Bancherii: Ar fi bine ca BNR sa mai reduca rezervele minime obligatorii

Bancherii: Ar fi bine ca BNR sa mai reduca rezervele minime obligatoriiBancherii considera ca noua formula a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei va continua sa reduca nivelul dobanzii de politica monetara, pentru a diminua dobanzile din piata, dar ar vrea ca banca centrala sa le mai acorde un plus de lichiditate prin diminuarea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei.

Directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, "si-ar dori ca rezervele minime obligatorii la pasivele in lei sa scada la 2%", de la nivelul actual de 15%, deoarece o astfel de masura ar incuraja creditul in moneda nationala. Creditul in lei este blocat atat de cererea scazuta, dar si de marjele mari de dobanda practicate de banci, iar BNR indeamna bancile sa taie dobanzile la aceste imprumuturi daca doresc reluarea activitatii de creditare.

De asemenea, Catalin Parvu, directorul executiv al Piraeus Bank Romania, considera ca este posibil sa asistam la o reducere a dobanzii de politica monetara, dar subliniaza ca "ar fi bine ca BNR sa reduca rezervele minime". Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) spera, de asemenea, ca BNR va continua semnalul pe care l-a dat in piata, de relaxare a politicii monetare, printr-o noua reducere a dobanzii cheie.

In sens opus, Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania, este de parere ca "Banca Nationala nu va modifica nivelul dobanzii de politica monetara in actualul context economic si politic".

Pentru a compensa lipsa de lichiditate, bancile au apelat semnificativ in septembrie la creditul lombard pus la dispozitie de BNR.

Economistii: BNR va taia dobanda cheie la 7,75%

Economistii: BNR va taia dobanda cheie la 7,75%Consiliul de Administratie al BNR va reduce dobanda cu doar 0,25 puncte in ultima sedinta de politica monetara din acest an, sustin economistii, dupa ce pana acum a operat scaderi de 0,5 puncte procentuale, pe fondul tensiunilor politice care au amplificat presiunea pe cursul de schimb si care pun in pericol primirea urmatoarei trase de bani din imprumutul de la Fondul Monetar International.

Economistii din cadrul ING Bank Romania se asteapta ca BNR sa reduca dobanda cheie la 7,75%, dar si sa reduca nivelul rezervelor minime obligatorii la pasivele in valuta la 25%, de la 30% cat sunt in prezent si sa mentina rezervele la pasivele in lei la 15%.

Totusi, in raportul ING se mai precizeaza: "am revenit la o perioada in care deciziile BNR au o relevanta scazuta, ca si la finalul lui 2008 - inceputul lui 2009, deoarece este o diferenta mare intre dobanzile din piata monetara si dobânda cheie, ca urmare a unei implementari slabe a politicii monetare si a unei concentrari pe controlul cursului de schimb". In aceste conditii, analistii ING estimeaza ca BNR va permite in ultima parte a acestui an sau inceputul lui 2010 o depreciere a leului cu scopul de a spori relaxarea politicii monetare in economia reala.

La reducerea dobanzii la 7,75% si la scaderea rezervelor la pasivele in lei la 15% se asteapta si Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, adaugand ca "un factor important in decizia de maine vor fi incertitudinile mari create de mediul politic, situatie ce pune presiune pe leu, dar duce si la probleme legate de acordul cu FMI", citat de NewsIn.

Banca centrala a scazut dobanda cheie de cinci ori in acest an, de la 10,25% la 8% cat este in prezent, si a coborat nivelul rezervelor minime obligatorii solicitate bancilor comerciale la 15% din pasivele in lei si 30% din cele in valuta. Ultima sedinta de politica monetara din acest an este programata astfel pentru data de 3 noiembrie, cand BNR va aproba si raportul trimestrial asupra inflatiei.

Rata anuala a inflatiei a coborat nesemnificativ in septembrie, la 4,94%, insa preturile de consum au crescut fata de august cu 0,39%.

Citeste si: Top 5 cresteri de preturi in septembrie.