1 / 3

Bancherii: Ar fi bine ca BNR sa mai reduca rezervele minime obligatorii

Bancherii considera ca noua formula a Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei va continua sa reduca nivelul dobanzii de politica monetara, pentru a diminua dobanzile din piata, dar ar vrea ca banca centrala sa le mai acorde un plus de lichiditate prin diminuarea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei.

Directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, "si-ar dori ca rezervele minime obligatorii la pasivele in lei sa scada la 2%", de la nivelul actual de 15%, deoarece o astfel de masura ar incuraja creditul in moneda nationala. Creditul in lei este blocat atat de cererea scazuta, dar si de marjele mari de dobanda practicate de banci, iar BNR indeamna bancile sa taie dobanzile la aceste imprumuturi daca doresc reluarea activitatii de creditare.

De asemenea, Catalin Parvu, directorul executiv al Piraeus Bank Romania, considera ca este posibil sa asistam la o reducere a dobanzii de politica monetara, dar subliniaza ca "ar fi bine ca BNR sa reduca rezervele minime". Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) spera, de asemenea, ca BNR va continua semnalul pe care l-a dat in piata, de relaxare a politicii monetare, printr-o noua reducere a dobanzii cheie.

In sens opus, Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania, este de parere ca "Banca Nationala nu va modifica nivelul dobanzii de politica monetara in actualul context economic si politic".

Pentru a compensa lipsa de lichiditate, bancile au apelat semnificativ in septembrie la creditul lombard pus la dispozitie de BNR.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri