1 / 8

Pensiile private, solutia unui trai decent la batranete

„La aceasta data, pensiile sunt "vedeta zilei" in Romania. Dincolo de jocurile politice, trebuie sa spunem lucrurilor pe nume: viitorul nu arata deloc bine pentru pensionari. A sosit momentul pentru clasa politica romaneasca sa recunoasca importanta pensiilor private, ca alternativa unica la sistemul public de pensii, care trebuie profund reformat" , a declarat Crinu Andanut (foto), presedintele Asociatiei pentru Administrarea Pensiilor Private (APAPR) si CEO Allianz-Tiriac Pensii Private.

El a adaugat ca asteapta ca si cetatean sa fie recunoscuta si de Executiv importanta pensiilor private, in special in aceasta perioada de criza politica. "Din pacate, pe fondul lipsei de informare si a promisiunilor populiste, romanii au inca o incredere nejustificat de mare in veniturile pe care le vor avea din pensia de stat. Ca urmare, presiunea politica pentru sustinerea sistemului privat este foarte mica, iar discursul public merge in continuare pe calea usoara a promisiunilor electorale fara acoperire in realitatile economiei”.

Andanut a explicat ca randamentele obtinute de fondurile de pensii private, de la lansare pana acum, sunt bune chiar si pentru timpuri de crestere economica.

„Din pacate, in aceste conditii, nici mediul politic, nici structurile executivului n-au facut niciun fel de calcule de impact privind efectele pe care inghetarea contributiilor le va produce asupra veniturilor viitorilor pensionari", a tinut sa precizeze Andanut, care alaturi de celelalte autoritati prezente la eveniment si impreuna cu ceilalti jucatori din piata a cerut, in vederea asigurarii unei pensii decente, cel putin, respectarea calendarului initial privind cresterea contributiei cu 0,5% in fiecare an.

Inghetarea la 2% a contributiei a condus spre o diminuare cu circa 15% a viitoarei pensii, potrivit unor studii citate de APAPR.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri