oportunitatile reale.

“O sa inceapa o revenire si cred ca in septembrie o sa vedem mai multe credite ipotecare acordate decat in momentul de fata”, considera Diósi.

Consolidarile din sistemul bancar local sunt de neevitat

Consolidarile din sistemul bancar local sunt de neevitatIn sistemul bancar din tara noastra se vor produce modificari anul viitor, in opinia presedintelui OTP Bank Romania, dar institutiile de credit de pe piata locala nu vor avea probleme deoarece reglementarile si supravegherea realizata de Banca Nationala a Romaniei sunt foarte bune.

“Cu siguranta vom vedea consolidari in sistemul bancar, multe unitati teritoriale se vor inchide, dar bancile din Romania nu vor avea aceleasi probleme ca cele din Marea Britanie deoarece ele sunt mult mai bine supravegheate”, a explicat László Diósi.

Banca Nationala a Romaniei le impune bancilor, in prezent, sa mentina un nivel al solvabilitatii de cel putin 10%, desi minimul reglementat prin lege este de doar 8%.

“In alte tari, spre exemplu se aproba over draft la card in suma egala cu 5 salarii, in timp ce la noi se accepta mai putin de un salariu. Este o diferenta”, a adaugat Diósi.

Profit de 2,02 mil. euro la finalul primului semestru din 2009

Profit de 2,02 mil. euro la finalul primului semestru din 2009OTP Bank Romania a trecut pe profit la sfarsitul primului semestru din acest an, obtinand un castig dupa plata taxelor de 586 milioane forinti (2,02 mil. euro), dupa ce in perioada similara din 2008 anuntase pierderi de 1,2 miliarde forinti (4,7 mil. euro), potrivit raportului financiar prezentat de banca mama.

In al doilea trimestru din 2009, subsidiara locala a grupului ungar OTP a realizat un profit de 1,311 miliarde forinti (4,59 mil. euro), reusind sa acopere si pierderile de 725 milioane forinti (2,46 mil.euro) din primul trimestru al anului curent.

Portofoliul de credite al subsidiarei locale a OTP a ajuns la 303,5 miliarde forinti (1,11 mld. euro), in scadere cu 4,2% fata de soldul de la 30 iunie 2008. Creditele neperformante, mai exact cele cu cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile, au ajuns sa reprezinte 1,9% din totalul creditelor acordate pana la jumatatea acestui an, dupa ce in perioada similara din 2008 reprezentau doar 0,6%.

Depozitele atrase de banca au ajuns la 88,18 miliarde forinti (324 mil. euro), in crestere cu 22,1% fata de finalul primului semestru al anului trecut.