Cat o sa platim pentru un euro la finalul lui 2009?

Cat o sa platim pentru un euro la finalul lui 2009?[Update] BNR intervine in piata. Leul coboara sub pragul de 4,3 lei/euro

Riscul de depreciere a leului va ramane extrem de ridicat pana la finalul acestui an, in conditiile in care criza politica nu se va termina pana la finalizarea alegerilor prezidentiale, indicatorii economici nu prezinta o imbunatatire, iar avizul reprezentantilor Fondului Monetar International privind acordarea celei de-a treia transe din imprumutul negociat este pus sub semnul intrebarii.

ING Bank Romania are o prognoza de 4,5 lei pentru un euro pentru sfarsitul anului 2009, in timp ce Banca Comerciala Romana si UniCredit Tiriac Bank mizeaza pe un curs de schimb de 4,3 lei/euro la finalul lunii decembrie. Raiffeisen Bank Romania isi mentine estimarea de 4,15 lei pentru un euro pentru anului, prognoza anuntata acum 6 luni, argumentand ca, in prezent, incertitudinile sunt mult prea mari pentru a putea realiza modele adecvate de previziune pe curs.

Prognoza ING este cea mai ridicata, iar ea include chiar si riscul de depreciere a leului in cazul in care apar neintelegeri intre autoritatile romane si FMI privind conditiile agreate in acordul de imprumut extern.

Americanii de la Citi au o prognoza de 4,32 lei/euro pentru cursul de schimb de la finalul lui 2009, estimare ce a fost modificata recent, in sensul unei cresteri, dupa ce initial era de 4,1 lei/euro. Citi se mai asteapta si la o prezenta activa a bancii centrale pe piata valutara, pentru a contracara efectele negative ale incertitudinii politice.

Cursul de referinta anuntat ieri de Banca Nationala a Romaniei a depasit pragul de 4,3 lei pentru un euro, urcand cu 0,2% fata de sedinta anterioara, pana la 4,3079 lei pentru un euro. Rata de schimb anuntata de banca centrala a ajuns, astfel, la cel mai inalt nivel din ultimele 8 luni si jumatate.

Economistii sustin ca pana la finalul lui 2009 si in prima parte a lui 2010 nu se vor vedea influente pozitive asupra cursului de schimb deoarecenu exista fundamente economice care sa sustina acest lucru. Ulterior, dupa prima jumatate a lui 2010 analistii mizeaza pe o apreciere a leului.

Un nivel mai ridicat decat acesta al cursului de schimb era anuntat de banca centrala pe 17 februarie 2009, cand un euro era cotat cu 4,3096 lei. Cel mai inalt nivel al ratei de schimb EUR/RON a fost atins pe 22 ianuarie 2009, cand BNR prezenta o referinta de 4,3127 lei pentru un euro.

De ce nu mai are putere leul?

De ce nu mai are putere leul?“Situatia politica tensionata, discutiile privind programul cu Fondul Monetar International si incertitudinile economice pun presiune pe leu, in sensul unei deprecieri. Pana la finalul anului nu se vor schimba multe lucruri, dar inceputul lui 2010 o sa fie foarte greu pentru ca s-a pierdut foarte mult timp”, a explicat Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

In aceste conditii “o usoara intarire a leului o vom putea vedea in 2010, abia dupa ce vor fi luate masurile necesare pentru respectarea conditiilor impuse de FMI”, sustine Lucian Anghel, economist sef la Banca Comerciala Romana, adaugand ca traversam o perioada dificila.

Si economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, este de parere ca in 2010 leul o sa recapete teren, dar atrage atentia ca la inceputul anului incertitudinile si presiunile de depreciere vor ramane prezente.

“Presiunile de depreciere a monedelor sunt prezente atat in plan regional, cat si local. Prognoza noastra pe curs este de 4,3 lei/euro pentru finalul anului si noi luam deja in considerare ca urmatoarea transa din imprumutul de la FMI sa fie amanata, iar aceasta informatie deja este reflectata in presiunile de depreciere pe leu”, a declarat Rozalia Pal.

Analisti Citi estimeaza si ei o apreciere moderata a leului in 2010 si acorda multa importanta instalarii unui nou guvern dupa alegerile prezidentiale, astfel incat acordul cu FMI si Comisia Europeana sa poata fi reluat dupa o posibila intarziere pentru a doua evaluare, programata pentru decembrie 2009.

Acordul cu FMI trebuie renegociat! A face previziuni pe curs este o loterie

Acordul cu FMI trebuie renegociat! A face previziuni pe curs este o loterieAcordul incheiat de autoritatile romane cu FMI trebuie renegociat, sustine Ionut Dumitru (foto), economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, care este de pare ca pana la finalul acestui an nu vom reusi sa ne incadram in conditiile impuse de Fond.

“Daca FMI ne amana transa a treia din imprumut nu este o tragedie! Este clar ca acordul cu FMI trebuie renegociat pentru ca in decembrie aproape toate tintele vor fi ratate. Deficitul bugetar s-a incadrat in septembrie in limita stabilita de FMI, dar va trece de 7,3% din PIB la sfarsitul anului pentru ca nu s-au luat masuri de reducere a cheltuielilor si nici nu mai este timp”, a explicat Ionut Dumitru.

Autoritatile romane si FMI au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB (36,5 miliarde lei), la o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde lei.

Mai mult, economistul explica faptul a nu avem nicio sansa sa reducem deficitul bugetar pana la 5,3% din PIB anul viitor fara sa avem o crestere a nivelului taxelor si impozitelor, desi aceasta este o alegere proasta.

“In plus bugetul pe 2010 reprezinta o alta problema, dar care buget daca nu avem nici guvern? Acordul cu FMI este deraiat intr-o anumita masura si trebuie renegociat, iar acest lucru ne pune intr-o pozitie dificila pentru ca nu ne-am facut temele”, a mai subliniat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Astfel, in conditiile in care nu stim ce se va intampla in urmatoarele luni si nici cum va arata bugetul anul viitor si economia, iar incertitudinile sunt ridicate, “a face previziuni pe cursul de schimb este o adevarata loterie”, concluzioneaza Ionut Dumitru.