Verida Credit vrea sa acorde 600 de credite ipotecare pana la sfarsitul anului

Verida Credit vrea sa acorde 600 de credite ipotecare pana la sfarsitul anului
Compania de credite ipotecare Verida Credit, controlata de Royal Bank of Scotland, fondul de investitii Old Lane si Rubikon, s-a lansat pe piata la mijlocul anului 2008, exact cand piata creditelor incepea sa arate primele semne ale declinului. Totusi, operatiunile institutiei au fost pregatite inca din 2007.

In acest an, institutia financiar-nebancara a obtinut primul sau imprumut, in valoare de 30 milioane dolari, de la OPIC - Overseas Private Investment Corporation, o agentie americana extrem de riguroasa.

„OPIC are un proces de selectare extrem de riguros si alege o singura institutie dintr-o tara. Ei au analizat foarte atent toate oportunitatile pietei ipotecare din Romania precum si fundamentele financiare ale companiei noastre si ne-au acordat acest imprumut cu o rata fixa de dobanda pe 20 de ani, ceea ce ne permite si noua sa acordam credite in dolari pe 25 - 30 de ani tot cu dobanda fixa”, a declarat Dorian Klein (foto), presedintele Verida Credit.

Seful Verida Credit si-a propus sa acorde pana la finalul anului 600 de imprumuturi ipotecare din banii obtinuti de la OPIC si estimeaza ca institutia pe care o conduce se va pozitiona intr-o piata a creditelor ipotecare estimata la 15 miliarde euro in 10 ani.

Verida Credit are un capital social de 7 milioane de euro si este prezenta pe piata prin intermediul sucursalelor din Bucuresti si Iasi.

„Credite am inceput sa acordam abia in ultima perioada, iar la sfarsitul primului nostru an operational vrem sa avem patru sucursale. Avem o lista scurta cu 10-11 orase care prezinta un potential aproximativ egal pentru creditele ipotecare”, a explicat Dorian Klein.

In iulie 2008, la momentul lansarii, compania avea 39 de angajati, iar in prezent numarul personalului a urcat pana la 47.

In ce moneda sa ne luam credit ipotecar?

In ce moneda sa ne luam credit ipotecar?
Desi in Romania cea mai mare parte a cererii pentru creditele ipotecare si imobiliare este in euro, Verida Credit a intrat pe piata oferintd imprumuturi in dolari americani. Compania a lansat recent un credit ipotecar cu dobanda si rata fixa pe toata perioada derularii contractului de imprumut.

Creditul se acorda in dolari americani, pe o perioada de maxim 30 de ani, iar varianta standard a produsului poarta o dobanda de 10,87%.

„Dolarul este, in continuare, principala moneda de pe plan international, si chiar daca Romania va adera la Zona Euro, consider ca dolarul nu isi va pierde din importanta pe plan local”, a explicat presedintele Verida Credit.

Totusi, bancherul Dorian Klein nu le recomanda romanilor „creditele exotice” in franci elvetieni sau yeni japonezi, atat din prisma experientei sale ca bancher, cat si a celei personale.

„Putem sa acordam si credite in euro daca dorim. Puteam sa participam chiar si la programul Prima Casa, insa am refuzat din doua motive. Primul a fost ca nu avem o prezenta nationala mare, iar al doilea este ca nu stiam cum o sa mearga programul din punct de vedere al aprobarii dosarelor”, a spus Dorian Klein.

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au promovat intotdeauna creditele in lei, dar preferintele romanilor si ale bancherilor au ramas pentru valuta, majoritatea creditelor ipotecare fiind in euro.

Romania, vazuta prin ochii unui bancher care a absolvit Yale si Harvard

Romania, vazuta prin ochii unui bancher care a absolvit Yale si Harvard
Romania arata foarte bine privita din ochii lui Dorian Klein (foto), bancherul care s-a nascut aici, dar care a emiigrat si a absolvit Yale si Harvard Business School.

„Romania este intr-o forma foarte buna comparativ cu celelalte state din regiune, precum Ungaria, Polonia sau Cehia. Consider ca in Romania s-au facut lucruri foarte bune si s-a dezvoltat foarte bine in ultimii ani”, a declarat Dorian Klei, presedintele Verida Credit si managing partner in cadrul fondului de investitii Rubikon Partners.

Bancherul considera ca Romania este un paradis la nivel de piata ipotecara. „Cererea pentru imprumuturi ipotecare a crescut de aproape opt ori in perioada martie-august a acestui an, iar piata creditelor ipotecare se va intoarce la ceea ce a fost inainte de inceputul crizei”, sustine Dorian Klein.

Dorian Klein lucreaza in industria financiara de peste 25 de ani, inclusiv in cadrul Merrill Lynch (1995-2000), Bankers Trust (1991-1995) si in cadrul bancii de investitii TTG Ltd din Tokyo.

„Un alt atu al sistemului financiar din Romania a fost acela ca nu a fost contaminat cu activele toxice care se raspandisera in bancile din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si in tarile din vestul Europei. In Romania, nivelul creditelor neperformante este extrem de redus comparativ cu cel din acele state”, a concluzionat Dorian Klein.