Dobanda de politica monetara a fost redusa la 8%

Dobanda de politica monetara a fost redusa la 8%
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a taiat dobanda de politica monetara cu inca 0,5 puncte procentuale, in sedinta de ieri, nivelul acesteia ajungand la 8% pe an, aceasta fiind a cincea reducere realizata in acest an.

Semnalul BNR este de a incuraja reducerea dobanzilor din piata, mai exact intai dobanzile la depozite si apoi cele la credite, insa, desi banca centrala a redus dobanda cheie cu 2,25 puncte procentuale de la inceputul anului, bancherii nu au redus in acelasi ritm si cu o viteza similara ratele de dobanda.

Astfel, in conditiile in care rata anuala a inflatiei este usor sub 5%, rata reala a dobanzii se situeaza, dupa decizia BNR, usor peste 3%.

In piata inca exista banci care ofera 11% pentru depozitele populatiei in lei, desi nivelul dobanzii platite de banci pentru plasamente ar trebui, teoretic, sa fie sub cel al dobanzii stabilite de BNR. Prin urmare, dobanda reala incasata de deponent ajunge chiar si la 6%, ceea ce este “un lux” in opinia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Efectele deciziei BNR vor fi marginale si nu se vor vedea curand

Efectele deciziei BNR vor fi marginale si nu se vor vedea curand
Decizia BNR conduce la o continuare a tendintei de reducere a dobanzilor din piata, dar cu un decalaj in timp.

“In mod normal dobanzile din piata ar trebui sa se reduca dupa decizia BNR, dar acest lucru depinde si de politicile fiecarei banci. Efectele deciziei BNR sunt marginale, nu cred ca dobanzile se vor vedea curand, cu atat mai putin peste noapte”, a declarat pentru Wall-Street Laurian Lungu (foto), managing partner in cadrul Macroanalitica.

Laurian Lungu estimeaza ca Banca Nationala va mai opera o noua reducere de dobanda pana la finalul acestui an, tot de 0,5 puncte procentuale, desi nu este exclus si un pas putin mai mare, astfel ca nivelul dobanzii cheie ar ajunge la 7,5%.

“Trendul dobanzilor este descrescator, atat la depozite cat si la credite, dar importanta este viteza cu care acestea scad. La creditele de consum nu cred ca vom mai vedea reduceri de dobanda, dar la alte tipuri de credite da, iar la depozite nu cred ca mai este mult loc de reducere a dobanzilor”, a explicat pentru Wall-Street Nicolae Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

In opinia economistului ING orizontul de timp in care vom mai vedea reduceri la dobanzile la credite este de 6 luni – 1 an.

Urmatoarea sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei va avea loc pe 3 noiembrie.

Ministerul Finantelor ar putea forta randamente mai mici la titlurile de stat

Ministerul Finantelor ar putea forta randamente mai mici la titlurile de stat
Ministerul Finantelor nu adopta o atitudine adecvata cand respinge toate ofertele de cumparare de titluri de stat venite din partea bancilor pe motiv ca randamentele cerute sunt inacceptabile, sustine Nicolae Chidesciuc, economistul ING Bank Romania.

“Nu asa se trateaza situatia, aceasta nu este o atitudine care sa transmita un semnal bun pietei in conditiile in care sistemul bancar stie ca Ministerul Finantelor are nevoie de o suma importanta de bani”, a explicat Chidesciuc.

Insa, “daca banca centrala se tine de cuvant si mentine un management al lichiditatii bun pe piata monetara, atunci este posibil ca Finantele sa se imprumute la randamente mai scazute”, opineaza economistul din cadrul ING Bank Romania.

ING Bank Romania, unul dintre dealerii primari la licitatiile de titluri de stat a refuzat, recent, sa participe la o licitatie cu randament fixat organizata de Ministerul de Finante, motiv pentru care a primit un avertisment din partea Bancii Nationale. Misu Negritoiu, seful ING Bank Romania a explicat ca ar fi avut pierderi daca ar fi participat la acea licitatie, in conditiile in care pe piata monetara dobanzile erau mai mari.

Totusi, analistul Laurian Lungu considera ca este posibil ca Finantele sa incerce sa forteze randamente mai mici, ca urmare a deciziei BNR de a reduce dobanda de politica monetara la 8%.

Dobanda cheie de 7% in iulie 2010 si inflatie de 3,5%

Dobanda cheie de 7% in iulie 2010 si inflatie de 3,5%
BNR va reduce nivelul dobanzii cheie pana la 7% la mijlocul anului viitor, in conditiile in care inflatia se va tempera la 3,5% pana in martie 2010, sustine Ionut Dumitru (foto), economistul sef al Raiffesen Bank.

"Ne asteptam ca banca centrala sa reduca rata dobanzii de politica monetara si la urmatoarele sedinte de politica monetara, in conditiile in care rata inflatiei va continua sa se reduca (la aproximativ 3,5% pana in martie 2010 conform asteptarilor noastre, de la 5% in prezent) si in care activitatea economica va ramane slaba", a declarat Ionut Dumitru.

De asemenea, si economistul Raiffeisen Bank se asteapta la scaderea dobanzilor de pe piata interbancara, implicit si in cazul dobanzilor la depozite si credite, insa se asteapta si ca randamentele la titlurile de stat sa coboare in perioada urmatoare.

In ceea ce priveste evolutia monedei nationale, Raiffeisen Bank considera ca decizia BNR nu va avea vreun impact asupra cursului de schimb.