1 / 4

Au anticipat corect cresterile de la BVB fondurile de pensii?

Specialistii in investitii contactati de Wall-Street au explicat ce a determinat aceasta schimbare de strategie investitionala si cat de mult au beneficiat fondurile de pensii de revenirea pietei de capital.

Daca in februarie 2009 nivelul investitiilor in actiuni listate era de 1,2% pentru pilonul II si de 4% pentru pilonul III, in ultimele 6 luni fondurile de pensii au alocat tot mai multi bani catre piata de capital, in defavoarea obligatiunilor corporative, care furnizasera pana atunci cele mai atractive randamente. Din cele 2 miliarde de lei in active nete ale celor doua piloane, la sfarsitul lunii august, fondurile de pensii alocasera 130 de milioane de lei pentru actiuni, fata de un nivel mai mic de 20 de milioane de lei la sfarsitul lunii februarie.

Detinerile de actiuni listate ale fondurilor de pensii private (% din activul net)

Sursa: CSSPP, APAPR.

„Avand in vedere ca obiectivul principal in procesul de investire al fiecarui fond de pensii este reprezentat de principiul prudentialitatii investitiilor, consider ca fondurile de pensii au anticipat corect atat anul trecut cat si in acest an momentul de intrare/iesire in investirea/dezinvestirea de actiuni listate la cota BVB”, este de parere Anne-Marie Mancas, director de investitii si CFO la Generali Pensii, numarul trei pe piata de pensii private obligatorii, cu o cota de 8%.

Cu toate ca schimbarea de strategie investitionala a fondurilor de pensii s-a suprapus peste revenirea actiunilor la BVB, Emilia Bunea (foto), CEO al ING Fond de Pensii, liderul pietei de profil, este de parere ca fondurile de pensii au beneficiat doar partial de cresterea pietei de capital, din cauza alocarii prea mici si prea tarzii in actiuni.

Cauzele alocarii prea mici, explica Bunea, sunt “alocarea extra-prudentiala datorita caracterului sensibil al portofoliilor, aversitatea foarte mare la volatilitate a clientilor, presiunile asupra garantiilor si faptul ca toate costurile de tranzactionare sunt suportate de administratori”. “In concluzie, o alocare mai mare in actiuni se traduce in costuri suplimentare, de multe ori prohibitive pentru administratori”, spune sefa ING Fond de Pensii, care administreaza cel mai mare fond de pensii obligatorii de pe piata, cu o cota de 39%.

Ea mai spune ca managerii de investitii au fost sceptici la revenirea atat de rapida a economiei globale si asteptau o corectie pe termen scurt (evolutie de tip W).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri