1 / 3

Deteriorarea portofoliului de credite a condus la provizioane de 350 mil. euro

Evolutia creditelor neperformante la BCR a determinat o crestere a costurilor legate de risc (provizioane de risc pentru credite si avansuri) la 1,486 miliarde lei (351,55 milioane euro), fiind de aproape 4 ori mai mari decat cheltuielile de risc aferente primelor trei trimestre din 2008. Creditele neperformante au ajuns sa reprezinte, la finalul lunii septembrie, 10,6% din totalul portofoliului de imprumuturi pe care BCR il gestioneaza, in crestere fata de luna iunie, cand valorau doar 6,2% din portofoliu.

In trimestrul al treilea din 2009 creditele neperformante au fost afectate, in principal, de segmentul IMM-urilor si de proiectele de afaceri imobiliare, explica reprezentantii BCR, adaugand ca expunerea bancii pe aceste domenii este relativ mica comparativ cu intreg sistemul bancar.

Volumul total al portofoliului de imprumuturi acordat de BCR a crescut de la inceputul acestui an cu 910 milioane lei, ajungand pana la 45,937 miliarde lei. Portofoliul de credite corporate are o pondere de 50,7% in totalul imprumuturilor acordate clientilor, in tmp ce creditele de retail reprezinta 49,3%. In structura creditelor de retail, 46% sunt credite garantate cu ipoteca si 54% sunt credite de consum negarantate.

De asemenea, 43,8% din totalul creditelor au fost acordate in moneda nationala, restul fiind imprumuturi in euro (96%) sau dolari (4%).

"Rezultatul operational continua sa aiba o evolutie pozitiva, dar acest lucru nu este suficient pentru a contracara cresterea costului riscurilor, fata de care avem o abordare prudenta in contextul in care conditiile economice raman dificile", a declarat presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels (foto).

Pentru a se proteja de riscurile creditelor neperformante, BCR a sporit garantiile si a crescut cheltuielile cu provizioanele, ajungand la o rata de acoperire a imprumuturilor neperformante de aproximativ 120%, la finalul trimestrului al treilea din acest an. Gradul de solvabilitate a bancii era, la sfarsitul lunii septembrie, de 11,6%, conform standardelor locale de contabilitate, peste limita de 10% impusa de Banca Nationala a Romaniei, si de peste 13%, potrivit standardelor internationale de raportare financiara.

Insa, BCR ar putea avea nevoie de noi injectii de capital pentru a mentine rata solvabilitatii peste 10% si ca sa isi asigure o plasa de siguranta impotriva riscurilor potentiale si a presiunilor pe profitabilitate, in conditiile cresterii semnificative a provizioanelor, sustine agentia Fitch, dupa ce a redus ratingul BCR la D, de la C/D ca era anterior.

Afla mai multe detalii despre bilantul BCR

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri