BRD a realizat profit de doua ori si jumatate mai mare decat BCR in T3

BRD a realizat profit de doua ori si jumatate mai mare decat BCR in T3BRD, a doua banca din sistem dupa valoarea activelor gestionate, a obtinut un profit net de aproape 235 milioane lei (55,5 milioane euro) in trimestrul al treilea din acest an, dupa ce in primele trei luni din 2009 inregistrase 210 milioane lei, iar in al doilea trimestru a avut un castig net de 215 milioane lei.

Spre comparatie, BCR, prima banca din sistem, a realizat in trimestrul al treilea un castig net de doar 22 milioane euro, de doua ori si jumatate mai mic decat cel obtinut de BRD, pe fondul unor cheltuieli cu provizioanele mai ridicate.

Profitul net aferent primelor 9 luni ale anului 2009 la BRD este de 660 milioane lei (156 milioane euro), in scadere cu 19% fata de perioada similara a anului 2008. Totusi, la nivelul primelor 9 luni din acest an BCR are un profit cumulat mai ridicat decat BRD, de aproape 700 milioane lei (165,5 milioane euro), insa in scadere cu 43,9% fata de aceeasi perioada din 2008.

In ceea ce priveste valoarea activelor gestionate la finalul primelor 9 luni din acest an, BCR ramane pe primul loc cu active in valoare de 15,75 miliarde euro, in timp ce BRD are in bilant active de 11,2 miliarde euro si ocupa pozitia a doua din sistem.

Indicatorii financiari ai BRD au fost calculati in conformitate cu standardele romanesti de contabilitate (RAS), iar rezultatele grupului BCR sunt consolidate, neauditate si au fost calculate in conformitate cu standardele internationale de raportare financiara (IFRS).

Portofoliul de credite al BRD a urcat usor, la 33 mld. lei

Portofoliul de credite al BRD a urcat usor, la 33 mld. leiVolumul total al creditelor acordate de BRD a ajuns la finalul trimestrului al treilea din 2009 la 33 miliarde lei, fiind cu 8% mai mare fata de 30 septembrie 2008. Creditele pentru persoane fizice au ajuns la 15,8 miliarde lei, in crestere cu 4%, in timp ce creditele acordate companiilor au crescut cu 12%, pana la 17,2 miliarde lei, potrivit rezultatelor financiare publicate de BRD.

Totusi, „se observa in continuare o scadere sensibila a cererii de credite si in trimestrul trei al anului 2009”, au precizat reprezentantii BRD.

Portofoliul de depozite al BRD a ajuns la sfarsitul primelor 9 luni ale anului 2009 la 30,2 miliarde lei, in crestere cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

„Activitatea bancara a suferit si in trimestrul al treilea efectele crizei. Acest lucru s-a intamplat, pe de o parte din cauza lipsei cererii de produse si servicii bancare, mai ales pe piata persoanelor fizice, si pe de alta parte din cauza continuarii cresterii creditelor neperformante. Datorita eficacitatii procedurilor sale interne, masurilor de reducere a cheltuielilor generale si calitatii portofoliului sau, BRD si-a demonstrat capacitatea de rezistenta intr-un mediu dificil”, a declarat Patrick Gelin (foto), presedintele – director general al BRD - Groupe Société Générale.

Costul net al riscului inregistrat de BRD, chiar daca a crescut in mod semnificativ, la 673 milioane lei, ramane in limite acceptabile in actualul context datorita unui bun control al riscului, explica reprezentantii BRD, desi nu precizeaza care este ponderea creditelor neperformante in total portofoliu de imprumuturi. „In ceea ce priveste situatia creditelor neperformante, BRD isi mentine in continuare pozitia mai buna fata de media sistemului bancar”, se precizeaza in comunicatul transmis de institutia de credit.

Cum arata reteaua BRD?

BRD – Groupe Société Générale avea, la sfarsitul lunii septembrie 2009, 2,6 milioane de clienti activi. Banca are 2,2 milioane de carduri active si opereaza o retea de peste 1.450 de bancomate (ATM-uri) si 20 000 de dispozitive pentru plata cu cardul (POS-uri).