1 / 4

Cat o sa platim pentru un euro la finalul lui 2009?

[Update] BNR intervine in piata. Leul coboara sub pragul de 4,3 lei/euro

Riscul de depreciere a leului va ramane extrem de ridicat pana la finalul acestui an, in conditiile in care criza politica nu se va termina pana la finalizarea alegerilor prezidentiale, indicatorii economici nu prezinta o imbunatatire, iar avizul reprezentantilor Fondului Monetar International privind acordarea celei de-a treia transe din imprumutul negociat este pus sub semnul intrebarii.

ING Bank Romania are o prognoza de 4,5 lei pentru un euro pentru sfarsitul anului 2009, in timp ce Banca Comerciala Romana si UniCredit Tiriac Bank mizeaza pe un curs de schimb de 4,3 lei/euro la finalul lunii decembrie. Raiffeisen Bank Romania isi mentine estimarea de 4,15 lei pentru un euro pentru anului, prognoza anuntata acum 6 luni, argumentand ca, in prezent, incertitudinile sunt mult prea mari pentru a putea realiza modele adecvate de previziune pe curs.

Prognoza ING este cea mai ridicata, iar ea include chiar si riscul de depreciere a leului in cazul in care apar neintelegeri intre autoritatile romane si FMI privind conditiile agreate in acordul de imprumut extern.

Americanii de la Citi au o prognoza de 4,32 lei/euro pentru cursul de schimb de la finalul lui 2009, estimare ce a fost modificata recent, in sensul unei cresteri, dupa ce initial era de 4,1 lei/euro. Citi se mai asteapta si la o prezenta activa a bancii centrale pe piata valutara, pentru a contracara efectele negative ale incertitudinii politice.

Cursul de referinta anuntat ieri de Banca Nationala a Romaniei a depasit pragul de 4,3 lei pentru un euro, urcand cu 0,2% fata de sedinta anterioara, pana la 4,3079 lei pentru un euro. Rata de schimb anuntata de banca centrala a ajuns, astfel, la cel mai inalt nivel din ultimele 8 luni si jumatate.

Economistii sustin ca pana la finalul lui 2009 si in prima parte a lui 2010 nu se vor vedea influente pozitive asupra cursului de schimb deoarecenu exista fundamente economice care sa sustina acest lucru. Ulterior, dupa prima jumatate a lui 2010 analistii mizeaza pe o apreciere a leului.

Un nivel mai ridicat decat acesta al cursului de schimb era anuntat de banca centrala pe 17 februarie 2009, cand un euro era cotat cu 4,3096 lei. Cel mai inalt nivel al ratei de schimb EUR/RON a fost atins pe 22 ianuarie 2009, cand BNR prezenta o referinta de 4,3127 lei pentru un euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri