1 / 6

Care sunt asteptarile pentru viitor?

Nivelul activelor fondurilor de pensii private depinde in mare masura de nivelul contributiei (cel mai scazut din regiune n.r.) de pe pilonul II al pensiilor private obligatorii, care a fost inghetata in luna februarie a acestui an la 2%, in loc sa ajunga la 2,5%, potrivit calendarului initial prevazut de legea aflata in vigoare.

“Ultima informatie despre revenirea la calendarul initial de crestere a contributiei este ca in primul an de crestere economica se va face saltul de 1% (pentru a se ajunge pe pilonul II la o contributie de 3% n.r.) in loc de 0,5%, dar nu cred ca este posibil mai devreme de 2011. Dupa estimarile noastre vom ajunge sa dominam piata de capital romaneasca in 3-4 ani, dar poate fi si mai devreme, insa depinde de ce se va intampla pe piata in aceasta perioada”, a declarat Dorin Boboc (foto) in cadrul unui interviu acordat Wall-Street.

Directorul de investitii a explicat ca isi doreste sa vada o evolutie cat mai buna a pietei de capital pentru ca la aceasta data diversificarea, unul din principiile investitionale de baza, este greu de realizat in Romania.

“Ne dorim sa devenim investitori importanti, intr-o piata mare, pentru ca nu ne flateaza deloc sa fim investitorii dominanti pe o piata mica. In primul rand, trebuie ca fiecare sector economic sa fie reprezentat la bursa si, in al doilea rand, fiecare sa fie reprezentat de cat mai multi emitenti, iar ideal ar fi sa avem 6-8 emitenti mari pe fiecare ramura economica pentru a putea oferi participantilor o diversificare sectoriala si o variatie in cadrul fiecaruia dintre acestea”, explica Boboc.

Cele 12 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la active nete de 1,995 miliarde lei (475,4 milioane euro) la sfarsitul lunii septembrie, in crestere cu 7,85% fata de luna anterioara, potrivit datelor CSSPP.

Fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la sfarsitul lunii septembrie 2009 la aproape 4,84 milioane de participanti, dintre care pentru 4,46 milioane a fost virata pana acum cel putin o contributie in contul lor personal de pensie privata.

Fondurile de pensii private facultative au ajuns la sfarsitul lunii septembrie 2009 la aproape 179.000 de participanti si active nete in administrare in valoare de 172,6 milioane de lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri