Speculatorii pe cursul de schimb nu mai au spatiu de manevra

Speculatorii pe cursul de schimb nu mai au spatiu de manevraDesi situatia economiei romanesti nu este tocmai buna, iar datele recente indica o contractie economica de 8,7% din PIB in trimestrul al doilea din acest an, presedintele Bancpost, Mihai Bogza (foto), vede si unele evolutii pozitive. Cele mai importante sunt ajustarea semnificativa a deficitului de cont curent, stabilizarea cursului de schimb si ameliorarea situatiei lichiditatii din piata.

„A avut loc o ajustare semnificativa a deficitului de cont curent, sigur ca ea s-a realizat cu un pret, dar avantajul faptului ca aceasta reducere s-a petrecut foarte abrupt este ca diminueaza potentialul viitor pentru mentinerea unor tensiuni in economie”, a declarat Mihai Bogza.

Majoritatea prognozelor pentru acest an indica o reducere a deficitului de cont curent al Romaniei pana la aproximativ 5%, de la aproape 14% cat era in 2008.

„In plus, avem o stabilizare a cursului de schimb pe fondul faptului ca rezervele bancii centrale au crescut, si ca urmare a programului cu FMI, care a imbunatatit perceptia de risc de tara, dar si datorita faptului ca ajustandu-se rapid deficitul de cont curent exista mai putin loc pentru manevra celor care doresc sa faca speculatii pe moneda nationala. Probabil, nivelul de curs de schimb de acum este unul de echilibru, si este mult mai greu ca acesta sa fie modificat doar prin actiuni speculative”, explica seful Bancpost, una dintre primele zece institutii de credit din Romania dupa valoarea activelor de la finalul anului 2008.

Presedintele Bancpost a mai subliniat ca situatia lichiditatii din piata bancara s-a ameliorat si, desi a fost nevoie de ceva timp pentru a se intampla acest lucru, acum nu mai exista amenintari inerente.

Inca nu exista semne de revigorare a economiei

Inca nu exista semne de revigorare a economieiDesi oficialii romani vorbesc aproape zilnic de masuri anti-criza si au numeroase propuneri in vederea revigorarii economiei, semnale ca ar urma sa ne revenim nu au aparut.

„Inca nu vedem niciun semn de revigorare a economiei si credem ca cele mai dure masuri de restructurare inca nu s-au luat, a se vedea sectorul public de exemplu, si, prin urmare, exista inca un potential de deteriorare a mediului economic pentru perioada urmatoare. Evident, in aceste conditii bancile trebuie sa ramana prudente in ceea ce fac”, explica Mihai Bogza.

Este adevarat, bancile au devenit mai prudente, au analizat cu mai multa atentie potentialii clienti si au preferat sa acorde mai multe credite catre sectorul guvernamental.

„S-a discutat mult despre faptul ca bancile nu au mai dat credite pentru sectorul privat. Dar toata lumea a spus ca situatia in care a ajuns economia s-a datorat si faptului ca volumul de credite acordat in Romania, sectorului privat a fost prea mare si a stimulat o cerere care nu putea fi acomodata de productia autohtona, alimentand deci dezechilibrele externe. Daca a fost asa, atunci ar fi trebuit ca volumul creditelor sa ramana pe loc pana cand economia crestea si ajungea la nivelul optim. Economia nu numai ca nu a crescut, ci a scazut, si nu cu un procent sau doua, a scazut cu 8 procente. Este evident ca in aceste conditii a acorda credite noi pe scara larga ar insemna, practic, sa agravam problema si nu sa o rezolvam”, sustine seful Bancpost.

Totusi, inca mai exista situatii in care unele persoane fizice sau companii se califica pentru creditele acordate de banci deoarece au o situatie financiara buna. Bancile inca acorda credite acestor clienti, dar numarul lor ramane redus.

„A relua creditarea la nivelurile dinainte de criza ar insemna ca bancile sa se comporte iresponsabil fata de banii deponentilor, care le-au fost incredintati, dar si fata de clientii beneficiari. Pana la urma, un credit nu este un cadou, el trebuie rambursat, si daca acest lucru nu se intampla, banca ia masurile necesare pentru a-l recupera. Si atunci este evident ca este o falsa problema aceasta ca bancile nu ar mai da credite”, explica Bogza.

In urma cu doi-trei ani, in bilantul bancilor creditele acordate sectorului neguvernamental aveau o pondere ridicata, iar cele aferente sectorului guvernamental aproape ca nu existau, deoarece deficitul bugetar era redus si se finanta intr-o mare parte din surse externe. Odata cu cresterea deficitului public, creditul guvernamental a crescut rapid la randul sau, ajungand in luna iulie a acestui an pana la 44,99 miliarde lei, de patru ori mai mare fata de iulie 2008.

„Pana la urma, cresterea ponderii finantarii sectorului guvernamental in bilantul bancilor este ceva normal in etapa actuala. Banii bancilor s-au dus la acea entitate – Ministerul Finantelor - care evident nu avea de unde sa faca rost de ei din alta parte, cel putin nu la acelasi nivel de costuri, si care la randul ei a injectat banii in economie, reducand cat de cat impactul crizei. Deci, comportamentul bancilor nu are nimic anormal, nu este ceva irational”, explica presedintele Bancpost.

Este prea devreme sa vorbim despre evolutia economiei in 2010

Este prea devreme sa vorbim despre evolutia economiei in 2010Prognozele privind evolutia economiei romanesti in 2010 sunt si ele destul de diverse. Unele indica o revenire, altele doar o modesta crestere, dar exista si estimari pesimiste ce sustin o continuare a contractiei economiei.

„Cred ca este prea devreme sa vorbim despre anul 2010, dupa ce ne-am inselat cu totii atat de mult in ceea ce priveste anul 2009. Sa ne amintim ca in urma cu 7-8 luni oficiali romani care sigur ca aveau acces la date macroeconomice destul de consistente spuneau ca poate vom avea o crestere economica de 1-2% din PIB. Dupa aceea, cand FMI a anuntat o prognoza de -4% toata lumea a spus ca este prea pesimista. Ulterior, am vazut cu totii ca a fost, de fapt, prea optimista...”, a explicat Mihai Bogza, presedintele Bancpost si unul dintre cei mai cunoscuti economisti romani.

Seful Bancpost mai subliniaza ca trebuie sa ne uitam cum evolueaza economiile din alte tarile dezvoltate, cele care sunt locomotiva sistemului economic global, dar atrage atentia ca Romania se va redresa doar daca nu va face greseli majore in politicile interne.

„Sincer, nu vad o evolutie spectaculoasa pentru ultima parte din acest an, deja suntem in septembrie, mai sunt 4 luni, imi e greu sa imi imaginez ca se va intampla ceva foarte pozitiv. Si daca va fi o imbunatatire pana la sfarsitul anului, cu siguranta nu va fi una spectaculoasa”, a concluzionat Mihai Bogza.

Ultima prognoza data de Fondul Monetar International arata ca Romania va inregistra o modesta crestere economica in 2010. Ea se poate situa undeva intre 0,5 - 1%, iar cel mai dur moment al recesiunii prin care trece Romania va fi atins in urmatoarele 2 sau 3 trimestre.