Ce ne sfatuiesc investitorii straini?

Ce ne sfatuiesc investitorii straini?
Consiliul Investitorilor Straini (FIC - Foreign Investors Council) considera ca mentinerea unei stabilitati in domeniul fiscal din Romania trebuie sa fie un obiectiv ferm al autoritatilor pentru a putea asigura un mediu legislativ stabil in situatia actuala, iar acest mediu legislativ reprezinta elementul cheie prin care Romania poate continua sa atraga noi investitii.

Serban Toader (foto), senior partner in cadrul KPMG si seful diviziei specializata in taxe din cadrul FIC, sustine ca elementele necesare pentru construirea unei politici fiscale stabile sunt:

- elaborarea unei strategii fiscale coerente pe termen mediu si lung cu masuri de relansare a economiei care sa aiba ca scop atat cresterea veniturilor la bugetul de stat, cat si sustinerea mediului de afaceri;

- o mai buna transparenta decizionala coroborata cu mentinerea si imbunatatirea parteneriatului dintre autoritati si contribuabil, in special printr-un dialog permanent si real cu mediul privat.

Investitorii straini mai sunt de parere ca introducerea cotei unice de impozit de 16% a fost un pas foarte important facut de Romania in stimularea investitiilor, iar unul dintre motivele principale care au stat la baza implementarii acestei cote unice,a fost convingerea ca aceasta va largi spectrul impozitarii prin includerea unui procent ridicat de venituri obtinute din economia subterana.

"Este incontestabil faptul ca introducerea cotei unice a generat venituri marite la bugetul de stat, si totodata a legitimat o mare parte din tranzactiile desfasurate prin intermediul economiei subterane, iar aceasta a condus implicit la imbunatatirea mediului fiscal romanesc", sustin reprezentantii FIC, adaugand ca o majorare a cotei unice ar amplifica si mai mult economia subternata, estimata, recent, la peste 30% din Produsul Intern Brut.

De asemenea, investitorii straini sustin ca in conditiile in care consumul este in scadere, o majorare a cotei TVA nu ar face bine economiei, dimpotriva, ea accelerand diminuarea consumului.

Reguli noi de TVA de la 1 ianuarie 2010

Reguli noi de TVA de la 1 ianuarie 2010
Desi ordonanta privind codul fiscal pentru anul 2010 nu prevede majorarea cotei TVA, ea aduce numeroase modificari, avand in vedere transpunerea in legislatia nationala a Directivelor europene in materie.

Reprezentantii companiei Mazars au prezentat pentru Wall-Street principalele modificari in materie de TVA ce au fost introduse in noul Cod Fiscal.

Astfel, apare un principiu conform caruia persoanele impozabile, care desfasoara activitati neimpozabile, vor fi considerate din punct de vedere al TVA persoane impozabile pentru toate serviciile receptionate. De asemenea, se prevede in noul Cod Fiscal ca persoanele juridice neimpozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA vor fi considerate persoane impozabile pentru serviciile primite.

O alta modificare reliefata de reprezentantii Mazars se refera la regula generala pentru determinarea locului de impozitare a serviciilor, astfel ca, de la 1 ianuarie 2010, locul de impozitare a serviciilor va fi considerat locul de consum.

Pe de alta parte, ordonanta introduce si un sistem simplificat de rambursare a TVA pentru persoanele impozabile ce achizitioneaza bunuri si servicii din alt stat membru decat cel in care sunt stabilite.