Vosganian: Leul si bugetul pentru 2010 sunt in pericol din cauza crizei politice

Vosganian: Leul si bugetul pentru 2010 sunt in pericol din cauza crizei politiceIn timp ce partidele aflate in coalitie, PD-L si PSD, se acuza reciproc de declansarea crizei politice, economia romaneasca nu da semne de revenire, criza financiara chiar accentuandu-se in Romania.

Pentru a proteja economia, “Banca Nationala trebuie sa intervina masiv, astfel incat sa pastreze echilibrul leului in actualele conditii de turbulente politice”, a declarat, pentru Wall-Street, Varujan Vosganian (foto), fost ministru de Finante.

De asemenea, daca situatia economica sau politica se va deteriora dramatic in urmatoarele luni, analistii de la Economist Intelligence Unit sustin ca leul ar putea fi inca mult supraevaluat si vulnerabil in fata unei presiuni de depreciere.

Moneda nationala nu este singura care ar putea sa fie afectata de criza politica din guvern, ci si construirea planului de buget pentru 2010.

“In plus, saptamana aceasta trebuia sa fie facuta prima citire a proiectului de buget pentru 2010, care oricum este mult intarziat, dar acum a fost amanat din cauza acestei crize politice”, a mai subliniat Varujan Vosganian.

Guvernul roman si reprezentantii Fondului Monetar International au convenit un deficit bugetar in 2010 sub 6%, iar Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice, a explicat, recent, ca se construieste un buget pe baza unui deficit de 5,9% din PIB.

Basescu: Romania va iesi din criza la sase luni dupa ce SUA sau Germania se relanseaza

Vladescu: Problemele economiei sunt mai puternice decat o cearta politica

Problemele economiei romanesti, mai exact puternica contractie a acesteia, deficitul bugetar ridicat, scaderea consumului, investitiile reduse si slaba atragere de fonduri europene sunt mult mai importante decat o “cearta politica” intre cele doua partide care formeaza coalitia aflata la guvernare, considera Sebastian Vladescu (foto), fost ministru de Finante.

“Problemele economiei romanesti sunt mult mai solide ca sa fie afectate de o asemenea cearta politica, iar bugetul pentru 2010 oricum este construit de Fondul Monetar International. Guvernul are o marja de manevra foarte redusa in construirea acestui buget, cele mai importante tinte si conditii fiind impuse de FMI”, a declarat, pentru Wall-Street, Sebastian Vladescu.

Reprezentantii FMI au agreat impreuna cu autoritatile romane un deficit bugetar de 7,3% din PIB pentru acest an, urmand ca aceasta sa se reduca pana sub 6%, in 2010. De asemenea, specialistii FMI estimeaza o scadere economica de aproximativ 8-8,5% in acest an, si o modesta crestere in 2010, de 0,5-1%.

Va reactiona Bursa la dezechilibrele mediului politic?

Va reactiona Bursa la dezechilibrele mediului politic?In tarile mature economic si financiar, orice miscare politica este resimtita si la nivelul pietei de capital. In Romania, bursa moderna nu a reactionat niciodata la evenimentele din sfera politica de orice natura, alegeri sau caderi de guvern.

Nici acum, specialistii consultati de Wall-Street nu se asteapta ca aceasta criza a coalitiei sa influenteze major piata de capital romaneasca. Mai mult, cea mai mare parte din brokeri si analisti se declara neinteresati de acest subiect.

“Piata de capital nu va fi in niciun fel influentata de aceste dispute ale coalitiei. Ca masuri de iesire din criza, suntem in acelasi stadiu ca si acum 6 luni: nu s-a facut nimic”, spune Rares Nilas (foto), directorul BT Securities.

El crede ca, oricare ar fi deznodamantul acestor dezechilibre politice, daca nu se vor lua masuri concrete de stimulare a economiei situatia nu se va schimba in nicio directie.

“Aceasta situatie nici nu ajuta, dar nici nu incurca piata de capital romaneasca. Pana nu se va ajuta economia, pana cand nu vom vedea masuri concrete anti-criza, nu se va schimba nimic”, conchide Nilas.

Pe de alta parte, Silviu Enache, managerul KD Capital Management, sustine ca situatia politica actuala este normala intr-o democratie, desi, pentru Romania moderna, este un moment deosebit.

“Consider ca pentru rezolvarea problemelor prin care trece Romania sunt necesare restructurari pe toate planurile, inclusiv politic si economic. Evenimentele politice din ultima perioada pot fi interpretate ca restructurari ale mediului politic”, a declarat Enahce, pentru Wall-Street.

Piata bursiera a dat dovada de o volatilitate crescuta in ultima perioada, dar piata politica din ultimele zile o intrece, a mai spus Enache, care se asteapta chiar la o cadere a Guvernului.

“Acest eveniment poate avea rolul de declansator al perioadei de corectie pe bursa si chiar sa afecteze cursul valutar”, sustine seful KD Capital Management.

In general, cea mai mare parte a actorilor pietei de capital se declara putin interesati de acest subiect, mai ales ca influenta asupra bursei va fi minora.

“Clasa noastra politica, in totalitatea ei, nu a reusit sa depaseasca stadiul de mediocritate in care se zbate de 20 de ani, si se rezuma la aceleasi probleme si subiecte penibile cu care ne-au obisnuit, fara a reusi sa abordeze problemele economice cu adevarat importante. Influentele asupra bursei nu vor fi majore (daca vor reusi sa nu faca vreo greseala catastrofala), pentru ca bursa noastra este corelata in primul rand cu economiile dezvoltate”, a declarat un broker.

Indicii Bursei de la Bucuresti au incheiat sedinta de ieri in crestere usoara, pe rulaje bune, in contextul in care marile burse europene au avut evolutii nehotarate, dar brokerii recomanda prundenta.

Cursul de referinta afisat ieri de BNR a urcat cu peste un ban (0,31%), la 4,1981 lei/euro, in urma deprecierii leului la mijlocul zilei, pe o piata cu volatilitate mai ridicata, evolutia monedei nationale fiind decorelata de cea a altor valute emergente din regiune.

Ce impact vor avea alegerile asupra Bursei?




Cum arata certurile politice din Romania in viziunea Moody's

Cum arata certurile politice din Romania in viziunea Moody's
Agitatia politica este un lucru firesc in Romania! Aceasta este opinia institutiei de evaluare financiara Moody's, singura agentie de rating care inca mai mentine un calificativ de "investment grade" pentru tara noastra.

"Zgomotul politic este aproape constant in Romania, dar acest factor a fost deja luat in calcul in momentul in care am analizat ratingul guvernului roman", a declarat pentru Wall Street Kenneth Orchard, analist in cadrul agentiei de rating Moody's.

Analistul Moody’s pentru Europa de Est sustine ca "aceste probleme politice inhiba procesul reformelor fiscale si structurale ale Romaniei, dar, dupa cum s-a vazut in ultimii 10 ani, conexiunea dintre politica si economie este foarte slaba". Totusi, spre fericirea romanilor, dezvoltarea economica este conditionata de numerosi factori, iar stabilitatea politica are o contributie foarte mica in acest proces, a adaugat Kenneth Orchard.

Agentia de evaluare financiara Moody's a confirmat, in martie, ratingurile Romaniei, cu perspectiva stabila, argumentandu-si decizia de mentinere a calificativului in categoria "investment grade" prin datoria publica moderata si intarirea institutiilor dupa intrarea tarii in Uniunea Europeana.