1 / 4

Reformarea urgenta a sistemului de pensii de stat

“Reforma pensiilor are mai multe componente, insa urgenta despre care FMI vorbeste consta in reformarea legislatiei pentru a avea un sistem fara acele pensii speciale, care sa dezechilibreze bugetul statului. Iar pe termen lung reforma trebuie privita impreuna cu pilonul II si III al pensiilor private, unde pe pilonul II al pensiilor private obligatorii exista problema iesirii din calendarul initial prin inghetarea nivelului contributiei pe fondul crizei”, semnaleaza Radu Limpede, analist economic.

Cu cateva exceptii la nivel global, reprezentate de tari ca India sau China, unde populatia creste, s-a dovedit ca sistemul pensiilor de stat este nesustenabil din cauza imbatranirii populatiei si scaderii natalitatii. “In acest caz este si Romania, apoi raportul dintre cei care contribuie si numarul de pensionari este iar un factor ingrijorator”, a detaliat Dragos Cabat (foto), analist financiar si fondator al companiei de consultanta Financial View .

Romania are printre cele mai reduse pensii de stat din Europa, precum si una dintre cele mai scazute rate de inlocuire (raportul pensie:salariu). Astfel, raportul salariati-pensionari a ajuns de la 3,3 la 1 in 1990 la un raport de 0,94 la 1 anul acesta si va ajunge la 0,4 la 1 in anul 2050, potrivit datelor prezentate recent de Asociatia pentru Pensiile administrate Privat din Romania (APAPR).

“Pilonul I (sistemul public de pensii n.r.) trebuie rapid reformat fiindca este cadrul unor nedreptati, a unor masuri pe care oamenii politici le-au luat pentru ei insisi in primul rand si pentru toti cei pe care i-ar putea deranja aceasta reforma: SRI, SIE, ministerul de externe, judectori, procurori. Sistemul de pensii de stat, asa cum este construit, este sordid, iar toate pensiile acestea nemuncite, pentru care nu s-a contribuit, trebuie schimbate imediat, prin introducerea severa a principiului contributivitatii si recalcularea tuturor acestor pensii, iar reforma nu trebuie sa astepte nici macar pilonul II si III”, a declarat la randul sau Bogdan Baltazar, consultant financiar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri