Inteprinderile care au taiat costurile se vor descurca si pe timp de criza

Inteprinderile care au taiat costurile se vor descurca si pe timp de criza
Desi sectorul IMM este cel care a fost denumit in trecut "motorul economiei romanesti", astazi el a fost puternic afectat de criza economica. In acest context, BCR, care are peste 300.000 de clienti IMM, a luat o serie de masuri ce au ca scop sprijinirea companiilor mici si mijlocii.

"Intreprinderile care si-au redus la timp costurile si care au reusit sa isi gestioneze atent cash flow-urile se vor descurca si in aceasta perioada dificila. Probabil ca intreprinderile din sectoarele productive sunt cele care se vor redresa mai repede", a declarat Mariela Batlan, director executiv al diviziei pentru IMM-uri din cadrul BCR, adaugand ca sectoarele care au fost cele mai afectate de criza sunt constructiile si comertul.

Printre cele mai importante masuri proactive adoptate de banca ce vizeaza sprijinirea intreprinderilor se numara: informarea IMM-urilor cu privire la sursele de finantare, implicarea in scheme comune cu sprijin guvernamental si sustinerea clientilor pentru a facilita accesul acestora la fonduri europene.

Pe partea de masuri reactive, BCR ofera intreprinderilor care nu mai pot face fata obligatiilo financiare posibilitatea de a negocia solutii cu banca si pune la dispozitia clientilor optiuni de solutionare a problemelor de lichiditati prin acordarea unor perioade de gratie, reesalonarea ratelor sau reorganizarea conditiilor de creditare. Totusi, pentru clientii care intampina probleme de lichiditati, BCR va solicita o suplimentare a garntiilor.

IMM-urile din Romania - cele mai optimiste din regiune

IMM-urile din Romania - cele mai optimiste din regiune
Intreprinderile mici si mijlocii din Romania sunt pe locul al doilea in regiune in ceea ce priveste optimismul fata de efectele crizei financiare, dupa cele din Austria, potrivit unui sondaj IMAS publicat de BCR. In clasamentul privind optimismul IMM-urilor, Romania este urmata de Rusia si Slovacia, pe ultimul loc clasandu-se Ucraina.

Totusi, conform Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), 90% din IMM-urile din Romania sustin ca au avut vanzari mai mici in acest an, iar mai mult de jumatate dintre ele au inregistrat o scadere a afacerilor cu 21-50%.

De asemenea, 16% din respondenti la studiuni realizat de FNGCIMM au mentionat fiscalitatea excesiva si dobanzile mari ca principali factori de constrangere in actualul context economic.

Lipsa de garantii suficiente a IMM-urilor din Romania a fost principalul motiv pentru care acestea nu au putut contracta credite, in timp ce rezultatele financiare nesatisfacatoare si cuantumul imprumutului prea mare au fost alte motive care au limitat accesul la creditare.

De asemenea, in studiul prezentat de BCR se mai evidentiaza ca in Romania densitatea IMM-urilor este mult mai redusa fata de media Uniunii Europene, cu 20 de astfel de companii la 1.000 de locuitori, comparativ cu 50 de firme/1.000 locuitori, cat este media UE.

Studiul IMAS mai arata ca 15% din bancile respondente si-au vandut deja portofoliul de credite neperformante, iar alte 25% intentioneaza sa o faca.